Ananász, kardamom, mangó – a világ első bioállamának kincsei

2020. április 15.
Minden gyereke iskolába járhat – erre a legbüszkébb egy indiai kistermelő, aki szorgalma mellett sokat köszönhet az újra felfedezett biogazdálkodásnak is.

Kardamomot pörköl egy szikkimi biogazdálkodó

A Nepál, Bhután és Tibet közé beékelődő, több mint félmilliós indiai államba, Szikkimbe kalauzol bennünket a Marie Claire májusi–júniusi számában Matteo Fagotto újságíró és Matilde Gattoni fotós riportja. Szikkim nem csak természeti szépségeiről és kulturális örökségéről ismert, bár az oldalainkon szereplő képek lenyűgöző, buddhista kolostorokkal, buja erdőkkel és érintetlen vizekkel tarka tájakat mutatnak be. Az itteniek azonban, úgy tűnik, megtalálták a nagyüzemi mezőgazdaság fenntartható alternatíváját is: újból felfedezik az évezredes gazdálkodási technikákat, amelyek az ember és a természet közötti szoros kapcsolaton alapszanak. Így jött létre egy teljes mértékben organikus művelésű tartomány.

Azing Lepcha guavát szüretel messze földön híres biofarmján

A képen egy helyi termelő, Azing Lepcha látható, aki ma már régiószerte ismert, tisztelt figura. Az organic revolution a turizmus növekedését is elhozta (a riport bőven a jelenleg zajló járvány előtt készült), a Szikkimbe látogatóknak pedig szívesen mutogatják Azing mintagazdaságát. A csendes, szorgalmas, 57 éves férfi története jó példa rá, hogy a küzdelmek ellenére megérte az organikus átmenet. Azing 2003-ban örökölt műtrágyával kezelt kukoricaföldet, de úgy érezte, hogy gyümölcsössé kellene alakítania. A meredek lejtőkre ananászt, guávát, banánt, mangót, papayát ültetett. A siker váratott ugyan magára, de miután mézet, tojást és finom alkoholmentes borokat is szállítani kezdett a piacra, felfigyeltek rá. Termékei ma már a régió legjobb szállodáit is elérik, Azing pedig mind a hét gyerekét be tudta iratni az iskolába.

Fotó: Matilde Gattoni

A fotók a szerző engedélye nélkül nem közölhetők újra.

A témáról a májusi–júniusi Marie Claire-ben olvashatsz bővebben!