A női zsebeket bizonyítottan kisebbre szabják

2018. szeptember 10.
A nemek közti egyenlőtlenség újabb megnyilvánulásai a női ruhadarabok minden praktikumot nélkülözően kicsi zsebei.

Fotó: Unsplash.com

Valószínűleg már sokaknak feltűnt, hogy míg a férfi ruhadarabokat bőségesen ellátják méretes zsebekkel, addig a női holmikra vagy használhatatlan apró zsebeket tesznek vagy egyáltalán nem is látják el őket zsebekkel. Nők millióinak intuitív megállapítását szerencsére már egy kutatás is igazolja: egészen pontosan 48 százalékkal kisebbek a farmernadrágokra varrt női zsebek mint a férfi nadrágokon.

A kutatásban 80 féle nadrágot vizsgáltak 20 márkától, köztük olyanoktól, mint a Calvin Klein, a H&M, a Levi’s vagy a Ralph Lauren. Az apró női zsebek többnyire persze az esztétikai érték jegyében születnek, így viszont egyáltalán nem praktikusak, ez pedig nagyon is rossz üzenetet küld a női divatról és egyáltalán arról, ahogy a nemekről gondolkodunk. A kísérletben azt is megnézték, milyen tárgyakat (például telefont, pénztárcát vagy kulcscsomót) lehet a női és a férfi zsebekbe rakni, így az is kiderült, hogy a női nadrágokba gyakran a telefon sem fér már bele. Sőt, még egy átlagos női kéz is csak bajosan.

Talán a zseb-kérdés nem tűnik annyira égetőnek (bár baromi kellemetlen tud lenni a hétköznapokban) az mégis komoly problémát jelent, ha a divatipar még mindig arra a feltevésre épít, hogy a nőknek egyszerűen esztétikus darabokat kell gyártani, miközben a praktikumot kizárólag a férfiakhoz kapcsolják.