Gyógyító mínuszok

2014. február 26.
Hogy mire jó mínusz 130-170 fokban „vacogni” a sokak által még nem is ismert jégszaunában? Nem ez a kérdés, hanem az, hogy van-e egyáltalán a szervezetnek olyan része, amelyre ne gyakorolna jó hatást.

A közelmúlt egyik legnagyobb egészségügyi szenzációja, a jégszauna, messze nem csak egy újabb divathóbort. A Magyarországon nagy újdonságnak számító hidegterápiás kezelés, nem mindenhol új keletű dolog.

Szibériában például működik egy óvoda, ahol évek óta úgy edzik a kicsik immunrendszerét, hogy kiviszik őket alsóneműre vetkőztetve, mezítláb a mínusz 10-15 fokos hidegbe, ahol aztán az ovisok egy vödör hideg vízzel leöntik magukat, majd futnak egy kört az udvaron. Ezt rövid melegedés után újra megismétlik. A hatása pedig? Makkegészséges gyerekek, akik hírből sem ismerik az influenzát.

Szerencsére azonban nem kell Szibériáig mennünk, hogy hasonló, de talán kevésbé drasztikus élményben legyen részünk, hiszen a jégszauna már itthon is elérhető. Az F&M fitness and more sport- és orvosszakmai komplexumában található, leginkább egy álló szoláriumra hajazó gép zsenialitása abban áll, hogy csupán 2-3 percet kell eltölteni benne, igaz, kissé fogvacogtató, de kényelmes körülmények között. Ha „megbirkóztunk” a mínusz 130-170 fokos száraz hideggel, elkezdődhet a sejtek újjászületése, regenerálódása.

Nem véletlen, hogy a világ jégszaunáinak „törzsvendégei” között profi sportolókat is találunk (például Cristiano Ronaldo vagy a magyar vízilabda válogatott játékosai), akik már régóta használják a sérüléseik gyógyítására, teljesítménynövelésre, fogyásra vagy éppen prevenció céljából.