270 Wikipédia oldalt írt, hogy végre a női tudósokra is felfigyeljenek

2018. július 28.
Jess Wade maga is női tudós, aki arra vágyik, hogy minél több fiatal lány érdeklődjön a reál tudományok iránt.

A fiatal tudós, Jess Wade egyrészt azt szeretné, ha a fiatal lányok jobban érdeklődnének a reál tudományok iránt, másrészt azt, ha a női tudósok megkapnák a nekik járó elismerést. Első lépésnek mindkettőhöz jól jön, ha a női tudósok megkapják saját Wikipédia-oldalukat.

„Az elmúlt évben úgy 270-et sikerült megcsinálom” – meséli a londoni Imperial College polimer elektronikával foglalkozó doktorandusza. „Eredetileg azt tűztem ki, hogy napi egyet megcsináljak, de néha olyan izgatott lettem, hogy egyszerre hármat is megírtam.”

Wade szerint a női tudósok számának növelésére az jelenthet megoldást, ha a rendszert belülről változtatják meg. A Wikipédia-oldalakat azért tartotta különösen fontosnak, mert szerinte a tudós nők személyes történetei motiválóak és inspirálóak lehetnek.

Maga Wade egyébként annak idején egy lányiskolába járt, ehhez képest az egyetemen elkezdett felfigyelni rá, hogy szinte alig vannak körülötte lányok. A tanulmányai annyira lekötötték, hogy csak a PhD alatt kezdett el aktivizmussal foglalkozni és küzdeni azért, hogy a nőket ne érjék hátrányos megkülönböztetések a reál tudományok területén. Később aztán elkezdte járni az iskolákat, hogy lelkesítő beszédeket tartson fiatal lányoknak, bár közben elkezdte frusztrálni a „nők a tudományban” mozgalmak helytelen megközelítésmódja is. Az egyik legszomorúbb példa az Európai Bizottság felkérésére készített Science: It’s a girl thing! videó, amiben három csinos nő a kifutón analizálja a körömlakkok és rúzsok kémiai összetételét:

Wade szerint épp a rossz módszerek miatt nem sikerül növelni az Egyesült Királyságban a tudományos területeken tevékenykedő nők stagnáló arányszámát, amiben szerinte az a legmeglepőbb, hogy a gyakran komolyan finanszírozott „népszerűsítési módszerek” mögött egyszerűen nincsenek bizonyítékok és tudományos érvek. Szerinte például bizonyítottan eredményesebb a szülőkkel és tanárokkal is beszélni, mint pusztán a diákokkal. Wade továbbra is próbál színes, lelkesítő módszerekkel küzdeni a női tudósok elismeréséért, Wikipédia-oldalai mellett például rendszeresen jelöli kollégáit rangos díjakra, és bárhol szívesen felszólal a női tudósok érdekében.