10 dolog, amit Dubajban mindenképp látnod kell

2016. február 23.
Dubaji élményeiről ír a Marie Claire főszerkesztője, László Krisztina a lap márciusi számában. Lássuk a város tíz legizgalmasabb látnivalóját.

A teljes képgalériánkért kattints a képre!

1. Burdzs Khalifa, a világ legmagasabb épülete

124. emeletére, ahol a világ legmagasabb panorámaterasza található, a világ harmadik leggyorsabb liftjével alig 25 másodperc alatt jutunk fel. A kilátás lenyűgöző, a toronyházak minimaketteknek tűnnek a magasból, egészen a sivatagig ellát az ember.

2. Burdzs al-Arab, magyarul az arabok tornya.

A világ első hétcsillagos szállodája. Az arab vitorlás hajót formázó épület egy mesterséges szigeten áll, 280 méterre a parttól, amellyel saját híd köti össze. A legolcsóbb szobát is 1000 dollár fölött adják egy éjszakára.

3. Dzsumeira mecset, az egyetlen, amelyet nemcsak muszlimok látogathatnak.

Vannak szabályok, amelyeket be kell tartani: hosszú nadrágot és zárt felsőt kell viselni, a nőknek a fejkendő is kötelező. A „Nyitott ajtók. Nyitott elmék” program alkalmával önkéntesek mesélnek a látogatóknak kultúrájukról, vallásukról.

4. Dubai Mall, a világ legnagyobb bevásárlóközpontja.

Több mint egymillió négyzetméteres, 1200 üzlete és étterme van, és nincs olyan arab és nemzetközi nagy márka, amelyet ne találnánk meg benne.

5. Dubai Akvárium, a világ legnagyobb akváriuma és víz alatti állatkertje.

A Dubai Mall földszintjén található, a közel 10 millió liter vízben 140 különböző fajta állat él, lenyűgöző látvány csendben figyelni őket.

6. Dubai Miracle Garden, a világ legnagyobb virágoskertje.

72 ezer négyzetméternyi területén több millió virág nyílik, fantasztikus formákban, lenyűgöző színkombinációkban pompáznak.

7. Dubai metró, vezető nélküli, teljesen automatizált közlekedési lehetőség.

A metrózás Dubajban egy városnéző programmal is felér, mivel a szerelvények nagyrészt a földfelszín felett haladnak. Utazhatunk első osztályon vagy turistaosztályon, a nők és a gyerekek pedig választhatják a kizárólag nőknek fenntartott részt. Mindenütt működik a wifi és légkondicionáló.

8. Gold Souk, az aranypiac.

Kirakatai szó szerint roskadoznak az aranytól. Megcsodálhatjuk a világ legnagyobb, Guinness-rekorder gyűrűjét, és találhatunk itt bokáig érő, mázsás nyakékeket is. Mint minden arab országban, alkudni itt is kötelező.

9. Sivatagi szafari, a nyaralás kötelező programja.

Dubajból nagyon egyszerű eljutni a sivatagba, egy óra autókázás után már ott is vagyunk. A túrákat négykerék-meghajtású Toyota terepjárókkal szervezik, és beduin vacsorát, sólyomreptető show-t és hastáncprogramot is láthatunk.

10. Atlantis Aquapark, a Közel-Kelet legnagyobb vízi vidámparkja.

A mesterséges Pálma szigeten található park szolgáltatásait, csúszdákat, medencéket, éttermeket, bárokat nem csak a gyerekek élvezhetik.