Nehezebb lett az olimpia vagy könnyebb?

2024. augusztus 01.
Az olimpiai játékok mindig is az emberi teljesítőképesség csúcsát célozták meg. De vajon nehezebb lett az olimpia az évek során, vagy könnyebb? A technológia elkényeztette a sportolókat vagy épp ellenkezőleg, még több munkára késztette?
Olimpia 2024

Az olimpiai játékok követelményei folyamatosan, mondhatni, versenyről versenyre változnak. Ami harminc évvel ezelőtt világcsúcs volt, ma már szinte mindennapos teljesítménynek számít egy edzésen. Hogyan lehetséges ez? A sporttudomány, az edzésmódszerek, a táplálkozás és a technológia rohamos fejlődése kihatott az ötkarikás játékokra is.

A modern eszközök, mint például a profi sportolók számára fejlesztett okosóra vagy egyéb mérőeszközök lehetővé teszik a sportolók számára, hogy jobban megismerjék saját testüket, és ami ennél is fontosabb: világosan lássák saját határaikat.

Akik pedig felismerik a határaikat, egy dolgot tesznek, elkezdik feszegetni azokat. Az új edzésmódszerek, mint a periodizáció vagy a funkcionális edzés segítenek a sportolóknak abban, hogy hatékonyabban készüljenek fel a versenyekre, és maximalizálják teljesítményüket úgy, ahogy korábban sosem. De a táplálkozás is kulcsfontosságú szerepet játszik a sportolók teljesítményének javításában az olimpián is.

Az egyénre szabott étrendek és táplálékkiegészítők segítenek abban, hogy a sportolók a lehető legjobban hasznosítsanak minden nélkülözhetetlen tápanyagot, és gyorsabban regenerálódjanak. Ezenkívül az alvás is egyre nagyobb hangsúlyt kap, mondják is, hogy egy élsportoló alvás közben is dolgozik, elvégre külön feladat, hogy a lehető legjobban tudjon pihenni. Az emberi találékonyság tehát új célokat állít a sportolók felé. Hogy miért?

Pontosan azért, mert az ötkarikás játékok egyik legfőbb szerepe a szórakoztatás, így volt ez az időszámításunk előtti első évezredben, és így van ma is. Nézzük, melyek voltak a legmegdöbbentőbb változások.

Az amerikaiak sztártornásza, Simone Biles, aki az első női tornász lett, aki olimpián megcsinálta a dupla Jurcsenkó-szaltót bicskamozdulattal

Legendás világcsúcsok

Az első olimpiai játékokat időszámításunk előtt 776-ban dokumentálták Görögországban. Már ekkor nagy közönség figyelte a sportolókat, többek között a birkózókat, a futókat és az ökölvívókat. Az esemény mindenkinek kedvezett, a közönségnek azért, mert jót szórakoztak, a versenyzőknek azért, mert lehetőséget kaptak arra, hogy megnyerjék a versenyt, és ezzel kivívják az ókori Görögország tiszteletét.

Csakhogy a játékokat Zeusz tiszteletére rendezték, ezért a kereszténység elterjedésével a püspökök betiltották az olimpiát.

Majd hosszú évszázadok után Pierre de Coubertin francia báró fejébe vette, hogy jó lenne feléleszteni a régi hagyományt, és óriási vagyonából 1896-ban megszervezte az athéni olimpiát. Azóta négyévente folyamatosan megtartják az ötkarikás játékokat, kivéve a két világháború idejét. A rend tehát beállt, idén pedig elérkeztünk a harmincharmadik olimpiához, amelynek újra Párizs ad otthont százharminc év elteltével.

Az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan változtak a helyszínek, a versenyszámok, a résztvevők, a szervezők és a követelmények is. A nagy számok törvénye alapján a világklasszis sikerekből is többet számolunk.

A kérdés csak az, hogy ami egykor világcsúcsnak számított, azt a modern eszközökkel képesek megdönteni a sportolók? Bob Beamon 8,90 méteres ugrása a 1968-as mexikóvárosi olimpián forradalmi teljesítmény volt. Ez a rekord több mint húsz évig tartott, és bár azóta megdöntötték, olimpiai csúcs maradt. Mark Spitz, az 1972-es müncheni olimpia úszója hét aranyérmet nyert, méghozzá minden versenyben világcsúcsot úszott, ezt pedig egyetlen úszó sem tudta felülmúlni az elmúlt ötvenkét év alatt.

Florence Griffith Joyner 10,49 másodperces ideje a női 100 méteres síkfutásban az 1988-as szöuli olimpián mind a mai napig a leggyorsabb idő az olimpia történetében. Itt van még Michael Phelps, az úszás királya, aki a 2008-as pekingi olimpián nyolc aranyérmet szerzett, összesen 23 aranyérmével az olimpiai történelem legsikeresebb sportolója.

De vajon meddig lehet fokozni a teljesítményt? Az emberi test korlátait kevesek képesek átlépni, akinek viszont sikerül, azt a csúcstechnológiás eszközökkel készülő élsportolók sem tudják felülmúlni. Hiszen az olimpia nemcsak a fizikai teljesítőképességről szól, hanem az emberi lélek erejéről is.

Az egyiptomi Mohamed Elsayed enyert bronzérmét ünnepli

Az olimpia megváltoztatta a világot?

Nem vitás, hogy az olimpia nemcsak egyes sportolókra hatott, hanem a teljes társadalomra is. Ide évről évre több országból érkeznek, köztük a legelmaradottabb és legfejlettebb térségekből is. De az olimpiának köszönhető a doppingtesztek feltalálása, a különböző sportfejlesztések, és ami mind közül talán a legfontosabb, a mozgás népszerűsége is.

Az ötkarikás játékok hatására minden esemény után többen fognak bele valamilyen sportágba. Hogy a világcsúcsokat egyszer egy olyan gyermek fogja megdönteni, aki látta az olimpiai bajnokok sikereit a televízióban?

Akár ez is megtörténhet, mindenesetre, ha van esemény, amely képes egyetértést kovácsolni a széthúzó világban, miközben egészségesebb életvitelre ösztönzi az embereket, akkor az nem más, mint az olimpia.

Fotó: Getty Images