A vatikáni apácák megelégelték a szolgamunkát

2018. március 06. |

Az apácák kezdenek fellázadni a katolikus egyház szexizmusa és kizsákmányolása ellen: nem akarnak többé ingyen vagy éhbérért főzni és mosni a püspökökre és papokra.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Nagy port kavart egy hivatalos vatikáni lapban megjelent cikk, amiben több apáca is kifakadt a katolikus egyház szexizmusa és kizsákmányolása miatt. A L’Osservatore Romano női magazinjának cikke szerint az apácák hajnalban kelnek, hogy reggelit készítsenek a püspököknek és papoknak és csak azután mehetnek aludni, ha felszolgálták a vacsorát, kitakarítottak és még a mosással és vasalással is végeztek.

Kemény munkájuk ellenére a szegénységi fogadalmat tett apácák nem kapnak fizetést, legtöbbször egy női rend tagjai és feletteseik munkájuk természetes részének tekintik, hogy kiszolgálják a vatikáni férfiakat. Ha néhány apáca kap is pénzt, az összeg szinte csak jelképes, megbecsülésre pedig még kevésbé számíthatnak, mint fizetségre.

A cikk szerzője szerint az apácákat “nem hívják meg az asztalhoz, amit maguk terítettek”, nekik többnyire a konyhában kell enniük. Egy apáca azt is elmesélte, hogy volt olyan nővérük, akiknek még PhD-ja is volt teológiából, de helyette házimunkára fogták, nem adtak lehetőséget, hogy szellemi munkát végezhessen.

A vatikáni hierarchiában csak nagyon kevés nő jut magas pozícióba, tavaly például először lett női vezetője a Vatikán Múzeumnak, Barbara Jatta személyében. Az elégedetlenkedő apácák abban reménykednek, hogy az őket elnyomó férfiak felismerik, hogy mindannyian profitálnának belőle, ha jobban megbecsülnék a nők munkáját, egyenlő félként kezelnék őket és több teret adnának nekik más, magasabb pozíciókban is.

TheGuardian

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Tényleg visszafordítható az abortusz? abortusz

Tényleg visszafordítható az abortusz?