„A fiatal lányok életének része, hogy az exeik a meztelen képeikkel fenyegetik őket” – elindult a Segítők Hálózata

2022. február 08.
Mit tehetsz, ha az exed tovább küldte a meztelen képeidet, ha egy ismeretlen zaklatott az utcán, vagy egy randin szexre kényszerített, akivel találkoztál? Olyan kérdések ezek, amelyek sajnos nagyon sok lányt és nőt érintenek, mégis kevesen tudják, hol és hogyan kérhetnek segítséget. Ezért jött létre a Segítők Hálózata, amelynek önkéntesei gyakorlati támogatást nyújtanak a nők elleni erőszak áldozatainak. Les Krisztinával és Bárdits Évával, a NANE és a PAPENT munkatársaival, a projekt koordinátoraival beszélgettünk.

Mind a NANE-nak, mind a PATENT-nak évek óta működik már segélyvonala, az előbbi lelki, míg az utóbbi jogi kérdésekben. Miben lesz más a most indult Segítők Hálózata?

Bárdits Éva: A NANE segélyvonala alapvetően érzelmi támogatást tud nyújtani, míg a PATENT segélyvonala kifejezetten jogi segítségnyújtást ad. Úgy éreztük, hogy ezek mellett egy másfajta segítségnyújtásra is lenne igény, hogy vannak olyan problémák, gyakorlati ügyek, amelyeket gyorsan meg lehetne oldani. A Segítők Hálózata kifejezetten gyakorlati tanácsokkal és támogatással tudja segíteni a nőket, például egyszerű jogi lépések megtételében.

Tudnátok néhány példát mondani még ezekre a gyakorlati ügyekre? Mi mindenben tud a Segítők Hálózata segíteni?

Bárdits Éva: Létezik a feljelentéseknek egy online formája, és például telefonon az önkéntesünk végig tudja kísérni egy ilyen feljelentésnek a benyújtását.

Les Krisztina: De tudnak például abban is segíteni, hogy milyen típusú távoltartási formák léteznek, és hogy melyiket hogyan lehet megigényelni. Vagy ha valaki feljelentést szeretne tenni, mondjuk szexuális erőszak ügyében, akkor el tudják magyarázni neki, hogy milyen bizonyítékokat érdemes összegyűjteni. A Segítők Hálózatával szeretnénk lefedni a nők elleni erőszaknak egy sokkal tágabb fogalmát, nemcsak a családon belüli erőszakkal szeretnénk foglalkozni, hanem a nők és lányok elleni erőszak más típusaival is. Legyen szó akár randierőszakról, bosszúpornóról, hogy mit tudnak neki, ha az exük tovább küldte a meztelen képeiket, hogyan érdemes feljelentést tenni utcai zaklatás miatt, vagy egy zaklató ex miatt. Ezek mind rövid választ igénylő gyakorlati kérdések. És ami szerintem még nagyon fontos, hogy vannak áldozatokat megillető anyagi támogatások, amiket az állam nyújt és ezekről nagyon kevés szó esik a közbeszédben. Az önkéntesek arra is ki lettek képezve, hogy ezekről tájékoztatást adjanak, hogy kinek, hogyan lehet megigényelni.

segitok-halozata-logo

Említettétek a bosszúpornót vagy például az utcai zaklatást. Szerintem sokan nem is nagyon tudják, hogy ezek ellen lehet jogi lépéseket tenni.

Les Krisztina: Igen, van egy óriási látencia ezekkel kapcsolatban, akár a feljelentések számát, akár a statisztikákat nézzük, amik egyébként majdnem hogy nem is léteznek. Abszolút célja lenne a Segítők Hálózatának, hogy ezek a problémák láthatóbbá váljanak, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, hogy tudnak segítséget kérni, és ha nekik megfelelő, akkor tudjanak feljelentést tenni. Minél több feljelentés születik, annál láthatóbbá fog válni, hogy ez a magyar nők és lányok mindennapi valósága. Hogy milyen iszonyú gyakran történik például utcai zaklatás, vagy hogy a mai fiatal lányok mindennapjainak része, hogy az exeik a meztelen képeikkel fenyegetik őket. Nagyon jó lenne, ha ezekről elindulna egy beszélgetés.

Az általad felsorolt esetekben a társadalom egy része még mindig az áldozatot szokta hibáztatni. A lányt okolják, amiért elküldött egy meztelen képet, és nem a fiún kérik számon, hogy miért élt vissza vele. Egy ilyen közegben a segítségkérés sem olyan egyszerű azért.

Bárdits Éva: Igen, nagyon nehéz segítséget kérni, már csak azért is, mert egy olyan berendezkedés, és intézményrendszer vesz minket körbe, ami nem kifejezetten az áldozatok segítését szolgálja. És ezért is nagyon fontos, hogy ha valaki mégis odajut, hogy meg szeretne tenni bizonyos lépéseket, akkor legyen számára egy olyan támogató közeg, mint a Segítők Hálózata.

Hogyan fog működni a Segítők Hálózata gyakorlatban?

Bárdits Éva: 27 önkéntest képeztünk ki az utóbbi hónapokban, ők végzik majd a segítségnyújtást. A NANE és a PATENT Facebook-oldalán és weboldalán elérhető egy Google form igénylőlap, amit ki kell tölteni a segítségkérőnek, leírni, hogy miben szeretne segítséget kérni, és miután beérkezik hozzánk az igénylés, keresünk egy önkéntest, aki elvállalja a beszélgetést az érintett által megadott időpontban, és átad neki minden információt.

Les Krisztina: További fontos célja a hálózatnak egyébként, hogy az áldozatok informált döntéseket tudjanak hozni. Hogy mielőtt meghoznák azt a döntést, hogy feljelentést szeretnének tenni, előtte az összes szükséges információ birtokába kerüljenek. Hogy felmérhessék, hogy ez valami olyasmi, amit ők valóban szeretnének megtenni, vagy esetleg úgy érzik, hogy túl nagy áldozattal jár.

Igen, láthatjuk a médiát korábban bejárt ügyekből, hogy nem csak a feljelentést nehéz megtenni, az igazán nehéz fejezet sok esetben csak utána következik.

Les Krisztina: Éppen ezért nagyon fontos elkerülni, hogy az áldozatok hamis biztonságérzetet kapjanak. Hogy ne gondolják, hogy a feljelentés után minden rendben lesz. Fontos, hogy minden információt megkapjanak, és ha valaki így is hajlandó tenni valamit, akkor abban támogassák. Egyáltalán nem könnyű végig csinálni, de azoknak az iszonyú bátor nőknek köszönhető a változás elindulása, akik megteszik ezeket a lépéseket.

Van kapacitásotok az egyes ügyek utánkövetésére?

Bárdits Éva: Ilyen szintű összetett segítségnyújtásra nincs kapacitásunk, illetve az önkénteseinket nem is ilyesmire képzetük ki, így átfogóbb utánkövetést nem tudunk biztosítani.

Les Krisztina: De például a PATENT jogsegélyvonalára mindig tovább lehet irányítani az érintetteket, ahol képzett jogászok foglalkoznak összetettebb jogi ügyekkel.

Bárdits Éva: És akár a NANE segélyvonalán is fognak tudni segíteni, szóval lehet átjárás a különböző csatornák között, attól függően, hogy milyen segítségre van szüksége az érintettnek.

Nagyon nagy a látencia, de arról tudtok valamilyen adatot mondani, hogy a segélyvonalaitokat mennyien szokták keresni?

Bárdits Éva: Konkrét számot nem tudok, de a NANE segélyvonalának minden kapacitását kihasználják a segítségkérők. És néhány órával a Segítők Hálózata meghirdetése után már be is érkezett egy igénylőlap hozzánk. Ebből látszik, hogy tényleg hatalmas igény van ezekre a szolgáltatásokra.

Hosszú távon mit szeretnétek elérni a hálózattal?

Les Krisztina: Egyrészről nagyon szeretnénk, hogy elterjedjen, hogy országos szinten tudjanak róla, és kilépjünk a budapesti buborékból. Szeretnénk, ha vidéki nők is igénybe tudnák venni ezt a szolgáltatást. Nagyon hosszú távú cél pedig, hogy ne csak online vagy telefonon tudjunk segítséget nyújtani, hanem offline is, és az önkéntesek személyesen is segíteni tudjanak a nőknek. Például egy nőt el tudjon kísérni egy önkéntes az igazságügyi orvos szakértőhöz, hogy ne egyedül kelljen végig csinálnia. Mindenképpen azt szeretnénk, hogy offline is segíteni tudjunk a nőknek.

Olvass tovább!