„Gyakran kérik, hogy öltözzek iskolás kislánynak” – az OnlyFans tényleg a nők javát szolgálja?

2021. június 29.
Mikor tavaly a koronavírus miatti lezárások kellős közepén berobbant a köztudatba az OnlyFans nevű oldal, több nagy nyugati, progresszív lap is egy emberként kezdte azt ünnepelni. Mint írták, ez az Instagram és a Patreon vegyítéséből született pornóoldal végre a nők kezébe adja az irányítást, hatalommal ruházza fel őket, hogy azt tehessenek a saját testükkel, amit csak akarnak – miközben a fanoknak, azaz az előfizető férfiaknak köszönhetően még degeszre is kereshetik magukat. Ha csak a felszínt nézzük, mindez tényleg szépnek és jónak, már-már idillinek hangzik, de ha kicsit megkapargatjuk, hamar nyilvánvalóvá válik, hogy az ég világon semmi empowering nincs az OnlyFans működésében. A témáról dr. Nógrádi Noá nőjogi szakértőt kérdeztük.
onlyfans

De mi is az az OnlyFans?

Az OnlyFans gyakorlatilag egy közösségi oldal, ahol a felhasználók saját tartalmaikat oszthatják meg pénzért cserébe a követőikkel, a fanokkal. Az oldalt még 2016-ban hozták létre, de globálisan tavaly, a világjárvány hatására robbant be igazán: a munkájukat elvesztő sztriptíztáncosoktól és pornósztároktól kezdve az otthon ülő fiatal lányokig rengetegen regisztráltak az OnlyFansre – hogy, ha máshogy nem, akkor legalább a profiljukra feltöltött erotikus tartalmakkal pénzt tudjanak keresni. Bár eredetileg nem kifejezetten erotikus oldalnak lett kitalálva, mára leginkább egy előfizetéses pornóoldalként funkcionál.

Nők és férfiak egyaránt készíthetnek maguknak saját profilt, de a statisztikák szerint az OnlyFansen elsősorban fizetőképes férfi előfizetők vásárolják a nőkről nyújtott tartalmakat. Az előfizető férfiak havonta 8 és 30 dollár (tehát kb. 2300 Ft és 5800 Ft) között fizetnek azért, hogy olyan tartalmakhoz férhessenek hozzá egyes nőkről, amiket például az Instagram már pornográfnak minősítene. De a „fanok” – a saját szexuális ízlésüktől függően – maguk is megszabhatják, hogy mit szeretnének látni, és miért szeretnének pénzt kiadni: kérhetik, utasíthatják a nőket különféle videók és képek elkészítésére adott összeg fejében, vagy hogy megtartsák az előfizetőket.

Az oldalnak ma már több mint 70 millió felhasználója van, és több mint egymillió tartalomkészítője, akik az OnlyFans indulása óta összesen több mint 2 milliárd dollárt kerestek. A tartalomkészítők zsebében a bevételük 80 százaléka marad meg, míg 20 százalék a céghez vándorol. Évekkel azután, hogy a Pornhub és társaik elterjesztették a netes ingyen pornót, az OnlyFans ismét fizetőssé tette azt.

Tényleg jó ez nekünk, nőknek?

És pont ez az előfizetéses modell az, ami miatt sokan ünnepelni kezdték az oldalt, mondván, hogy az OnlyFans hatalmat ad a nőknek. A The New York Times szerint például azzal, hogy a tartalomkészítés a nők kezébe került, nincsenek annyira rákényszerítve, hogy szexuális tevékenységet végezzenek – és így nemcsak a szexuális kizsákmányolás mértékét lehet csökkenteni, de az online, előfizetői modell a testi épségüket is jobban védi. Ez elsőre nagyon is jól hangzik, a tapasztalatok viszont ennél sötétebb képet festenek az oldalról.

Bár gyakran hozzák fel az OnlyFanst a mainstream pornóoldalak, például a Pornhub ellentéteként, Nógrádi Noá szerint valójában nem szembeállíthatók egymással. Mint mondja, inkább úgy lehet elképzelni, hogy mindkét szájt egy skála különböző pontjain helyezkedik el. Az OnlyFans sem csinál mást, mint hogy a nők testét árucikként kínálja a férfiaknak, ugyanúgy, mint a Pornhub, annyi különbséggel, hogy az előbbi egy olyan pontján helyezkedik el a skálának, ami közvetlenül talán kicsit kevésbé káros.

„Azért is gondolom, hogy ezen a skálán az OnlyFans valamivel kevésbé káros, mert a mainstream pornóval szemben itt legalább nem erőszakolják meg a nőket, nem teszik ki őket mindenféle erőszakos és fizikai károsodást okozó aktusnak. De ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne lenne erőszak az OnyFans működésében is, és hogy nincs benne kockázat. Csak kicsit kisebb a kockázat.”

Az OnlyFans működési elve valójában egyáltalán nem olyan biztonságos, mint ahogy azt előszeretettel beállítják. Azzal, hogy a férfiak privát üzenetekben kifejezett kéréseket, utasításokat is adhatnak a lányoknak, könnyen eltolódhatnak az erőviszonyok a felek között. Sok nő számol be arról, hogy a fanjaik idővel egyre durvább és durvább dolgokat kérnek tőlük, megalázó vagy éppen ijesztő perfomanszokat. A férfiak elvárják a nőktől, hogy a pénzért cserébe a legvisszataszítóbb szexuális fantáziáikat is megvalósítsák – gyakori például az a kérés, hogy a öltözzenek be iskoláslány-ruhába, és játsszák el, hogy leszopnak egy játékmackót. Ez még mindig csak az enyhébb kategóriába tartozik, pedig ha belegondolunk, egy nagyon is ijesztő jelenség húzódik meg az ilyen kérések mögött: a gyerekek szexualizálása. Az ilyen kéréseket ráadásul gyakran a lányok sem tartja problémásnak, ami sokat elmond arról, hogy milyen mindennapos normává vált azt a kívánságot elfogadni és eljátszani, hogy kislányok felnőtt férfiak utasításra szexuális aktusokat hajtsanak végre.

A huszonéves Eloise sokakhoz hasonlóan tavaly tavasszal regisztrált fel az oldalra, az elmúlt bő egy évben a bizarrtól az egészen ijesztő kérésekig rengeteg mindennel találkozott már, és a tapasztalatairól egy online fórumon számolt be. „Gyakran kérnek arra, hogy öltözzek iskolás kislánynak, és csináljak úgy, mintha maszturbálnék. De volt olyan is, hogy azt mondták, hogy kössek egy kötelet a nyakamba, és tegyek úgy, mintha fulladoznék.” Claudia hat hónappal ezelőtt regisztrált fel az OnlyFansre, miután a barátnői mesélték neki, milyen sok pénzt tudtak kihúzni mocskos fantáziájú férfiakból. „Az elejétől kezdve világos volt számomra, hogy ez egy pornóoldal. De azért gondoltam mégis, hogy megéri regisztrálnom, mert legalább olyasmik itt nem történhetnek, mint a Pornhubon. Ismerek lányokat, akik ott kötöttek ki. Gondoltam, hogy itt legalább névtelen tudok maradni, és egy fokkal normálisabb perverzek fognak körül venni.”

Az OnlyFans valóban a névtelenség látszata miatt vált sokak számára vonzóvá, de a valóságban az anonimitás is inkább csak egy jól hangzó szlogen. Ahogy Noá is mondja, volt már rá példa, hogy miután a nők egy-egy durvább kérést visszautasítottak vagy végleg kiszálltak az oldalról, a fanok bosszúból felkutatták őket, és különféle bántalmazói és zaklatói technikákat kezdtek velük szemben alkalmazni. Nyilvánosan közzéteszik az elérhetőségeiket, feltöltik az OnlyFansen megvásárolt képeiket különféle pornóoldalakra, vagy közvetlenül elkezdik őket zaklatni, fenyegetni, stalkingolni. „Ennek az oldalnak is olyan férfiak a használói, akik azt gondolják, hogy pénzért cserébe jogosultak bármit megtenni a nőkkel. Ha pedig nem teljesül egy kívánságuk, akkor azt behajtják, vagy bosszút állnak” – magyarázza Noá.

Claudia képeivel is visszaélt az egyik fő kliense: a lány félmeztelen fotóját az engedélye nélkül feltöltötte egy pornóoldalra. „Még büszkén el is küldte nekem. Megpróbáltam panaszt tenni az OnlyFansnél, de nem reagáltak semmit. Ötször is írtam nekik, végül feladtam, és inkább töröltem a fiókomat.” Claudia az előfizetőitől fejenként heti 10 dollárt, tehát 2900 forintnak megfelelő összeget kapott, de ebből mindössze 8 dollárja, 2300 forintja maradt, miután az oldal a keresetéből levette a saját jussát. „Minél több előfizetőt kellett szereznem, hogy ki tudjam fizetni a lakbér árát, ami azt jelentette, hogy minden egyes nap új képeket, videókat kellett készítenem, és egy idő után bele kellett egyeznem az egyre durvább kérésekbe. Végül teljesen kikészültem, megalázottnak éreztem magam, és otthagytam az egészet.”

De azt sem szabad elfelejteni, hogy a különféle közösségi oldalakon tárolt fotók az adatlopások és hackelések miatt sosem lesznek teljes biztonságban. Az elmúlt hónapokban az OnlyFansnek is megtörtént az első nagyobb adatszivárogtatási botránya, mikor is egy megosztott Google Drive mappán keresztül tették közzé több ezer OnlyFans-profil tartalmait egy hackerfórumon. A tárhelyen 279 mappát találtak, a különböző készítők neveivel – volt olyan mappa, ami több mint 10 gigabájtnyi erotikus fotót és videót tartalmazott.

„Elég sok felvétel később a Pornhubon vagy más pornóoldalon köt ki. Az OnlyFans nem garantálja ezeknek a nőknek a biztonságát. A férfiak is simán letölthetik a kapott fotókat és videókat, amiket aztán a nők engedélye nélkül kirakhatják nyilvánosan is a netre” – magyarázza Noá.

Nem utolsósorban az is hatalmas probléma, hogy bár az OnlyFanst papíron csak 18 éven felüliek használhatják, nem egy olyan lány van, aki már kiskorúként aktív volt a platformon.

Se nem empowering, se nem feminista

„Ma már minden empowering lett. Ha én azt mondom rá, hogy ezt akarom csinálni, akkor onnantól kezdve empowered vagyok” – válaszolja Noá arra a kérdésre, hogy mégis hogyan beszélhetnek úgy az OnlyFansről, mintha az hatalmat adna a nők kezébe, megerősítené és felszabadítaná őket.

A szexipar egy elképesztően ügyes húzással a szexiparban való részvételt és a férfiak általi szexuális használatot átbrandingelte és lett belőle a szexmunka, amit egy empowering, önrendelkezésről szóló dolognak állítanak be. Mellé kitalálták azt a szót, hogy szexpozitív, ami azt jelenti, hogy elfogadjuk a pornó által diktált összes szexuális trendet, és még véletlenül sem illetjük kritikával, vagy próbálunk saját, autentikus, önazonos szexualitást kialakítani ezektől a befolyásoktól és trendektől függetlenül – pedig nyilván ez lenne az, ami valóban pozitív lenne.”

Ebben a prostitúciót normalizáló, bagatellizáló, a szexipar társadalmi valóságát figyelmen kívül hagyó környezetbe robbant be az OnlyFans, és csomagolta be a nők kihasználást egy kvázi feminista köntösbe.

Fotó: Getty Images