„Ekkor gyerekszülés helyett inkább sztrájkba léptem”

2019. október 21. |

Egy olyan családközpontú társadalomban, mint a magyar, a tudatos gyermektelenség ritka, furcsa és érthetetlen. Aki mégsem követi a normát, a döntését megtartja magának. Nem így az Angliából indult BirthStrike mozgalom tagjai – köztük egy magyar nő is –, akik nyíltan vállalják, hogy nem szülnek gyereket az előttünk álló sötét jövőbe. Azt akarják, hogy a klímakatasztrófát eddig jobbára tétlenül néző emberiség végre változtasokat tegyen.

Blythe Pepino visszafogott, harmincas angol lány, a Mesadorm nevű art-pop zenekar énekese. Korábbi extravagáns, rózsaszín haját ma fiúsra vágottan és barnán hordja. Régen csak a zenének élt, miközben hol takarításból, hol zeneóra-adásból tartotta el magát. A zene maradt, de ma már másnak szenteli az ideje nagy részét. Tüntetésekre jár, nyilatkozik, kampányol. Blythe a BirthStrike (magyarul Szülősztrájk) mozgalom megalapítója.

Úgy kezdődött, hogy tavaly októberben részt vett az Extinction Rebellion (Lázadás a kihalás ellen) nevű radikális aktivista csoport egyik előadásán, amely a klímakatasztrófáról szólt. A végén úgy érezte magát, mint aki fejbe kólintottak. Azután úrrá lett rajta a kétségbeesés, később depresszióval küzdött, és csak a klímatüntetéseken való részvétel segített neki: azt érezte, hogy így legalább egy kicsit tenni tud a változás érdekében.

„A párommal akkor már másfél éve éltünk együtt, és beszéltünk a gyerekvállalásról. Már a megismerkedésünkkor azt gondoltam, hogy te jó ég, gyereket akarok tőled” – mondja, aztán felnevet. – És ekkor, ahelyett, hogy babát szültem volna, megalapítottam a BirthStrike-ot.” A döntés, hogy nem akar gyereket vállalni, valójában hosszú vívódás eredménye volt. Blythe egyszer elment sétálni, és közben azon rágódott, hogy mit hoz a jövő. „A családalapítás és a klímakatasztrófa, a kettő egyszerűen nem passzolt össze a fejemben. Azt éreztem, hogy a világ nem elég biztonságos hely egy gyereknek.” A párja nem látja annyira sötéten a jövőt, mint ő, de elfogadta a döntését, és azt, hogy Blythe az aktivizmusnak szeretné szentelni a következő éveit.

Amikor szóba hozta az ismerőseinek a gyerekvállalással kapcsolatos aggodalmait, kiderült, hogy más, családalapítás előtt álló nők is ugyanezzel a dilemmával küzdenek. Innen már csak egy lépés volt a nyilvánosság elé lépés: Blythe azt gondolta, hogy ha mozgalmat alapítana, amelynek tagjai nyíltan vállalják, hogy a gyerekvállalás elutasításával tiltakoznak a kormányok és társadalmak tétlensége ellen, az sokaknak felnyitná a szemét. A Birth Strike pillanatok alatt téma lett a mainstream médiában. „A brit reggeli tévéműsorokban például általában háziállatokról vagy körömfestésről van szó. És akkor behívnak minket, mi meg elmondjuk, hogy oké, de közben összeomlik körülöttünk a világ.”

A vállaltan radikális mozgalomnak Blythe szerint ma körülbelül 450 aktív tagja van több országból; a Facebookon működő zárt csoportjuk 690 tagot számlál. A BirthStrike amúgy kifejezetten hangsúlyozza, hogy nem akar senkit lebeszélni a gyerekvállalásról. „Nem ítélünk el senkit, aki szülni akar vagy vannak már gyerekei. Ez itt a mi döntésünk, mi így emeljük fel a hangunkat, és próbálunk változást elérni.” A látszat ellenére nem hisznek abban sem, hogy a túlnépesedés visszafordítása megoldás lehetne a klímaváltozás elleni harcban, sőt. „Nincs már idő a népesség csökkentésére. Azt hisszük, van még egy évszázadunk arra, hogy változtassunk? Nincs. A mi generációnk az utolsó, amelynek még van ideje tenni valamit – mondja Blythe. – Ha minden gyerekvállalás előtt álló anya a következő öt évét a világ megváltoztatásának szentelné, és csak ezután szülne, akkor a gyerekei egy sokkal jobb világba születnének. A kérdés az, hogy ki az, aki ma él és megteheti, hogy cselekedjen? Nekem van egy kis félretett pénzem, nincsenek gyerekeim és nem betegek a szüleim. A magam ura vagyok. Kötelességem, hogy kimenjek az utcára, és megpróbáljak tenni valamit.”

Nincsenek egyedül

A BirthStrike üzenete minimum zavarba ejti az embereket. Van, akit feldühít, másokat magyarázkodásra késztet, sokan pedig egyszerűen kinevetik őket. A hozzájuk csatlakozó nők (és férfiak) viszont megkönnyebbülten veszik tudomásul, hogy nem őrültek meg, és nincsenek egyedül a dilemmával: etikus és felelősségteljes dolog-e gyereket vállalni a klímaváltozás korában?

Szerző: Wirth Zsuzsanna

Fotó: Hitka Viktória

Megjelent a novemberi Marie Claire

Megjelent a novemberi Marie Claire

Egy különleges címlappal – a kilencvenes évek vezető modelljeivel – ünnepeljük az örök nőt. Vámosi Viktória, Osvárt Andrea, Epres Panni és Lukács Gabi mesélnek arról, milyen volt modellkedni régen, és milyen ma.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

“Nem voltunk felkészülve a koronavírus nőket érintő hatásaira” – interjú Caroline Criado Perezzel, a Láthatatlan nők szerzőjével Caroline Criado Perez

“Nem voltunk felkészülve a koronavírus nőket érintő hatásaira” – interjú Caroline Criado Perezzel, a Láthatatlan nők szerzőjével