Egy hátránnyal induló kutyával is teljes lehet az élet

2019. december 01.
Sérült, félszemű, háromlábú, senki nem maradhat hátra, bármilyen módon is legyen tökéletlenül tökéletes egy kutya! Számos hátrányos helyzetű eb fordult már meg az MFÖEK mentvény közösségében, egy ideje azonban egy igazi gyöngyszem is az alapítvány gondozásába került. Bizakodva, izgatottan mégis számunkra is rengeteg megválaszolatlan kérdéssel vártuk, hogy az első látásképtelen mentvényünk áttegye lábát befogadója küszöbén. Jelentjük, minden várakozásunkat felülmúlta kedvességével, alkalmazkodóképességével!

Jack egy 2 év körüli világtalan eb. Meglepő magabiztossággal csöppent a városi környezetbe és még nagyobb meglepetés, hogy mennyire nemes egyszerűséggel alkalmazkodik az új környezethez. Mi magunk is egy csöppnyi félsszel vártuk, vajon minden igényét ki tudjuk-e elégíteni, de sosem gondoltuk, hogy ennyire könnyű lesz védencünkkel az élet. Biztos rengeteg állatimádóban felmerülnek hasonló kérdések, kételyek, vajon miben más a gondozása egy teljesen egészséges ebnek és egy vak kutyának – oszlassuk el hát a tévhiteket, íme minden, amit Jackről megtanultunk.

  1. tévhit: Egy vak kutya sokkal több gondoskodást igényel.

Bármilyen kutyát is választasz társul, meg fogod tapasztalni, hogy ők a világ legjobb DJ-i, mert mesterien remixelik az addig megszokott életritmusod. A fejlesztendő tulajdonságok, a neveléssel összefüggő kihívások, bizony a látó és vak kutyáknál ugyanúgy fennállnak. A különbség annyi, hogy Jack stílusában kiemelt jelentőségű a „Make some noise!” faktor, mert séta közben, vagy épp otthon, a nasis zacskó megzördülésekor, elsődlegesen hangok alapján tájékozódik. Egy szó, mint száz, a kutya az mindig kutya lesz, aki minden körülmények között rád hagyatkozik majd.

  1. tévhit: A vak kutyák képtelenek az önfeledt játékra és igazán élvezni az életet.

Jack számára a világ egy alternatív Braille-írás. Mondhatnánk úgyis, hogy hangtól és szagtól a szívig terjedő skálán mozog. A kutyák általában véve is sokkal inkább a fülükre és az orrukra hagyatkoznak, ha tájékozódásról van szó. A közös játék során a vak kutyáknál gyakran megfigyelhető, hogy hamarabb találják meg az eldobott labdát, mint a látó társaik. Ami pedig minden kétséget eloszlat, az a társas kapcsolatok univerzális nyelve: a popsiszagolgatás. Ez vitathatatlan közös nevező, ami pillanatok alatt befolyásolja majd az ismerkedés további menetét.

  1. tévhit: A vak kutyák sokkal többször depressziósak, ezért csak fekszenek és nem csinálnak semmit.

Gyakorlatilag az előzőből következik, hogy ők is ugyanúgy szeretnek kirándulni, lehúzott ablakkal kocsikázni és emberek társaságában lenni, mint a látó ebtársaik. Ha világkörüli útra indulnátok, vagy csak a street food életérzést hajszolnátok a belváros macskakövein, akkor tudd, hogy Jack minden körülmények között egy igazi Mr. Worldwide. Legyen szó egy olasz pizzáról, egy amerikai hamburgerről, egy görög gyrosról, vagy épp egy argentin empanadaról, ő mindenhol és mindenkor ugyanúgy képes azt kinézni a szádból.

  1. tévhít: Sokkal bonyolultabb egy vak kutyát oktatni

A kutyáknál a látás nem a legfontosabb érzék, épp ezért a trénelésük sem komplikáltabb, sőt, akár agility tréningen is részt vehetnek. Ha valaki nehezebben birkózik meg az előtte álló feladattal, az csakis a vak kutya gazdája lehet.

  1. tévhit: A vak kutyák nem egészségesek

Idővel felmerül a kérdés egy vak kutyánál, hogy szükséges-e szemcsepp neki hosszú távon, vagy bármi ok miatt lehet, hogy az évek múlásával az orvos azt javasolja, hogy szemeltávolító műtét szükséges, azonban különösebb állandó egészségügyi kezelést nem igényelnek és az egészségüket sem befolyásolja.

  1. tévhit: Nehéz együtt élni egy vak kutyával

Egy vak kutya akkor a legboldogabb, ha tudja minden nap mire számíthat gazdájától – mikor kap enni, mikor van játék idő, mikor mehet futkorászni. Szuper időérzékkel rendelkeznek, így ha valaki felállít egy egyszerű rutint, amit a kutya is könnyen tud követni, biztosított, hogy rengeteg örömködéssel és kalanddal teli életünk lesz mellettük!

Most direkt nem kérjük, hogy egy pillanatra csukd be a szemed és képzeld el, ahogyan Jack és te együtt fedezitek fel a világot, mert különben nem tudnád megírni a bemutatkozó üzeneted Facebookon. Jack azonban még gazdikereső státuszban, így ha régóta vágytál arra, hogy egy hátránnyal induló kutya éltét te tedd szebbé és akarsz magad mellé egy szuper társat a mindennapokban, várjuk bemutatkozó üzeneted a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát Facebook oldalán keresztül!

Szerző: Katona Klaudia, Fata Dániel (Mindenki Fogadjon Örökbe egy Kiskutyát)
Fotó: Just Stay Natural