Franciaországban büntetni fogják a szüzességtesztelést – Végre egy lépés a női szüzesség beteges kultusza ellen

2020. október 20. |

Belegondolni is hihetetlen, hogy még manapság is vannak olyan nyugati országok, ahol létezik az úgynevezett szüzességtesztelés gyakorlata. Ez egy olyan orvosi vizsgálat, amit általában a lányok apja, esetleg jövendőbelije rendel el azzal a céllal, hogy a szűzhártyát és a hüvely falát ellenőrizve megállapítsák, az érintett lány szűz-e vagy sem. Az egy dolog, hogy maga a vizsgálat is egy hülyeség, mert valójában nem is alkalmas a szüzesség megállapítására – ennél sokkal nagyobb probléma, hogy ma, a 21. században a lányok szüzességének megléte egyáltalán még téma lehet. Magyarán, hogy az emberek egy része továbbra is úgy gondolja, hogy a szüzesség bármilyen módon is befolyásolja egy lány erkölcsét vagy értékét. Emmanuel Macron francia elnök a szüzességi teszt betiltásával végre egy fontos lépést tesz a női szüzességet övező beteges kultusz lerombolása felé.

Honnan ered a szüzesség kultusza?

A női szüzesség kultusza gyakorlatilag a patriarchális társadalommal egyidős. A legvalószínűbb elmélet szerint a férfiak azért kezdtek el őrködni a lányok és nők szüzessége felett, mert így akarták biztosítani a leszármazásuk tisztaságát. Azt gondolták, hogy akkor lehetnek tökéletesen biztosak abban, hogy a leendő gyermekük valóban tőlük származik, ha általánosságban megtiltják a nőknek, hogy a jövendőbelijükön kívül mással is szexuális kapcsolatot létesítsenek. A származás tisztasága pedig azért lett ilyen központi kérdés, mert a patriarchátusban a vezetői jog és a magántulajdon is férfiágon öröklődött. A férfiakat tehát gyakorlatilag attól féltek, hogy a feleségük zabigyereket hoz a világra, és idegen kézre száll a vagyon. Ezt a fenyegető veszélyt védték ki végül úgy, hogy egész egyszerűen szabályozni kezdték a nők szexualitását.

A női szüzesség kultusza évszázadokon keresztül kiváló táptalajt biztosított ahhoz, hogy a nők önállósága, szexuális tudatossága felett a férfiak kontrollt szerezhessenek.

szuzesseg

Szüzességi kultusz a 21. században

Még manapság, a 21. századba is számos olyan ország létezik, ahol az esküvő előtt – vagy akár után – a lányok érintetlenségéről különféle vizsgálatokkal és tesztekkel próbálnak bizonyosságot szerezni. Régebben Európában is bevett szokás volt, de például Egyiptomban és Szaúd-Arábiában a mai napig létező gyakorlat, hogy a nászéjszakán használt lepedőn vércseppeket keressenek, hogy így bizonyosodjanak meg a feleség addigi szüzességéről. A szüzességi vizsgálat rosszabb változata – amikor a lányokat a szűzhártya épségére irányuló, kötelező nőgyógyászati vizsgálatoknak vetik alá – pedig továbbra is bevett szokás például Iránban, szintén Egyiptomban, Afganisztánban és Törökországban. De ahogy a T. I. nevű amerikai rapperrel tavaly készített botrányos interjú is bizonyítja (amiben eldicsekedett a lánya szűzhártyájával, illetve azzal, hogy évente a szüzességét ellenőrző vizsgálatra kíséri a gyerekét), a szüzesség vizsgálatának gyakorlata bizony a nyugati országokból sem kopott ki teljesen.

Ezt olvastad már?

Hisztéria: egy diagnózis, amivel évszázadokig fegyelmezték a nőket

Hisztéria: egy diagnózis, amivel évszázadokig fegyelmezték a nőket

A hisztéria rendkívül homályos diagnózisát évezredeken keresztül húzták rá gyakorlatilag minden szokatlan és megmagyarázhatatlannak vélt női megnyilvánulásra – valamint használták fel arra, hogy visszaszerezzék a kontrollt az egyre inkább öntudatukra ébredő nők felett.

A szüzesség tesztelése a szexuális erőszak egyik formája – ráadásul értelmetlen is

Pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018-ban már közzé tett egy globális felhívást arra vonatkozóan, hogy véget kell vetni a szüzességi vizsgálat szükségtelen, gyakran fájdalmas, megalázó és traumatikus gyakorlatának. De ugyanígy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) is van a témában állásfoglalása, amiben teljes mértékben elítélik a szüzességi vizsgálatot mint a nemi alapon való megkülönböztetés egyik veszélyes formáját, és kimondják, hogy a szüzesség tesztelése nem más, mint a szexuális erőszak egyik formája.

Mindezek után az már csak mellékes, hogy ezek a szüzességre irányuló vizsgálatok valójában teljesen értelmetlenek. Egyrészt azért, mert egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy nő az első közösülése alkalmával vérezni fog (hiába is keresgélnek vércseppeket a lepedőn), másfelől pedig ez az úgynevezett szűzhártya könnyen megsérülhet edzés, orvosi vizsgálat, egyéb testi sérülés, esetleg maszturbálás következményeként is – akár már jóval az első együttlétet megelőzően. Sőt, az sem biztos, hogy a behatolás valóban átszakítja ezt szövetet, gyakran megesik, hogy csak megnyújtja vagy egyáltalán nem zavarja. Magyarán a szűzhártya épsége egyáltalán nem bizonyítja a szüzességet.

Orvosi szempontból a szűzhártya egy inkább érdektelen, formájában és kiterjedtségében is változatos szövetmaradvány, ami a magzati fejlődés középső hónapjaiból maradt fenn, és nincs semmilyen testi célja vagy feladata.

Franciaország büntetni fogja a szüzességtesztelést

Bár a WHO, az ENSZ és számos más emberi jogi civil szervezet kikelt már a szüzességtesztelés ellen, a T.I. interjú miatt kialakult botrány után kiderült, hogy az Egyesült Államokban valójában nincs olyan jogszabály, amely tiltaná ezt a gyakorlatot. A francia elnöknek köszönhetően azonban most úgy néz ki, hogy Franciaország lesz az az első nyugati ország, amely büntetőjogi eszközöket vet be a szüzességtesztelés visszaszorítására. A tervek szerint egy év börtön és pénzbírság fenyegetné a jövőben azokat az orvosokat, akik hajlandóak elvégezni a szüzességi tesztet.

Olvass tovább!

 

Forrás: hazipatika.com, independent.co.uk

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter