Indiai vitaminbomba a tavaszi feltöltődésért

2018. március 15.
Beütött a tavaszi fáradtság, és egy kis plusz energiára van szükséged? Főzz pikk-pakk indiai vöröslencsés egytálételt, masoor dal-t Futureater receptje alapján.

Itt a tavasz, végre egyre többet vagyunk a szabadban, és hamarosan megjelennek a piacon a friss zöldségek is. Az eper, a spárga és a friss cukorborsó megjelenéséig sem kell azonban gyönyörű és tápláló ételek nélkül maradnod: ha ilyesmire vágysz, állj neki az alábbi indiai ihletésű egytálétel, a masoor dal elkészítésének. Pofonegyszerű, ráadásul a fűszerek tekintetében bátran kísérletezhetsz. Ha bírod, nyugodtan növeld a felhasznált chili mennyiségét, így újabb szintre emelheted a fogást.

Masoor Dal, azaz indiai vöröslencsés egytálétel (2 főre)

Hozzávalók:
2 ek kókuszolaj
1 kisebb fej hagyma
3 cm friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt római kömény
1 tk kurkuma
1 tk őrölt koriandermag
½ tk fahéj
1 csipet szárított chili (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
1 bögre vöröslencse
½ bögre darabolt paradicsomkonzerv
2-3 dl víz
A tálaláshoz friss menta

Elkészítése:

Egy közepes lábasban melegíteni kezdjük a kókuszolajat, közben apróra vágjuk a hagymát.

A felaprított hagymát alacsony lángon, mintegy 10 perc alatt üvegesre pároljuk a kókuszolajon, alaposan sózzuk. Közben felaprítjuk a fokhagymát és a gyömbért.

A hagymához adjuk a felaprított fokhagymát és gyömbért, és nagyjából 1 percig folyamatosan kevergetve főzzük.

A lábasba szórjuk a római köményt, a kurkumát, az őrölt koriandermagot, a fahéjat és a chilit, valamint beleszórjuk a vöröslencsét is. Alaposan átkeverjük.

Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot és a vizet, majd fedő alatt, továbbra is alacsony lángon, 20 perc alatt megfőzzük az ételt. Figyeljünk, nem szükséges-e még vizet adni az ételhez.

Apróra vágott friss mentával, esetleg naannal tálaljuk.

Futureater