Megmutatták, hogy néznek ki a 2024-es párizsi olimpia érmei

2024. június 04.
A híres ékszertervező, Chaumet alkotta meg a 2024-es párizsi olimpia érmeit, és egy darabka minden érembe belekerült az Eiffel-toronyból is.
2024 párizsi olimpia érem
  • Az olimpiai és paralimpiai érmek megszerzése a legnagyobb kitüntetés egy sportoló számára.
  • A 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékok érmeit a francia ékszertervező ház, a Chaumet készítette.
  • Hogy néznek majd ki a 2024-es párizsi olimpia medáljai?

Lassan kezdhetjük a visszaszámlálást a 2024-es párizsi olimpiai játékokig, ugyanis július 26-án kezdődik a sport legnagyobb ünnepe, ami augusztus 11-ig tart. Legutóbb 1924-ben rendezték a nyári olimpiai játékokat a francia fővárosban. 

Nem csoda, ha a jeles évforduló és esemény alkalmából egészen különleges érmeket álmodtak a párizsi olimpiára. Az LVMH luxusmárka-csoporthoz tartozó Chaumet ékszerdinasztia készítette el a 2024-es olimpia és paralimpia érmeit

Végre láthattuk a 2024-es párizsi olimpia érmeit

A Chaumet ékszermanufaktúrát 1812-ben alapították. A márkát érte az a megtiszteltetés, hogy elkészítheti a 2024-es párizsi olimpia érmeit. A medálon a győzelem görög istennője, Niké rajzolódik ki, a háttérben az 1896-os első újkori olimpia jelenetével. Az athéni Akropolisz és a párizsi Eiffel-torony egyaránt megtalálható az olimpiai medál oldalain, ahogy az öt karika, az olimpiai játékok szimbóluma is. Az olimpiai érem így a múltból a jövő felé való nyitást és elmozdulást szimbolizálja.

Franciaország szimbólumai a 2024-es olimpia érmein

Ha jobban megnézzük a 2024-es párizsi olimpia érmeinek mindkét oldalát, feltűnik az érem hatszög alakja. Ez Franciaország alakját szimbolizálja, illetve Párizs ragyogását, hiszen nem véletlenül nevezik a fény városának is a francia fővárost. 

Érdekesség, hogy a Chaumet ikonikus ékszerkollekciója, a Bee My The Love is kivehető a hatszög körvonalaiban. Ez egyébként Napóleon jelképéhez, a méhekhez nyúlik vissza, ami az erőt, hűséget és elhivatottságot fejezi ki. 

Különlegessége a 2024-es párizsi olimpia medáljainak, hogy megtalálható mindegyikben egy kicsike az Eiffel-toronyból is. Amikor a legutóbbi javítást végezték Párizs ikonikus épületén, a lecserélt maradványokból épített be egy-egy darabot az olimpiai medálba a Chaumet.

Miben más a 2024-es paralimpiai medál, mint az olimpiai?

Az Eiffel-torony alulnézetből a 2024-es párizsi paralimpiai érem hátoldalán

Az Eiffel-torony alulnézetből a 2024-es párizsi paralimpiai érem hátoldalán

Ugyanúgy a Chaumet ékszermanufaktúra készíti a paralimpiai medálokat is. Annyiban tér el az olimpiai érmektől, hogy a szalagot kékről pirosra cserélik. A medál elején ugyanaz látható, a hátoldalát szintén geometrikus képekkel és az Eiffel-torony alulnézetével díszítik.

Forrás: Marie Claire Taiwan, Fotó: Instagram