Spéci ajándékokkal készültek az autisták karácsonyra

2018. december 16.
Autista fiatalok lenyűgöző rajzaival díszített ajándékokkal készül az Autistic Art a karácsonyra. A csokik, noteszek, borok, selyemsálak ráadásul jó ügyet szolgálnak: segítenek jobban megérteni az autisták zárt világát, megvásárlásukkal pedig az Autistic Art Alapítvány munkáját lehet támogatni.

Egymással szorosan összefüggő megoldásokkal segít az Autistic Art Alapítvány autizmussal élőkön. Egyrészt autizmussal élőknek fenntartott lakóotthonokban tart művészeti foglalkozásokat, ahol a fiatalok szabadon alkothatnak. Másrészt az elkészült rajzok jótékony célú termékeken jelennek meg. Ezekkel a termékekkel készültek az autista művészek karácsonyra, például csokoládékkal, noteszekkel, borokkal, selyemsálakkal.

Rajzból notesz

A szóban forgó program terápiaként is működik: azok az autizmussal élő fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. Tízből négy autizmussal élő például egyáltalán nem beszél, ugyanakkor a fiatalok rendkívüli vizuális kifejezőeszközökkel rendelkeznek. Hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. A program pedig egyértelműen pozitív hatással van a fiatalokra: van, aki a papír sarkát színezte majd évek múlva odáig jutott, hogy hatalmas lapokat terítenek be a grafikái.

„Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art Alapítvány. Szeretnénk megmutatni, hogy autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. Ezekkel ráadásul duplán ajándékozunk: nemcsak egy szép noteszt vagy finom bort adunk, hanem egy jó ügyet is támogatunk ezen keresztül” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

Jótékony termékek

Az Autistic Art Alapítvány ugyanis 10 hazai civil fenntartású autista lakóotthont támogat és működteti az egyedülálló művészetterápiás programot, amely jelenleg 6 lakóotthonban érhető el. A foglalkozásokon készülő rajzok évről évre egyre több jótékony célú termékeken, így többek között füzeteken, noteszokon, mappákon, teákon, csokikon, kávékon, selyemsálakon jelennek meg. A befolyt összeget az alapítvány a lakóotthonok és a művészeti foglalkozások fenntartására fordítja.

A foglalkozásokon tehát piacképes és népszerű termékek készülnek, ezeken keresztül szeretné az alapítvány támogatni a lakóotthonokat. A különleges, karácsonyi ajándéknak is beillő termékeket az Autistic Art Alapítvány webshopjában lehet megvásárolni.