Feltörekvők: Baraksó Alexandra, a Manera studio megálmodója

2019. november 26.
Alexanda még csak nemrég indította el a környezettudatos márkáját, de már most rengeteg terv van a fejében, a táskakészítés mellett pedig folyamatosan kísérletezik gombákkal, és az sem kizárt, hogy a jövőben bútortervezéssel is színesíteni fogja a palettáját. Nemcsak a végeredmény, de a mögötte húzódó filozófia és az anyaggal és a vásárlókkal való kontaktus is fontos számára. A környezettudatosságról, gyártási folyamatról és a kísérleteiről is beszélgettünk a komplex látásmódú alkotóval.

Hogyan kerültél kapcsolatba a táskatervezéssel és a környezettudatossággal?

Belsőépítész a mesterdiplomám, az alapszakot ipari termék- és formatervező mérnökként végeztem az Óbudai Egyetemen, ahol a textil-enteriőr specializációt választottam. A diplomamunkám ott egy kísérleti függőbútor volt, aminek kapcsán azt kutattam, hogyan lehet olyan tárgyat tervezni, amihez kötődni tud a felhasználó. Nagyon hamar központi fogalom lett a tervezésben a természethez való kapcsolódás. Szinte észrevétlenül vált a környezettudatos tervezés a fő motívummá, aminek szerettem volna megfeleltetni a bútoromat, később pedig e szemléletmódban láttam meg mindazt, amit érdemesnek tartok arra, hogy a hozzáállásom fő irányelve legyen.

Ehhez rengeteg segítséget kaptam a Fészek Részektől, ahol először találkoztam a fenntartható tervezés fogalmával.  Mivel az egyetemen néhány öltözék szakirányos kurzuson is részt vehettem, már azóta folyamatosan dolgoztam a saját márkám létrehozásán. Azokban a tárgyakban látom a legtöbb lehetőséget, amelyeknek szerintem különleges kapcsolatuk lehet a gazdájukkal. Így szívesen foglalkozom bútorral, és ehhez jött a táskák halmaza is, mint irányvonal. Jelenleg persze utóbbi a fő ösvény, de nem kizárt, hogy egyszer bútorok is megjelennek majd a márka neve alatt.

Honnan jön a Manera név?

A ‘manera’ spanyolul ‘mód’-ként fordítható, a riói brazil portugál pedig ‘maneiro’-t használ, ha valamivel kapcsolatban a tetszését szeretné kifejezni, magyarul leginkább a ‘vagány’-hoz hasonlót jelent. Ehhez a déli kultúrkörhöz személyes kötődésem van.

Kombucha és gomba: hogyan lesz ebből a két anyagból táska?

Valójában a kombucha is gomba, csak bakteriális cellulóz alapú. Ebből az anyagból szárítás és olajozás után lesz a bőrhöz hasonló laptermék, ami hasonlóan munkálható meg.

Milyen más alapanyagokat használsz még a táskák elkészítéséhez?

A jelenleg megvásárolható termékeim mindegyike növényi alapanyagú vászonból készül, használok lenvásznat, juta-pamut vásznat. Ezek egészülnek ki az általam egyedileg tervezett és gyártott fa alkatrészekkel. A vászonanyagok festését is növényekkel végzem, valamint a fa felületkezelés is növényi, környezetbarát olajokkal történik. Fontos kiemelnem, hogy mindenhez kritikai szemmel igyekszem hozzáállni, így folyamatosan kutatom a fenntartható alapanyagok legvalódibb lehetőségeit. Minden szempont rengeteg kérdést vet fel.

Nagyon izgalmas, hogy még a csatok sem műanyagból, hanem fából készülnek. Ezek ugyanolyan megbízhatóak mint a klasszikus műanyagok? Vizes időben sincs gond velük?

Azt szoktam mondani, hogy épp úgy, ahogy a természet, ezek a táskák is törődést és odafigyelést igényelnek. Ezzel együtt hasonló teherbírásúak, mint a műanyag csatok, ha megfelelően használja őket a gazdájuk. A fánál teljesen más tulajdonságokra kell figyelni, így például képbe jön a szálirány, ami meghatározza, melyik irányban nagyobb a teherbírása, tervezésnél ezt természetesen jól kell kihasználni. Olyan anyagokkal kezelem őket, amivel kültéri bútorokat is víztaszítóvá lehet tenni, így jól viselik az esőt.

Az anyagok mellett melyek azok a faktorok, amelyek a Manera ökotudatosságát erősítik?

Mint ahogy az életben is sok területen jelenik meg egy egyén tudatossága, úgy azt gondolom ösztönszerűen működik ez egy márka esetében is. Mivel én ezzel a szemlélettel tudok azonosulni, nem kérdés, hogy vagy egyáltalán nem, vagy fenntartható anyagba csomagolok, a szállítást és átadást személyesen teszem. Ez a márkának mélyebb üzeneteit is hordozza, miszerint számít a kontaktus.

A gyártásnál különösen ügyelek a hulladékminimalizálásra, és jelenleg kísérletezem azzal, hogy a szabáskor levágott kis anyagszélek összegyűjtve milyen funkciót kaphatnak majd. Nem titkolt tervem a minták megjelenítése majd textíliákon és egyes esetekben a rétegelt lemez felületén is. Ehhez is kutatom azt a megoldást, ami a legjobban szolgálja a márka alapértékeit.

Talán az a legnehezebb fogyasztói oldalról, hogy átlássuk a termék útját a tervezési folyamattól a kész darabokig. Honnan érkeznek az alapanyagok, ki varrja meg őket, mi alapján árazod be a termékeidet?

A most használt alapanyagok mindegyike hazai gyártású. A táskákat én varrom, most jutottam el arra a pontra, hogy elkezdtem a varrás kiszervezését varrónőknek, akik a környéken dolgoznak. Az ár kérdése mindig az egyik legnehezebb, számos tényező van, amit figyelni kell, az alapanyag ára, a feldolgozási technológia ára, a hasonló termékek ára más márkáknál, a fókuszcsoport szokásai, és még rengeteg minden.

A táska és kiegészítőkészítés mellett gombákkal kísérletezel a stúdiódban. Mesélj egy picit erről a vonalról!

Jelenleg kombucha gombát termesztek itthon, ami ideális varrható laptermékek előállítására. Ezt élesztő gombák és baktériumok alkotják. Természetesen rengeteg tulajdonságot vizsgálni kell ilyenkor, ami a kísérletek alapjául szolgál. A rugalmasság és tartósság növelésére növényi olajos utókezelést használok. Néhány sikeres darabot felhasználva készítettem már olyan táskákat, ahol a vászon kiegészítő elemeként jelenik meg a kombucha anyag. Mivel ezek még csak kísérletek, így őket még nem lehet megvásárolni, időről időre kiállításokon szoktak feltűnni most már Európa különböző pontjain. Idővel nagyon szeretném, hogy felhasználókhoz is eljusson egy-egy ebből készült termék, ha csak tesztelésre is. Nagyon hiszek benne, hogy ez egy jövőbe mutató alternatíva.

Mik a jövőbeli szakmai terveid? Mit gondolsz, melyik a következő mérföldkő a márka életében és melyik az az álomlépés, amit egyszer el szeretnél majd érni?

Szeretnék néhány gyártási lépést kiszervezni, megjelenni rendszeresen vásárokon, ahogy ez most el is indult a karácsonyi időszakkal. Az alapkollekció után pedig szeretnék limitált számú, különleges darabokat is tervezni, rengeteg ötletem van, amiket nagyon nehéz visszafogni. Nagyon szívesen működnék együtt más tervezőkkel kapszulakollekciók erejéig.

Ilyen kimondott mérföldkő a közeli jövőben azt hiszem nem lesz, sokkal inkább egy folyamatos sűrűsödésnek látom azt, ahogy kiforr majd a Manera világa. Célom, hogy szemléletformáló erővel is bírjon ez a legalkalmasabb platformokon.

Az álomlépés vagy inkább álom-mérföldkő az, amikor megnyílik majd a saját stúdióm, egy bolt és egy műhely ötvözeteként, és néhány nagyon kedves emberrel együtt, – akik osztoznak a látásmódomban –, azon dolgozunk majd, hogy ne veszítsen a márka a személyességéből és hosszútávon tudjon működni. Szeretném, hogy tudjunk segíteni a világnak a fenntarthatóbb élethez állás kialakításában.

Fotó: Baraksó Alexandra