„Mintha bombát vittem volna” – egy biciklis futár egy napja

2020. április 16.
Előfordult, hogy a kaputól tíz méterre, a földre kellett letennie egy csomagot, de már kezd hozzászokni az új körülményekhez, mesélte Kocka Viktória biciklis futár. A megrendelés kevesebb, de az utak hosszabbak, ami a sok home office-nak tudható be.

Egy nappal korábban beszélgettünk volna, de mondtad, hogy későn végzel, sok lett a munkád. Hogy nézett ki a napod?

Reggel 9-kor jelentkeztem be otthonról az applikációba, ahogy szoktam, kaptam is rögtön egy munkát, azt közben törölték, de ott kellett maradnom a címen, és aztán már folyamatosan jöttek a munkák. Mozgalmas nap volt, ilyenkor szinte elfelejtem, hogy járvány van. Elvileg 5-kor végeztem volna, de akkor még volt két budai címem, ahová el kellett mennem. Kihaltabb a város, és az irodaházak helyett sokat megyünk lakásokhoz, home office-ba.

Viki még a karantén előtti időben

Hogyan véditek magatokat munka közben?

Maszkot és gumikesztyűt viselünk. A Hajtás Pajtásnál nagyon korán bevezették, hogy kézfertőtlenítőt hordunk magunknál, és leálltunk azzal, hogy az átvevőtől aláírást kérjünk. Aztán, ahogy egyre jobban vigyázni kellett, bevezettük, hogy nem érünk hozzá a csomaghoz. A megrendelőhöz egy nagy zsákkal érkezem, amibe ő beledobja a borítékot vagy a csomagot, én hozzá se érek. Sokan félnek, például egy srác, akinek csomagot vittem, amikor ajtót nyitott, jelezte, hogy álljak meg úgy 10 méterre a bejárattól, és ott tegyem le a csomagot a földre. Olyan volt, mintha bombát vittem volna. De vannak persze, akik pontosan ugyanúgy viselkednek, mint korábban, és az is feltűnt, hogy a legtöbben nagyon kedvesek és hálásak, és biztatnak, hogy vigyázzak magamra, kitartást kívánnak.

Az irodaházak szinte teljesen kiürültek?

Kevesebbet megyünk irodaházakhoz, de azért előfordul. Van, hogy csak egy-egy ember van bent, aki átveszi az összes csomagot, maszkban és kesztyűben.

Benned van félelem amiatt, hogy minden nap új emberekkel találkozol?

Az elején, amikor tudatosult bennem, hogy ez sokkal komolyabb, mint egy sima influenzajárvány, akkor volt egy kis félelem bennem. Hiszen nekem ki kell mennem, ez a munkám. Aztán ezen már nem aggódtam, inkább azon, hogy előfordulhat, hogy én tünetmentes vagyok, de mégis fertőzhetek. Például volt, hogy időseknek kellett gyógyszert kiváltani, és azt elvinni nekik. Azzal nehezebb lenne együtt élni, hogy mást megfertőztem. Ezért is veszem nagyon komolyan a kézfertőtlenítést és a kézmosást, és persze hordom a maszkot is.

Fel se merült benned, hogy egy ideig nem dolgozol?

Nem, inkább örülök neki, hogy dolgozhatok. Rengetegen kényszerülnek otthon maradni, és sokan el is vesztették az állásukat. Mi is vittünk ki felmondóleveleket, ami nagyon szomorú volt.

Több vagy kevesebb most a munkátok?

Az első két héten alig volt megrendelés, most a napokban egy kicsit több, de összességében kevesebb a munkánk. Viszont hosszabbak lettek a fuvarok, előfordul, hogy az 5. kerületből a 22. kerületbe kell mennem. Sokkal többet megyünk lakásokhoz a home office miatt.

Van olyan cím, ahová nem szívesen mennél mostanában?

Nincs ilyen, mert nem félek különösebben attól, hogy megbetegszem. Talán kórházba nem lenne sok kedvem menni, de oda régen se szerettem járni, nehéz eligazodnia a labirintusszerű folyosókon.

Olvass tovább!

Nyitófotó: Getty Images