Így lett környezettudatos a kutyám is

2019. szeptember 06.
Hogyan oldjuk meg a kakis zacskók és a műanyagba csomagolt kutyaeledel dilemmáit, azaz hogyan lehet fenntartható az állattartás? Ne felejts el te is kihívást választani a marieclaire.hu/gogreen oldalon! #gogreenmarieclaire

A zöldségeket már rég vászonszatyrokba pakoltuk, mikor még mindig voltak otthon műanyag zacskóink. Ezeket a kutyánk miatt vásároltuk, aki – elnézést tőle a személyiségi jogai megsértéséért, és bárkitől, akit nem érdekel ennyire a kutyánk bélműködése – naponta legalább két adag kakát termel, márpedig azt muszáj összeszedni (pláne Újlipótvárosban, ahol néha szöges virslikkel honorálják az állattartást a kutyakakitól berágó lakók). Szóval elkezdtünk alternatívák után nézni.

Először egy papír verziót próbáltunk ki a Zöldboltból, de nekem ez egy kicsit macerás: ez a zacskó két részből áll, egy kis összeorigamizható lapátból és magából a zacskóból, a kakit pedig úgy kell belapátolni a zsákba, hiszen itt nem használhatjuk a műanyag verziónál bevált kifordítós-rámarkolós mozdulatot. A balesetek részleteibe nem mennék bele, legyen elég annyi, hogy szerintem ezt nem mindig olyan egyszerű kivitelezni.

Ezután egy lebomló biozacskóra váltottunk, ami pontosan olyan, mint a hagyományos műanyag, csak elvileg környezetbarát – adja isten, hogy valóban így is legyen. Ha már itt tartunk, Újlipótvárosban szerencsére bőven vannak külön kutyakakis szemetesek, de sajnos azt nem tudom, hogy ezeket hogy ürítik – remélhetőleg nem keveredik bele a sima háztartási szemétbe. Mert elvileg nyilván teljesen felesleges egy egyébként lebomló dolgot (mármint a kakát) nem lebomló dologba (műanyagba) csomagolni, hogy tovább tetézzük a felhalmozott szemét mennyiségét. És bár lehet, hogy ez az egész kutyakaki-ügy elsőre teljesen jelentéktelennek tűnik, de Magyarországon elég sok – becslések szerint úgy 2,5 millió kutya élhet – és ha azok az én kutyámhoz hasonlóan napi kétszer ürítenek, az már elég sok zacskó.

Tudatos kutyaétkeztetés és öko játékok

Szerintem a zacskó nagyjából a legfontosabb kérdés a környezettudatos kutyatartás ügyében, de ha ezt megléptük, más területeken is zöldíthetünk. Ahelyett például, hogy megvennénk a műanyagba (gyakran egyesével) csomagolt jutalomfalatokat, készíthetünk házilag is – Bodnár Zsófi kolléganőnkkel tavaly kifejlesztettünk egy kutyakekszet, amivel mindkettőnk kutyája teljesen elégedett volt. De nem kell állandóan sütni-főzni a kutyának, ha nem fér bele az időnkbe, rengeteg helyen lehet kapni csomagolás nélküli kutyafalatokat, amiket hazavihetünk vászonzacskóba is. A Flash kutyapékségben például lehet venni kutyakekszeket, kutyatortákat, aprósüteményt és „pupcake-et” is. Mi egyébként a környékünkön lévő Mimóza cukrászdából szoktunk ünnepnapi kutyafinomságokat venni.

Vannak igazán elkötelezett kutyások, akik mindennap rendesen főznek (farhátat, rizst, miegymás) a kutyájuknak, mi egy speciális vesekímélő eledelt veszünk. Annyival próbáltunk zöldíteni, hogy a nagy, 20 kilós verziót vásároljuk, így nem kell állandóan kis zacskókat venni.

Persze már a kutyajátékokból is készülnek kimondottan környezetbarát, természetes anyagokból gyártott darabok, de nyilván ezekből is lehet DIY-verziót készíteni. A megunt ruhákból például labdákat, vagy rágható fonatokat is lehet csinálni, de én azt gondolom, egy kutyának nem kell túl sok játékot venni, nagyon elégedettek néhány kedvenccel. A mi kutyánk a plüssállatokat szereti, műanyag játékai nem igazán vannak, úgyhogy szerencsére ezen a téren viszonylag tiszta volt a lelkiismeretünk.

Nyilván nem a kutyánk döntése a környezettudatos életmód, de a környezetszennyezés sem. Rajtunk múlik, hogy megvesszük-e a sima műanyagzacskót és a műanyagba csomagolt fogtisztítót és ráfogjuk a kutyára, mert „szüksége van rá”, vagyis valójában azért, mert így egyszerűbb. Ma azért sokkal könnyebb már megtalálni a környezetbarát alternatívákat az élet minden területén, nem feltétlenül kell „házi” megoldásokat kitalálni. Szóval miért ne zöldítenénk a kutyatartáson is?

Te csatlakoztál már a kihívásunkhoz? Kattints IDE!