Franciaországban büntetni fogják a szüzességtesztelést – Végre egy lépés a női szüzesség beteges kultusza ellen

2020. október 20.
Belegondolni is hihetetlen, hogy még manapság is vannak olyan nyugati országok, ahol létezik az úgynevezett szüzességtesztelés gyakorlata. Ez egy olyan orvosi vizsgálat, amit általában a lányok apja, esetleg jövendőbelije rendel el azzal a céllal, hogy a szűzhártyát és a hüvely falát ellenőrizve megállapítsák, az érintett lány szűz-e vagy sem. Az egy dolog, hogy maga a vizsgálat is egy hülyeség, mert valójában nem is alkalmas a szüzesség megállapítására – ennél sokkal nagyobb probléma, hogy ma, a 21. században a lányok szüzességének megléte egyáltalán még téma lehet. Magyarán, hogy az emberek egy része továbbra is úgy gondolja, hogy a szüzesség bármilyen módon is befolyásolja egy lány erkölcsét vagy értékét. Emmanuel Macron francia elnök a szüzességi teszt betiltásával végre egy fontos lépést tesz a női szüzességet övező beteges kultusz lerombolása felé.

Honnan ered a szüzesség kultusza?

A női szüzesség kultusza gyakorlatilag a patriarchális társadalommal egyidős. A legvalószínűbb elmélet szerint a férfiak azért kezdtek el őrködni a lányok és nők szüzessége felett, mert így akarták biztosítani a leszármazásuk tisztaságát. Azt gondolták, hogy akkor lehetnek tökéletesen biztosak abban, hogy a leendő gyermekük valóban tőlük származik, ha általánosságban megtiltják a nőknek, hogy a jövendőbelijükön kívül mással is szexuális kapcsolatot létesítsenek. A származás tisztasága pedig azért lett ilyen központi kérdés, mert a patriarchátusban a vezetői jog és a magántulajdon is férfiágon öröklődött. A férfiakat tehát gyakorlatilag attól féltek, hogy a feleségük zabigyereket hoz a világra, és idegen kézre száll a vagyon. Ezt a fenyegető veszélyt védték ki végül úgy, hogy egész egyszerűen szabályozni kezdték a nők szexualitását.

A női szüzesség kultusza évszázadokon keresztül kiváló táptalajt biztosított ahhoz, hogy a nők önállósága, szexuális tudatossága felett a férfiak kontrollt szerezhessenek.

szuzesseg

Szüzességi kultusz a 21. században

Még manapság, a 21. századba is számos olyan ország létezik, ahol az esküvő előtt – vagy akár után – a lányok érintetlenségéről különféle vizsgálatokkal és tesztekkel próbálnak bizonyosságot szerezni. Régebben Európában is bevett szokás volt, de például Egyiptomban és Szaúd-Arábiában a mai napig létező gyakorlat, hogy a nászéjszakán használt lepedőn vércseppeket keressenek, hogy így bizonyosodjanak meg a feleség addigi szüzességéről. A szüzességi vizsgálat rosszabb változata – amikor a lányokat a szűzhártya épségére irányuló, kötelező nőgyógyászati vizsgálatoknak vetik alá – pedig továbbra is bevett szokás például Iránban, szintén Egyiptomban, Afganisztánban és Törökországban. De ahogy a T. I. nevű amerikai rapperrel tavaly készített botrányos interjú is bizonyítja (amiben eldicsekedett a lánya szűzhártyájával, illetve azzal, hogy évente a szüzességét ellenőrző vizsgálatra kíséri a gyerekét), a szüzesség vizsgálatának gyakorlata bizony a nyugati országokból sem kopott ki teljesen.

Ezt olvastad már?

A szüzesség tesztelése a szexuális erőszak egyik formája – ráadásul értelmetlen is

Pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018-ban már közzé tett egy globális felhívást arra vonatkozóan, hogy véget kell vetni a szüzességi vizsgálat szükségtelen, gyakran fájdalmas, megalázó és traumatikus gyakorlatának. De ugyanígy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) is van a témában állásfoglalása, amiben teljes mértékben elítélik a szüzességi vizsgálatot mint a nemi alapon való megkülönböztetés egyik veszélyes formáját, és kimondják, hogy a szüzesség tesztelése nem más, mint a szexuális erőszak egyik formája.

Mindezek után az már csak mellékes, hogy ezek a szüzességre irányuló vizsgálatok valójában teljesen értelmetlenek. Egyrészt azért, mert egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy nő az első közösülése alkalmával vérezni fog (hiába is keresgélnek vércseppeket a lepedőn), másfelől pedig ez az úgynevezett szűzhártya könnyen megsérülhet edzés, orvosi vizsgálat, egyéb testi sérülés, esetleg maszturbálás következményeként is – akár már jóval az első együttlétet megelőzően. Sőt, az sem biztos, hogy a behatolás valóban átszakítja ezt szövetet, gyakran megesik, hogy csak megnyújtja vagy egyáltalán nem zavarja. Magyarán a szűzhártya épsége egyáltalán nem bizonyítja a szüzességet.

Orvosi szempontból a szűzhártya egy inkább érdektelen, formájában és kiterjedtségében is változatos szövetmaradvány, ami a magzati fejlődés középső hónapjaiból maradt fenn, és nincs semmilyen testi célja vagy feladata.

Franciaország büntetni fogja a szüzességtesztelést

Bár a WHO, az ENSZ és számos más emberi jogi civil szervezet kikelt már a szüzességtesztelés ellen, a T.I. interjú miatt kialakult botrány után kiderült, hogy az Egyesült Államokban valójában nincs olyan jogszabály, amely tiltaná ezt a gyakorlatot. A francia elnöknek köszönhetően azonban most úgy néz ki, hogy Franciaország lesz az az első nyugati ország, amely büntetőjogi eszközöket vet be a szüzességtesztelés visszaszorítására. A tervek szerint egy év börtön és pénzbírság fenyegetné a jövőben azokat az orvosokat, akik hajlandóak elvégezni a szüzességi tesztet.

Olvass tovább!

 

Forrás: hazipatika.com, independent.co.uk