Vásárlásra kényszerít az Instagram

2018. szeptember 22.
Azt már eddig is tudtuk, hogy az Instagram nem tesz jót a mentális egészségünknek, de most úgy tűnik, a pénztárcánknak sem.
Fotó: Unsplash.com

Korábban már bebizonyították, hogy az Instagram használata rengeteg frusztrációt és szorongást okoz, hiszen a tökéletesnek tűnő képek borzasztóan rossz hatással vannak önértékelésünkre. De az Instagram új funkciója a pénztárcánknak sem tesz jót.

Mivel állandóan látjuk a menő bloggerek menő outfitejeit, az Instagram felületén keresztül pedig meg is vásárolhatjuk az egyes darabokat, könnyen előfordulhat, hogy belecsúszunk a felesleges költekezésbe. Arról nem is beszélve, hogy sokszor maguk a bloggerek is vásárlásra biztatnak, hiszen ilyenkor többnyire fizetett promócióról van szó. Ők persze általában visszaviszik az egyszer felvett holmikat az üzletekbe, vagy visszaadják őket szponzoraiknak.

Az online vásárlás egyébként is veszélyes függőség lehet, az Instagramon pedig néhány kattintással televásárolhatjuk magunkat. A túlköltekezés ellen elsősorban úgy védekezhetünk, ha megpróbáljuk alapvetően visszafogni az Instagramon töltött időt és persze tudatosítjuk magunkban, hogy egy halom új ruhával úgysem tudjuk megvenni a hamis áloméletet.