A vatikáni apácák megelégelték a szolgamunkát

2018. március 06.
Az apácák kezdenek fellázadni a katolikus egyház szexizmusa és kizsákmányolása ellen: nem akarnak többé ingyen vagy éhbérért főzni és mosni a püspökökre és papokra.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Nagy port kavart egy hivatalos vatikáni lapban megjelent cikk, amiben több apáca is kifakadt a katolikus egyház szexizmusa és kizsákmányolása miatt. A L’Osservatore Romano női magazinjának cikke szerint az apácák hajnalban kelnek, hogy reggelit készítsenek a püspököknek és papoknak és csak azután mehetnek aludni, ha felszolgálták a vacsorát, kitakarítottak és még a mosással és vasalással is végeztek.

Kemény munkájuk ellenére a szegénységi fogadalmat tett apácák nem kapnak fizetést, legtöbbször egy női rend tagjai és feletteseik munkájuk természetes részének tekintik, hogy kiszolgálják a vatikáni férfiakat. Ha néhány apáca kap is pénzt, az összeg szinte csak jelképes, megbecsülésre pedig még kevésbé számíthatnak, mint fizetségre.

A cikk szerzője szerint az apácákat „nem hívják meg az asztalhoz, amit maguk terítettek”, nekik többnyire a konyhában kell enniük. Egy apáca azt is elmesélte, hogy volt olyan nővérük, akiknek még PhD-ja is volt teológiából, de helyette házimunkára fogták, nem adtak lehetőséget, hogy szellemi munkát végezhessen.

A vatikáni hierarchiában csak nagyon kevés nő jut magas pozícióba, tavaly például először lett női vezetője a Vatikán Múzeumnak, Barbara Jatta személyében. Az elégedetlenkedő apácák abban reménykednek, hogy az őket elnyomó férfiak felismerik, hogy mindannyian profitálnának belőle, ha jobban megbecsülnék a nők munkáját, egyenlő félként kezelnék őket és több teret adnának nekik más, magasabb pozíciókban is.

TheGuardian