Mozgalom az egyenlő fizetésekért: #PayMeToo

2018. április 06.
Április negyedikével a brit cégeknek nyilvános kimutatásban kell vallaniuk a nemek közti fizetéskülönbségekről. Az igazságtalan bérezésről szerencsére egyre több szó esik mostanában, de mi lesz a következő lépés?
Fotó: Profimedia – Red Dot

Azok az Egyesült Királyságban működő cégek, amelyek 250-nél több főt foglalkoztatnak április 4-ig kaptak időt, hogy nyilvánossá tegyék a fizetések nemek közti megoszlásáról szóló kimutatását. Nem szokásos adóellenőrzésről van szó, az adatokra azért van szükség, mert a #MeToo hullámán felfutva az elmúlt hetekben újra előtérbe került a gender pay gap, vagyis az egyenlőtlen bérezés problémája.

Persze láttunk már vérlázító számpárokat és nem titok, hogy a nők a legtöbb munkakörben nem kapnak annyit, mint az azonos munkát végző férfi kollégáik. A brit #PayMeToo mozgalom azonban azt szeretné, ha nem állnánk meg a fizetések előtti sopánkodásnál, hanem igyekeznénk igazságosabbá tenni a bérezést. Szerencsére vannak pédamutató cégek és intézmények is: a Biritsh Museumban egyáltalán nincs különbség férfiak és nők fizetése között, míg a brit Tesco kicsit átesett a ló túloldalára, és alapvetően inkább a nőknek kedvez.

„Ha valóban szeretnénk megszűntetni a nemek közti fizetéskülönbséget, akkor több kell, mint néhány adat publikálása” – magyarázza Stella Creasy a #PayMeToo mozgalom vezetője. Creasy felhívja rá a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban a cégek 78%-ka több fizetést ad a férfiaknak, és szerinte ideje, hogy mindenki tisztában legyen ezzel, majd felvegye a harcot ellene.

Mert az információ csak a nulladik lépés. Ha tisztában vagyunk hátrányos helyzetekkel, elsőként beléphetünk valamilyen érdekvédelmi egyesületbe, ami magnetofonként tudja felerősíteni egyéni problémáinkat. Ugyanolyan fontos, hogy munkahelyünkön se szégyellősködjünk, fejezzünk ki elégedetlenségünket és igenis harcoljuk ki a korrekt fizetést – hiszen miért járna több egy férfinak ugyanazért a munkáért?