Illik vagy nem illik: önszabályozó dress code-ok

2019. május 14.
Sokan még mindig a nőktől várják el, hogy úgy válasszanak öltözéket, hogy figyelembe vegyék a férfiak állítólag nehezen kontrollálható reakcióit. Erről szól egy négygyerekes amerikai anya nyílt levele is: szerinte nem a fiai tehetnek róla, hogy bámulják a lányok fenekét, hanem a lányoknak kellene mellőzni a leggings viselését.

Nagy terhet pakolt a lányok vállára egy négy fiút nevelő katolikus anya. Az amerikai Maryann White-ban feltehetően régóta gyűlt a feszültség, ahogy a divat alakulását figyelte, aztán amikor ellátogatott az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem campusára, betelt nála a pohár, és ezt mindenkinek a tudtára adta – szó szerint. A nyílt levél ugyanis, amelyet a helyi diáklapnak írt, a legnagyobb híroldalakon köszönt vissza: a BBC-től kezdve a Guardianig mindenhol foglalkoztak vele, és a közösségi oldalakon is hatalmas aktivitást váltott ki. Pedig ő csak kérni akart valamit a lányoktól, igaz, nem kis dolgot: hogy tüntessék el a testüket a fiai szeme elől.   

Maryann White-nak egész pontosan az volt a gondja, hogy a campuson nagyon sok leggingset látott, és így nagyon sok feneket is, márpedig a négyfiús anya missziójának tekinti, hogy a női hátsók látványától megvédje gyermekeit. „Nem akarok senkit sem megbántani – írja. – Csak egy katolikus anya vagyok négy fiúval, és van egy problémám, amelyet csak a lányok tudnak megoldani: a leggings.” A nő megpróbálta érzékletesen elmagyarázni, hogy ez a ruhadarab mennyire „fájdalmasan tolakodó” látvány, és bár a fiainak jobb dolguk is van, mint a nők testét bámulni, a leggings ezt lehetetlenné teszi, mert egyszerűen nem tudják nem észrevenni „azokat a feketén meztelen hátsókat. Én sem akartam látni őket, de megkerülhetetlenek voltak.” A bűnbeesés és a bűntudat irányába forduló levél aztán azzal a kéréssel zárul, hogy a lányok, legyenek szívesek, a jövőben gondoljanak a fiús anyákra, amikor legközelebb vásárolni mennek, és inkább farmert vegyenek. Az érzelmi zsarolás azonban nem igazán működött.  

Meghirdették a leggingsnapot

Ahogy a fiúk anyja nem tudott nem odanézni, úgy a katolikus egyetemre járó diáklányok nem tudták nem kikérni maguknak a kioktatást, és meghirdették a leggingsnapot, a közösségi oldalakat pedig elárasztották a saját leggingses fotóikkal. Volt, aki amúgy soha nem hordott volna ilyen ruhadarabot az edzőtermen kívül, de a levél annyira felháborította, hogy mégis cicanadrágban parádézott aznap. És ahogy már évek óta viszonylagos rendszerességgel megtörténik, ismét fellángolt a vita a leggings létjogosultságáról, és arról, hogy a viselése kimeríti-e a közszeméremsértést.

Szerző: Vándor Éva
Fotó: Unsplash.com