„Ekkor gyerekszülés helyett inkább sztrájkba léptem”

2019. október 21.
Egy olyan családközpontú társadalomban, mint a magyar, a tudatos gyermektelenség ritka, furcsa és érthetetlen. Aki mégsem követi a normát, a döntését megtartja magának. Nem így az Angliából indult BirthStrike mozgalom tagjai – köztük egy magyar nő is –, akik nyíltan vállalják, hogy nem szülnek gyereket az előttünk álló sötét jövőbe. Azt akarják, hogy a klímakatasztrófát eddig jobbára tétlenül néző emberiség végre változtasokat tegyen.

Blythe Pepino visszafogott, harmincas angol lány, a Mesadorm nevű art-pop zenekar énekese. Korábbi extravagáns, rózsaszín haját ma fiúsra vágottan és barnán hordja. Régen csak a zenének élt, miközben hol takarításból, hol zeneóra-adásból tartotta el magát. A zene maradt, de ma már másnak szenteli az ideje nagy részét. Tüntetésekre jár, nyilatkozik, kampányol. Blythe a BirthStrike (magyarul Szülősztrájk) mozgalom megalapítója.

Úgy kezdődött, hogy tavaly októberben részt vett az Extinction Rebellion (Lázadás a kihalás ellen) nevű radikális aktivista csoport egyik előadásán, amely a klímakatasztrófáról szólt. A végén úgy érezte magát, mint aki fejbe kólintottak. Azután úrrá lett rajta a kétségbeesés, később depresszióval küzdött, és csak a klímatüntetéseken való részvétel segített neki: azt érezte, hogy így legalább egy kicsit tenni tud a változás érdekében.

„A párommal akkor már másfél éve éltünk együtt, és beszéltünk a gyerekvállalásról. Már a megismerkedésünkkor azt gondoltam, hogy te jó ég, gyereket akarok tőled” – mondja, aztán felnevet. – És ekkor, ahelyett, hogy babát szültem volna, megalapítottam a BirthStrike-ot.” A döntés, hogy nem akar gyereket vállalni, valójában hosszú vívódás eredménye volt. Blythe egyszer elment sétálni, és közben azon rágódott, hogy mit hoz a jövő. „A családalapítás és a klímakatasztrófa, a kettő egyszerűen nem passzolt össze a fejemben. Azt éreztem, hogy a világ nem elég biztonságos hely egy gyereknek.” A párja nem látja annyira sötéten a jövőt, mint ő, de elfogadta a döntését, és azt, hogy Blythe az aktivizmusnak szeretné szentelni a következő éveit.

Amikor szóba hozta az ismerőseinek a gyerekvállalással kapcsolatos aggodalmait, kiderült, hogy más, családalapítás előtt álló nők is ugyanezzel a dilemmával küzdenek. Innen már csak egy lépés volt a nyilvánosság elé lépés: Blythe azt gondolta, hogy ha mozgalmat alapítana, amelynek tagjai nyíltan vállalják, hogy a gyerekvállalás elutasításával tiltakoznak a kormányok és társadalmak tétlensége ellen, az sokaknak felnyitná a szemét. A Birth Strike pillanatok alatt téma lett a mainstream médiában. „A brit reggeli tévéműsorokban például általában háziállatokról vagy körömfestésről van szó. És akkor behívnak minket, mi meg elmondjuk, hogy oké, de közben összeomlik körülöttünk a világ.”

A vállaltan radikális mozgalomnak Blythe szerint ma körülbelül 450 aktív tagja van több országból; a Facebookon működő zárt csoportjuk 690 tagot számlál. A BirthStrike amúgy kifejezetten hangsúlyozza, hogy nem akar senkit lebeszélni a gyerekvállalásról. „Nem ítélünk el senkit, aki szülni akar vagy vannak már gyerekei. Ez itt a mi döntésünk, mi így emeljük fel a hangunkat, és próbálunk változást elérni.” A látszat ellenére nem hisznek abban sem, hogy a túlnépesedés visszafordítása megoldás lehetne a klímaváltozás elleni harcban, sőt. „Nincs már idő a népesség csökkentésére. Azt hisszük, van még egy évszázadunk arra, hogy változtassunk? Nincs. A mi generációnk az utolsó, amelynek még van ideje tenni valamit – mondja Blythe. – Ha minden gyerekvállalás előtt álló anya a következő öt évét a világ megváltoztatásának szentelné, és csak ezután szülne, akkor a gyerekei egy sokkal jobb világba születnének. A kérdés az, hogy ki az, aki ma él és megteheti, hogy cselekedjen? Nekem van egy kis félretett pénzem, nincsenek gyerekeim és nem betegek a szüleim. A magam ura vagyok. Kötelességem, hogy kimenjek az utcára, és megpróbáljak tenni valamit.”

Nincsenek egyedül

A BirthStrike üzenete minimum zavarba ejti az embereket. Van, akit feldühít, másokat magyarázkodásra késztet, sokan pedig egyszerűen kinevetik őket. A hozzájuk csatlakozó nők (és férfiak) viszont megkönnyebbülten veszik tudomásul, hogy nem őrültek meg, és nincsenek egyedül a dilemmával: etikus és felelősségteljes dolog-e gyereket vállalni a klímaváltozás korában?

Szerző: Wirth Zsuzsanna

Fotó: Hitka Viktória