A videójátékoktól szexisták lesznek a kamaszok

2017. április 12.
Egy friss kutatás szerint a nőket többnyire eszközként ábrázoló vagy elnyerhető díjra alacsonyító videójátékok is a szexista viselkedés okai lehetnek.

A videójátékok hipermaszkulin világáról még azoknak is lehet valami sejtése, akik amúgy nem egy gépteremben töltötték a kamaszkorukat. A GTA (Grand Theft Auto) sorozat például a világ egyik legnépszerűbb játéka, épp ezért sokszor is példálóznak vele, mikor a videójátékok szexista mintáit kell szemléltetni. Meg hát eléggé adja is magát: a játékban például simán agyonverhetjük a korábban megvásárolt prostituáltat, ezen túl pedig a női karakterekkel amúgy is kábé odáig terjednek az interakciós lehetőségeink, hogy pénzt tehetünk a lányok bugyijába a sztriptíz bárban.

A 13,520 11 és 19 év közötti francia fiatal bevonásával készült friss kutatás egyértelműen rámutatott, hogy a videójátékok erősítik a fiatalokban a szexista attitűdöt és a konzervatív nemi sztereotípiákat. A Frontiers in Psychology szaklapban publikált kutatás szerint a nők amúgy is alulreprezentáltak a videójátékokban, ha pedig jelen vannak passzív eszközként, (férfi)segítségre szoruló karakterként vagy elnyerhető szexuális tárgyként ábrázolják őket.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A kutatás egyik vezetője, Laurent Begue azt is kiemelte, hogy ma már a videójátékok játékosai közül 48% nő, ez a nőábrázolás pedig rájuk is negatív hatással lehet: testképzavarokhoz, öntárgyiasító viselkedéshez vagy akár evési zavarokhoz is vezethet. A kutatók ugyanakkor kiemelték, hogy bár a hatás nagy, azért nem annyira jelentős: a konzervatív-vallásos nevelés például sokkal inkább erősíti a szexista minták beágyazódását.

Telegraph