Végre díjazzák a vicces nőket

2018. augusztus 13.
Helen Lederer komikus azért alapította meg saját díját, hogy szembeszálljon a humoros szerzőket díjazó Wodehouse Prize szexizmusával.


Fotó: Profimédia – Red Dot

A fikciós művek női szerzőit díjazó Women’s prize for fictiont azért alapították meg 1991-ben, mert a Booker Prize shortlistjére egy női név sem került fel. Most, néhány évvel később még mindig alkalmazni kell a gyakorlatot, miután a komikus szerzők díját, vagyis a Wodehouse Prize-t kiosztó döntéshozók ismét megfeledkeztek a nőkről.

Az ügyért Helen Lederer komika állt ki, aki megalapította a Comedy Women in Print Prize névre keresztelt díját, hogy végre „a nők eredményeit is elismerjék”. Lederer reménykedik benne, hogy a díj egyrészt „erőt a következő generációk tehetséges nőinek” és hogy elismerést és támogatást nyújt azoknak, akik már kiépítették karrierjüket komikus szerzőként.

A Wodehouse Prize az elmúlt 18 évben mindössze 3 női szerzőt díjazott: Helen Fieldinget, Marina Lewyckát és Hannah Rothschildet. Idén nyáron a bestseller-szerző, Marian Keyes már komolyan kikelt a Wodehouse ellen, szexista egyenlőtlenséggel vádolva a díj mögött álló szervezetet.

A CWIPP két díjat is kínál: egy 2000 fontos támogatást egy publikáló női szerzőnek és egy 1000 fontos díjat, illetve egy ingyen helyet a Hertfordshire Egyetem kreatív írás mesterszakán egy publikálás előtt álló írónőnek. A pályázatra augusztus 24-től lehet jelentkezni egészen 2019 márciusáig, a díjazottakat a következő év júniusában hirdetik ki.