A francia feministáknak elege van a macsó metrómegállókból

2018. június 20.
Két új megállóval is bővül a párizsi metróhálózat, a feministák pedig azért kampányolnak, hogy az új állomásokat végre nőkről nevezzék el.
Fotó: Profimedia – Red Dot

A kiterjedt párizsi metró összesen 303 megállójából mindössze 4-et neveztek el híres női alakok után. Az egyik franciaországi feminista csoport, az Osez le féminisme épp ezért most gőzerővel kampányol érte, hogy a metróhálózat bővítése során létrehozott új megállók női neveket kapjanak. A megállókról az ország lakossága online szavazással lehet dönthet, jelenleg három férfi és három női név van versenyben – utóbbiak között a francia énekes-dalszerző, Monique Andrée Serf, a francia ellenállás kiemelkedő alakja, Lucie Aubrac és a legendás énekesnő, Nina Simone.

A városvezetés egyébként épp múlt hónapban keresztelte át a 3-as vonal Europe megállóját Europe-Simone Veil névre a tavaly elhunyt Auschwitz-túlélő egészségügyi miniszter emlékére. Ezen kívül van még négy nők után elnevezett megálló, melyek Barbés-Rochechouart, Pierre és Marie Curie és Louise Michel neveit viselik. Ha a „francia HÉV”, az RER megállóit is számítjuk, hozzáadhatjuk a listához Rosa Parks, az amerikai civil jogi aktivista nevét is.

Miután maga Emmanuel Macron is bejelentette, hogy az országnak „elege van már a szexizmusból”, nagyon is ideje lenne, hogy a híres nőalakokról is megemlékezzenek Párizs utcáin.

TheGuardian