Sárközi Ákos Troll a konyhában interjú

„Néha egy kis trollkodás pozitív irányba is elviheti az ételt” – Sárközi Ákossal, a Troll a konyhában új döntőbírójával beszélgettünk

2025. március 26.
Március 31-én 19 órakor érkezik a VIASAT3 közkedvelt kulináris krimijének 3. évada. A Troll a konyhában legújabb epizódjaiban nemcsak az hoz izgalmas fordulatot, hogy a nézők már az adások elején megtudják, ki a szabotőr, de az is, hogy Rákóczi Feri mellé ezúttal a Michelin-csillagos séf, Sárközi Ákos csatlakozik döntőbíróként.

Ennek apropóján interjút készítettünk Sárközi Ákossal, aki mesélt a forgatáson szerzett élményeiről, további izgalmas projektjeiről, valamint kitértünk a fenntarthatóság és az ételpazarlás kérdésére is.

Mi jelenti számodra az új műsorban a legnagyobb kihívást? 

Elsőre azt mondanám, hogy számomra nincs benne kihívás, hiszen már rengeteg tapasztalatot szereztem az életem során. Ha viszont jobban belegondolok, bizonyos szempontból mégis van: mindig van itt egy troll, akit le kell buktatni, és nyomozni kell utána. Bár nem az én feladatom kideríteni, ki a szabotőr, az ételekről nekem kell eldöntenem, hogy sikerült-e elrontania őket.

Közben azért te is nyomozol egy kicsit?

Persze, én is folyamatosan figyelem a versenyzőket. Nem mondom, hogy mindig jó vagyok benne, de egyszer-kétszer azért simán le tudtam volna fülelni a trollt.

Sárközi Ákos, a Troll a konyhában új döntőbírója

Sárközi Ákos, a Troll a konyhában új döntőbírója

Mennyire kell máshogy hozzáállnod a zsűrizéshez, mint A Konyhafőnökben?

A legfontosabb ok, amiért igent mondtam erre a produkcióra, az a könnyedsége és a játékossága. Tetszik, hogy miközben játszunk és jól szórakozunk, a műsor egyben tanít is – méghozzá a gasztronómián keresztül. Itt van például egy troll, aki nem véletlenül szabotálja az ételeket: ez a feladata. Az én dolgom pedig az, hogy gasztroszakemberként eldöntsem, sikerült-e neki, és ha igen, akkor észrevegyem, mit rontott el. Ez azonban nem mindig egyértelmű, hiszen néha egy kis trollkodás akár pozitív irányba is elviheti az ételt – például ha valamit túlsóz, túlecetez, vagy túl csípőssé tesz, az lehet, hogy nekem akár tetszik is.

Bár szakmailag ugyanúgy zsűrizek, mint A Konyhafőnökben, itt talán jobban megismerhetik az emberek a könnyedebb, humorosabb oldalamat, és azt, hogy miért szeretem igazán a gasztronómiát.

A műsor támogatja a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet. A saját konyháidban mennyire próbálod szem előtt tartani a fenntarthatóságot és az élelmiszer-pazarlás elleni  küzdelmet?

Nagyon fontosnak tartom ezt a kezdeményezést, és örülök, hogy a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnerként jelen van a műsorban. Azért azt tudni kell, hogy az olyan típusú éttermek, amiket például én is vezetek – a Borkonyha és a Textúra –, kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. À la carte menüvel dolgozunk, minden frissen készül, így nem fordul elő, hogy valamit esetleg duplán főzünk meg és megmarad. Nálunk ezért az élelmiszer-pazarlás kérdése kevésbé releváns, de a fenntarthatóság szempontjából kiemelten figyelünk arra, hogy az alapanyagokat teljes egészében felhasználjuk. Akárhogy is nézzük, egy étterem gazdasági vállalkozás is, ezért lényeges, hogy minden hozzávalót a lehető leghatékonyabban dolgozzunk fel, hogy elkerüljük a veszteségességet. Az én éttermeimben is ugyanaz a szemlélet érvényesül, mint amit a Magyar Élelmiszerbank Egyesület képvisel: törekszünk arra, hogy minimalizáljuk az alapanyag- és erőforráspazarlást.

Emellett az újrahasznosításra is nagy hangsúlyt fektetünk. Például az elhasznált borosüvegeket és az eltört poharakat beolvasztjuk, majd Görömbei Luca üvegművész segítségével új tányérokat készítünk belőlük az étterem számára.

Sárközi Ákos, a Troll a konyhában forgatásán

Sárközi Ákos, a Troll a konyhában forgatásán

Februárban a Textúrában Gasztroszínházat rendeztél. Lesz még folytatás? Mennyire fontos szerinted a kultúra és a gasztronómia összefonódása? Mik a terveid még ezen a téren?

Az igazság az, hogy az egész életemet meghatározza a művészet és az iránta való szeretetem. Már csak azért is, mert az én imádott feleségem egy fantasztikus festőművész. Az ő képei inspirálják a tányérjaimat, és szerencsére már az éttermeimben is ki vannak állítva a művei. Folyamatosan új impulzusokat kapok tőle – amióta világ a világ, ez így működik nálam.

A Gasztroszínház egy szuper kezdeményezés, és nagyon örülök, hogy februárban, a premier alkalmával, nagy sikerrel zárult az előadás. Márciusban ismételjük, sőt, májusban is lesz egy újabb előadás, szóval szeretném ezt akár havi rendszerességgel folytatni, mert hatalmas az érdeklődés. Fantasztikus dolognak tartom, hogy végre az emberek is jobban megérthetik, hogy a fine dining világában, a felső kategóriás éttermekben miért tekintünk művészetként az ételeinkre. Hiszek abban, hogy ma már valamilyen extra élményt is kell nyújtanunk a vendégeknek, és szerintem a kultúra, valamint a gasztronómia kombinációja egy igazán jó párosítás.

PR kép: VIASAT3 / Udvardi Attila Jelenetkép: VIASAT3 / Fábián Bori

Riporter