Búcsú Los Angeles pálmáitól

2018. február 15.
Márciusi lapszámunkban, néhány nappal a 90. Oscar-gála előtt klasszikus hollywoodi filmeket nézünk újra. És a sztárok helyett ezúttal inkább a gyönyörű, ám haldokló kaliforniai pálmafákra figyelünk.

Megmondani még a minden részletre odafigyelő mozirajongók sem tudják, hogy pontosan hány híres (és kevésbé maradandó) hollywoodi filmben láthatók Los Angeles, Hollywood és Kalifornia jelképei, a pálmafák. A nyúlánk, 30 méteresre is megnövő Washington-pálma, a borzas levelű, mediterrán hangulatot keltő datolyapálma vagy az elegáns királynőpálma.

Óriás pálmafák egy sugárúton (Photo by David Bohrer/Los Angeles Times via Getty Images)

Az viszont tény, hogy néhány évtized alatt a filmipari óriásának jelképeivé váltak a pálmák, szinte minden olyan filmben, poszteren, lemezborítón megjelentek, aminek köze volt Los Angeles-hez. És az is tény, hogy a metropolisz búcsúzik a gyönyörű, szélben hajladozó növényektől, mert azokat olyan kártevők támadták meg, amelyek ellen nemigen van orvosság.

Egy képkocka a Drive – Gázt! című filmből Ryan Goslinggal es a pálmákkal

A szomorú fejleményeket a globális felmelegedés számlájára írják a kutatók, Los Angeles városvezetése pedig feladni látszik a harcot: az elpusztult pálmákat őshonos, kevesebb vizet igénylő fajtákkal helyettesítik. A Marie Claire márciusi számában sorra vesszük a legjelentősebb filmeket, amelyek a pálmáknak is köszönhetik jellegzetes hangulatukat – és ki tudja, talán sikerüket is.