„Inkább külföldre adnak örökbe, mintsem magyar egyedülállóknak” – közleményt adott ki a Háttér Társaság

2020. november 12.
Bár a koronavírus-járványra és a hatékonyabb védekezésre hivatkozva vezette be ismét a kormány az úgynevezett rendkívüli jogrendet, a héten benyújtott két törvényjavaslatuknak valójában semmi köze a pandémiához. Az egyikkel az örökbefogadást szabályozó törvényt kívánják módosítani, a másikkal az Alaptörvény első paragrafusát írnák át. A kormány terveit az LMBTQ-közösséget képviselő Háttér Társaság elfogadhatatlannak nevezte.

Varga Judit igazságügyi miniszter kedden benyújtott javaslatával gyakorlatilag ellehetetlenítené, hogy a jövőben egyedülállók is örökbe fogadhassanak, a módosítás ugyanis azt mondja ki, hogy gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás kivételével – ezentúl csak házastársak fogadhatnak majd örökbe. És bár a javaslat arra is kitér, hogy kivételesen, a törvényben meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetben akár egyedülállók alkalmassága is megállapítható az örökbefogadásra, ezeket az eseteket kizárólag Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bírálhatja el. A tervezetet a kormány azzal indokolja, hogy a gyermekek számára legmegfelelőbb, legnagyobb jogi és érzelmi biztonságot nyújtó gondoskodási forma, ha házastársak fogadják őket örökbe.

Ezt olvastad már?

Az örökbefogadás szigorítása mellett a kormány kedden este – gyakorlatilag a veszélyhelyzeti törvény megszavazása utáni órákban – az Alaptörvény módosításáról is benyújtott egy javaslatot. Varga Judit módosítása az Alaptörvény első paragrafusát írná át a következő két mondattal:

„Az anya nő, az apa férfi.”

„Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.”

És bár ennek a két módosításnak konkrét jogi következménye önmagában valószínűleg nem lesz, a magyar LMBTQ-közösséget képviselő Háttér Társaság a közleményében elfogadhatatlannak nevezte a kormány terveit, aminek az időzítése véleményük szerint nem is véletlen.

„A benyújtott javaslat szerint az Alaptörvény többek között az alábbi rendelkezéssel egészülne ki: »Az anya nő, az apa férfi.« Az Alaptörvény L) cikke már eddig is korlátozta a szexuális kisebbségek jogait: az emberi jogok nemzetközi és európai alapelveivel szembemenve csak a házasságon alapuló családot ismeri el, egyúttal kizárja a házasság intézményéből az azonos nemű párokat.

A bugyuta megfogalmazás célja csak az igazságügyminiszter másik törvényjavaslatának fényében érthető. Bár a kormány alig néhány hete, október elején a vonatkozó kormányrendelettel már jelentősen megnehezítette, hogy egyedülálló személyek vagy nem házasságban élő azonos vagy különnemű párok gyermeket fogadjanak örökbe (csak akkor kerülhetnek sorra, ha az országban egyetlen házaspár sem fogadná az adott gyermeket örökbe), úgy tűnik ez sem bizonyult elégnek ahhoz, hogy megakadályozzák az azonos nemű párok gyermekvállalását. A most beterjesztett törvényjavaslat kimondaná, hogy csak házaspárok fogadhatnak örökbe, ez alól csak Novák Katalin családpolitikáért felelős miniszter személyesen adhatna felmentést.

Míg a világ egyre több országában legalizálják az azonos nemű párok házasságát és ismerik el, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan jó szülei lehetnek egy gyermeknek, Magyarország továbbra sem vesz róla tudomást, hogy már ma is több száz azonos nemű pár biztosít szerető, biztonságos környezetet gyermekeik számára. Az örökbefogadás lehetőségének házaspárokra korlátozása a potenciális örökbefogadók számát csökkenti, ezzel elzárva a szülők nélkül maradt gyermekeket attól, hogy családra találjanak. A törvényjavaslat elfogadása esetén a házaspárok által elutasított örökbefogadásra váró gyermekeket inkább külföldre adják örökbe, mintsem magyarországi nem házas szülőket találnának nekik.

egyedulallo-orokbefogadas

Az Alaptörvény további módosítása a transz emberek megbélyegzését növelné, illetve ellehetetlenítené az iskolai LMBTQI érzékenyítő programokat. A javaslat szerint „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.” Az Országgyűlés tavasszal már elfogadta a transz és interszex emberek nemének jogi elismerését betiltó törvényt, amely arra kényszeríti az érintetteket, hogy identitásuknak és/vagy megjelenésüknek meg nem felelő iratokkal éljék mindennapi életüket, most az Alaptörvénybe foglalnák a transz identitások elítélését. A javaslat arra kényszeríti a szülőket és az oktatási intézményeket, hogy a gyermekeket keresztény-konzervatív szellemiségben neveljék, kormánypárti politikusok megnyilvánulásai alapján ebbe az LMBTQI emberek iránti elfogadás és megértés nem fér bele.

Az időzítés nem véletlen: a súlyosan jogkorlátozó, a nemzetközi és európai emberi jogi alapelveknek ellentmondó javaslatokat a különleges jogrend parlamenti megerősítését követő órákban nyújtották be, egy olyan időszakban, amikor az állampolgárok véleményének kifejezésére rendelkezésre álló eszközök, mint például a tüntetések nem engedélyezettek. A minta ismerős, a kormány ugyanígy járt el tavasszal is, amikor a járványhelyzet első hullámának csúcsán a legfontosabb dolga a transz és interszex emberek jogfosztása volt. A cél egyértelmű: az emberek ne a kormány válságkezelésének hiányosságaival, hanem az íróasztalfiókból előhúzott jogkorlátozó javaslatokkal foglalkozzanak.

Visszautasítjuk, hogy a kormány politikai játékszerként használja az LMBTQI embereket” – olvasható a közleményben.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images