Gumiszoba: ezentúl nálunk is olvashatjátok Murinai Angéla gondolatait

2021. szeptember 14.
Hét évvel ezelőtt kezdte el írni Gumiszoba címmel blogját, amely mára az egyik legmeghatározóbb magyar feminista oldallá nőtte ki magát. Murinai Angéla írásait ezentúl kéthetente a marieclaire.hu-n is olvashatjátok.

Viszonylag későn, a negyvenes éveiben ismerkedett meg a feminizmus fogalmával, aminek hatására a teljes addigi életét átértékelte. Megértette, miként is működik a világ, és benne a patriarchális társadalom, és rájött, hogy a sok rossz érzés, ami gyerekkora óta időről időre gyötörte, valóban jogos és nem csupán a képzelgése. A felismeréssel együtt járó haragból és elkeseredésből született meg a Gumiszoba blog, ami annak idején nemcsak nagyon dühös, de formabontó is volt. Nem sokkal azután, hogy rátalált a feminizmusra, gyakorlatilag ő maga is az egyik szószólójává vált.

murinai-angela

2014 óta írja a Gumiszobát, az idén ősszel megjelent 10 okom a haragra című könyvében pedig a blog örökösen visszatérő témái köré szervezve, 10+1 témakörben dolgozta fel, hogy miként mérgezi, illetve bomlasztja az életünket a patriarchátus, és milyen manipulációs technikákkal veszi el a szabad akaratunkat. Újonnan megjelent könyvével nem titkolt célja, hogy felnyissa a nők szemét, és ők is észre vegyék: a gyereknevelés, a háztartás vezetése, a fizetési egyenlőtlenségek, a szexuális viselkedés, a családon belüli erőszak, a mindennapi kommunikáció hétköznapi szexizmusa, a nőideálok és a feminizmusellenesség mind-mind olyan területek, melyekben a nők nem pusztán hátrányt szenvednek, hanem sokszor szó szerint testileg-lelkileg szenvednek – és nem ritkán bele is halnak.

Murinai Angélával a könyve és a blogja mellett ezentúl itt, nálunk, a marieclaire.hu-n is rendszeresen találkozhattok – kéthetente megjelenő cikkeiben aktuális közügyekkel, politikai témákkal fog foglalkozni, szigorúan női szemszögből.

Murinai Angélával készült korábbi interjúnkat is olvassátok el!