Kárpótolná a nőket a szexista japán egyetem

2018. november 24.
Egy tokiói orvosi egyetem most tárt karokkal várja a női hallgatókat - miután hatalmas botrány kerekedett abból, hogy diszkriminálták a nőket.

Idén nyáron derült ki, hogy a Tokyo Medical University direkt alacsonyabban pontozza a női jelentkezők dolgozatait, hogy kevesebb nőt kelljen felvenniük az egyetemre. A szexista botrány kirobbanása után a japán egyetem most azt mondta, szívesen látja azokat a nőket, akik az igazságtalan gyakorlat áldozataivá váltak.

Az egyetem állítólag már több éve így szelektálja a nőket, állítólag azért, mert szerintük a női orvosok gyakran elhagyják a pályát, mikor családot alapítanak – ezért nem is éri meg nekik a képzésük. Az egyetem vezetője, Yukiko Hayashi most hivatalosan is elnézést kért, és azt mondta, az a 67 nő, akit jogtalanul szórtak ki az elmúlt 2 évben jövő év áprilisától megkezdheti tanulmányait az intézményben.

Hayashi, akit szeptemberben neveztek ki a Tokyo Medical University élére és ezzel az egyetem első női vezetője lett azt mondta, soha többé nem engednek meg maguknak ilyen szexista, igazságtalan gyakorlatot. A rendszer egyébként állítólag több japán egyetemen is működik, ahol nem látják szívesen a női hallgatókat.

TheGuardian