365 nap a Föld körül: jótékonysági gyaloglás a sérült emberek foglalkoztatásáért

2018. április 16.
Egy 20 fős csapat tagjai összesen 40.075 km-t szeretnének gyalogolni úgy, hogy összekötik az egészségeset a hasznossal: céljuk, hogy adományként összegyűjtsenek 4.007.500 forintot, mellyel fogyatékkal élő embereknek segítenek elhelyezkedni a nyílt munkaerő piacon.

„A követ alapú adománygyűjtés, ma az egyik leghatásosabb módja annak, hogy felhívjuk a magánemberek és a közösségek figyelmét az adakozás, a jótékonykodás fontosságára – mondja Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány vezetője – Követ bárkiből lehet, nem kell hozzá híresnek lennie, sőt! Bizonyos értelemben egy hétköznapi ember jobb képviselője lehet egy jó ügynek, mert a környezet bízik benne, és ha azt tűzi ki célul, hogy lefutja a maratont és kilométereit „eladva” gyűjt adományt, támogatni fogják. Ennek a személynek a szava számukra hitelesebb, mint bármilyen más reklám vagy marketingfogás. Ennek szellemében két program is működik nálunk, melyekkel a fogyatékkal élők családjait illetve a nyílt munkaerő piaci elhelyezkedésüket lehet támogatni. Az egyik a Kézenfogva ballagunk, amelyben az iskolából ballagó végzősök a virágokra, plüssmacikra, ajándékaikra szánt összeget ajánlhatják fel. Ez számunkra egy misszió is egyben, mert itt, a fiatalok hamar ráérezhetnek a önkéntes segítségnyújtás fontosságára. A másik a Kézenfogva mozdulunk, amiben egyénileg vagy csapatként lehet valamilyen mozgással kapcsolatos adománygyűjtő kihívást létrehozni és teljesíteni.  Mindkét programot lehet támogatni azonnali online banki átutalással vagy postai csekk befizetésével.”

Az alapítvány weboldalán az adományozás teljesen egyértelmű és átlátható, azonnal látszik, ki, mennyivel támogatta az ügyet, illetve, ha írt, milyen szurkolói üzenettel buzdítja a kihívás teljesítőjét.

Balogh Zsolt, a Liferay Hungary ügyvezetője gondolt egy nagyot, vállalkozó kedvű munkatársai pedig csatlakoztak hozzá és elhatározták többet fognak mozogni, mint azelőtt: nem várnak a tömegközlekedési eszközökre, inkább gyalogolnak, futnak vagy sétálnak, lift helyett a lépcsőt választják, és minden egyes lépésükkel támogatást nyújtanak egy jó ügy megvalósításához.

„Évek óta együttműködünk a Kézenfogva Alapítvánnyal. Tavaly részt vettem az öt éves stratégiai terv megbeszélésen, ahol találkoztam a vezetőjükkel, Pordán Ákossal, aki felajánlotta, hogy csatlakozzunk a honlapon is megtalálható kihíváshoz. A vállalat minden dolgozójának évi 500 eurót biztosít, ami kizárólag jótékonyságra fordítható, ezt többen összedobtuk, és végül 9 raklapnyi tartós élelmiszert adományoztunk a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek és a Kézenfogvának. Ezen felül szerettem volna, ha a tipikus karácsonyi, eszem-iszom céges vacsora összegét is valami értelmesebbre fordítanánk. Keresgéltem a neten és arra jutottam, hogy a három legfontosabb kritérium az, hogy legyen ajándék, legyen  jótékonyság és legyen egy kulturális élmény kihívással. Lassan összeállt a kép. Végül a kollégák lépésszámlálókat kaptak ajándékba, mexikói vacsorát szerveztünk és együtt készítettük össze az adományozott élelmiszercsomagokat is. A két ünnep közt terveztem meg a szoftvert, aminek továbbfejlesztésével később csatlakoztunk a kihíváshoz és 2018. március 13-án útjára indítottuk a Liferay Journey-t. Hogy miért pont 40.075 km-t szeretnénk gyalogolni? Mert ennyi a Föld egyenlítői kerülete!

1 km 100 forintot ér, tehát így a lesétált úttal 4.007.500 forintot gyűjtenek adományként. Ekkora összegből a KézenFogva Alapítvány 15-20 sérült ember képzését és nyílt munkaerő piaci elhelyezkedését tudja támogatni. Ebben a programban az alapítvány munkatársai állami pályázatokból és magán, ill. céges adományokból évente 200 megváltott munkaképességű emberrel tud foglalkozni.

A szoftverfejlesztő cég virtuálisan jeleníti meg a megtett utat. Bármennyire szeretnék, a valóságban természetesen nincs lehetőségük a folyamatos utazásra, így a lépésszámlálók által közvetített adatokat (~110 km/nap/csapat) a program az online tervezett útvonalon jeleníti meg a beépített utcaképek segítségével. Motivációban nincs hiány:

„Mivel az informatika területén dolgozunk cégen belül több a férfi kolléga, ugyanakkor büszkén mondhatom, hogy a vezetőségben a nemek aránya egyenlő. Fiatalos, haladó szellemű munkahely vagyunk, dolgozunk az iroda akadálymentesítésén, hiszen személyes érintettségünk is van: Oroszi Zsolt, mozgáskorlátozott munkatársunk jelenleg otthonról dolgozik – teszi hozzá Balogh Zsolt. „A kihívást tekintve a csapattagok igen lelkesek, így mókás volt látni, hogy két nap alatt átszáguldottunk Franciaországon, ugyanakkor sajnos az is előfordult, hogy Spanyolországban online egy ideig sötét volt a képernyő, mert az útvonaltervező egy olyan területre vitt, ahol a kis ösvényeken egyszerűen nem volt utcakép. Ezt a jövőben igyekszünk kiküszöbölni. Mivel épp spanyol, portugál vidékeken járunk, ezért ehhez úgy gondoltuk jól illene egy gasztroprogram, így a következő eseményünk egy jótékonysági borkóstoló, amire szeretettel várjuk az érdeklődőket. A következő hónapban „átevezünk” Dublinba és Londonba, hiszen ott is vannak irodái a cégnek, így egy kicsit velük ünnepelhetünk, innen pedig az északi vonalon haladunk tovább.

Zsolt, nős és egy négyéves kisfiú apukája, és bár a saját bevallása szerint IT-s vezetőként tipikus „kocka”, imád evezni, utazni és főzni. Legjobban az Ázsia és annak konyhaművészet vonzza, ezért a virtuális gyaloglás ezen fázisát már külön várja. A Liferay vezetője és csapata azt is vállalta, hogy havonta egyszer meghívott vendégekkel nyilvános előadást tart, melyek alkalmával bemutatják az adott régiót, ahol éppen járnak a virtuális sétán. Az első rendezvény témája: Utazás régen és most volt, az eseményen két nagy utazó, Juhász Árpád és „Backpacker” Bori osztotta meg élményeit a nagyközönséggel.

„A Föld körbegyaloglása – Liferay journey a fogyatékos emberek foglalkoztatásért!” kihíváshoz egyénileg is lehet csatlakozni, illetve adományokat bárkitől fogadnak.

Bővebb információ:  http://kezenfogvamozdulunk.hu/

Szerző: Oláh-Koppány Andrea (gyakornok)