Gumiszoba: ezentúl nálunk is olvashatjátok Murinai Angéla gondolatait

2021. szeptember 14. |

Hét évvel ezelőtt kezdte el írni Gumiszoba címmel blogját, amely mára az egyik legmeghatározóbb magyar feminista oldallá nőtte ki magát. Murinai Angéla írásait ezentúl kéthetente a marieclaire.hu-n is olvashatjátok.

Viszonylag későn, a negyvenes éveiben ismerkedett meg a feminizmus fogalmával, aminek hatására a teljes addigi életét átértékelte. Megértette, miként is működik a világ, és benne a patriarchális társadalom, és rájött, hogy a sok rossz érzés, ami gyerekkora óta időről időre gyötörte, valóban jogos és nem csupán a képzelgése. A felismeréssel együtt járó haragból és elkeseredésből született meg a Gumiszoba blog, ami annak idején nemcsak nagyon dühös, de formabontó is volt. Nem sokkal azután, hogy rátalált a feminizmusra, gyakorlatilag ő maga is az egyik szószólójává vált.

murinai-angela

2014 óta írja a Gumiszobát, az idén ősszel megjelent 10 okom a haragra című könyvében pedig a blog örökösen visszatérő témái köré szervezve, 10+1 témakörben dolgozta fel, hogy miként mérgezi, illetve bomlasztja az életünket a patriarchátus, és milyen manipulációs technikákkal veszi el a szabad akaratunkat. Újonnan megjelent könyvével nem titkolt célja, hogy felnyissa a nők szemét, és ők is észre vegyék: a gyereknevelés, a háztartás vezetése, a fizetési egyenlőtlenségek, a szexuális viselkedés, a családon belüli erőszak, a mindennapi kommunikáció hétköznapi szexizmusa, a nőideálok és a feminizmusellenesség mind-mind olyan területek, melyekben a nők nem pusztán hátrányt szenvednek, hanem sokszor szó szerint testileg-lelkileg szenvednek – és nem ritkán bele is halnak.

Murinai Angélával a könyve és a blogja mellett ezentúl itt, nálunk, a marieclaire.hu-n is rendszeresen találkozhattok – kéthetente megjelenő cikkeiben aktuális közügyekkel, politikai témákkal fog foglalkozni, szigorúan női szemszögből.

Murinai Angélával készült korábbi interjúnkat is olvassátok el!

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter