Ferenc pápa: „A nők jobb vezetők, mint a férfiak”

2022. november 07.
Vasárnap a Bahreinből Rómába tartó gépén beszélgetett az újságírókkal Ferenc pápa, ekkor fejtette ki nézeteit arról is, hogy a nők miért jó vezetők. 

Riporterek a pápát arról kérdezték, mit gondol az iráni tüntetéssorozatről és az azt kirobbantó nőkről, mire az egyházi méltóság a következőképp felelt:

Már többször bizonyították, hogy jobb vezetők, mint a férfiak. Az a tapasztalatom, hogy a dolgok minden alkalommal jobban kezdenek el működni, amint egy nőt felelősségteljes hivatalba neveznek ki a Vatikánban.

A katolikus egyházban a nők nem tölthetnek be egyházi tisztségeket (kivételt képeznek a szerzetesnők), mégis sok olyan munkakör van, ahol a nők komoly szerepet vállalnak abban, hogy az egyház rendben működjön. A pápa külön kiemelte Raffaella Petrini ferences szerzetesnővért, aki Vatikánváros Állam Kormányzóságának főtitkára. De például a vatikáni pénzügyeket ellenőrző hivatalban is öt nő dolgozik, illetve a Vatikáni Múzeumokat is nő vezeti. „Az a társadalom, amely nincs abban a helyzetben, hogy a nőknek nagyobb szerepet adjon, nem lesz képes előbbre jutni” – fogalmazott Ferenc pápa. 

ferenc-papa-nok

Fotó: Getty Images, Forrás: Telex

Ezt már olvastad?