A lányok nagyon is lehetnének programozók, ha a társadalom is úgy akarná

2018. május 02.
Az EU számításai szerint 10 éven belül 700.000-rel több üres informatikai állás lesz, mint amennyit a végzős diákok be tudnának tölteni. Ennek ellenére a nők jelenléte a szektorban még mindig hihetetlenül szegényes. Ellátogattunk hát az idei Lányok napja egyik helyszínére, hogy testközelből tapasztalhassuk meg, mennyire hiányzik a női szemlélet a programozók világából.

Április 26-a már évek óta A Lányok Napja. Az Európa szerte megvalósuló, itthon a NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) által szervezett interaktív programsorozat nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a nemek arányát finomítsa a tudomány számos területén. Ennek érdekében pedig egynapos programra invitálja a gimnazista lányokat, amely keretében a kreatív feladatokon túl a tudományterület női képviselőivel is találkozhatnak a tinik.

Nagy örömünkre már évekkel ezelőtt megkezdődtek a lányokat az informatika és a programozás felé terelő projektek, de ahogyan az EIT Digital magyarországi irodájának igazgatója, Gulyás László is elmondta a Lányok Napja programsorozat egyik legizgalmasabb állomásán, “bőven van még dolgunk a pályaválasztás előtt álló lányok bátorítása terén”.

Izgalom a pitch-ek előtt

Még mindig nagyon szomorúak az arányok 

A világ fejlett országaiban a nők az infokommunikációs technológiai (ICT) szakértők kevesebb, mint 20 %-át teszik ki. Természetesen ez nem azért van, mert a nők ne lennének alkalmasak az informatika területén kamatoztatni a tudásukat, képességeiket, sokkal inkább azért, mert még mindig általánosan él az az életidegen elképzelés, hogy az informatikusok csak és kizárólag egész nap a sötét szobában kódoló, pattanásos fiúk lehetnek. Ezt a sztereotípiát pedig a társadalom még mindig masszívan megerősíti, gondoljunk csak a nem tudatos, nap mint nap minket érő társadalmi üzenetekre, az amerikai filmek sugallta nőképtől egészen az oktatási rendszer konzervatív látásmódjáig. 

“A fiataloknak, és különösen a lányoknak nincsen rálátásuk arra, hogy mi is az a programozás. A közoktatás és a felsőoktatás közötti informatikaoktatásban hatalmas a szakadék, a középiskola végére nem is csoda, ha a lányok nagyon nagy százaléka teljesen más irányba kezd el tájékozódni. Míg a fiúk többsége a számítógépes játékok miatt közelebb érzi magát az informatika világához, a lányok ebből nagyrészt kirekesztve érzik magukat.” – magyarázta a nemek megoszlását az ELTE munkatársa, Várhalmi Zsuzsa. Azt is hozzátette, hogy a női látásmód azért is nagyon hiányzik az informatikából, mert a nők általában erősebbek az úgynevezett soft skillekben, amelyek a legmodernebb, innovációs projektekben remekül kamatoztatható készségek. 

 

A kurzus vezetője, Málnay Barnabás instruálja a csapatokat

Drónmadár és bioszövet

Az EIT Digital Budapest bázisán szimulációs gyakorlatokkal tesztelhették a lányok a problémamegoldó készségeiket. A Lányok Napjának nem titkolt célja a startup kultúra mélyebb bemutatása, és hogy elültessék a fiatalok agyában azt a fontos tényt, hogy manapság az informatikai háttértudás mellett az üzleti készségek is masszív alappillérét jelentik a szektornak. Ez pedig egy nagyon komplex feladatkör, amelynek igenis vannak izgalmas, színes komponensei, illetve nagyon szoros összefüggésben vannak társadalmi folyamatokkal és változásokkal is.

A nap végén szakmai zsűri előtt prezentálták a lányok korukat meghazudtoló profizmussal, hogy egy adott társadalmi problémára milyen javaslatot tennének és hogy ehhez hogyan nyernének befektetőket. A startup kultúra frissességéből és innovatív szemléletéből ihletet merítve az ELTE doktoranduszai és tanárai vezette lánycsapatok olyan kreatív terveket vittek a zsűri elé, mint az elefántmegfigyelő chiprendszer, a mentőkocsik balesetmentes közlekedését segítő drónmadár vagy az állatkísérletek végét jelentő bio szövettelep.

 

Málnay Barnabás és Várhalmi Zsuzsa

Meg fogják változtatni az informatikai szektort a lányok

“Ahogyan egy híres befektető mondta, a szoftverek megeszik a világot. Az olyan ágazatokat is uralja ma már a digitális technológia, amelyek néhány éve még csak hallomásból ismertek szoftver mérnököt, és amelyeket ma még nem uralja, azokat holnap már uralni fogja. Ebből az átalakulásból pedig kimaradni semmilyen társadalmi szegmensnek nem érdemes. A nők körülbelül 50%-át teszik ki a társadalmunknak, nagyon nagy veszteség lenne a világnak és maguknak a lányoknak is, ha ebből kimaradnának. Ha valaki nincs ott a technológiai fejlesztések élvonalában, akkor nem csak anyagi szempontból, de szellemi, inspirációs szinten is rosszul jár.” – mondta Málnay Barnabás, a Lányok Napja kurzusának vezetője.

Barnabás azt is elmondta, hogy tény, hogy vannak a lányok és a fiúk között biológiai különbségek, de ebből egyáltalán nem következik az, hogy a lányok rosszabb esélyekkel indulnának az informatikai pályákon. Sőt, a lányok informatikai szektorba való betörésétől a csapatdinamika javulását, az egyoldalú férfi diskurzusok színesedését, és ezekkel együtt a nők megítélésének pozitív változását várja a kurzusvezető.

Fotók: Tóth Melitta