Az egész nyáron át tartó tökéletes haj titka

2014. június 30.
Szépségbloggerünk Magdi, ma bemutatja nektek milyen termékeket választott a nyári hajápoláshoz, és azt is elárulja mire kell ügyelnünk, ha egészséges hajkoronát szeretnénk a tükörben látni ősszel is.

Egy korábbi bejegyzésben írtam már a fényvédelem fontosságáról, és ott említettem, hogy a hajunkra is érdemes odafigyelni. Nincs annyira köztudatban, de a hajkoronánk is legalább akkora veszélyeknek van kitéve nyáron, mint a bőrünk. Az UV sugarak kémiailag és fizikailag is károsítják a hajszálakat, a napsugárzás mellett pedig természetesen a klóros és a sós víz is kártékony. Ezek együttes hatása a durva, kezelhetetlen, száraz haj, amit jobb megelőzni, mert utána szinte lehetetlen újra életet lehelni belé.

Sajnos már nem csak a bőrömön érezem, hogy évről-évre egyre erőteljesebbek a sugarak. Én is féltem a hajam, és szeretném, ha minél tovább egészséges és szép hosszú frizurám lehetne, ezért professzionális ápolók után néztem, és egy kis utánajárás végén kiválasztottam a legszimpatikusabbat.

Az UV B sugarak hatása a hajszál rétegeiben:

Hajfelszínen:

A hajunknak – a bőrrel ellentétben – nincs saját megújuló képessége. Míg ha bőrünk fényvédelem hiányában leég, kiszáradt, a sérült réteg képes kicserélődni – a bőr lehámlik és helyére újabb, egészséges bőrréteg kerül. A hajfelszín lipid takarója viszont könnyen sérülhet az UV B sugárzástól, az azt alkotó sejtek eloxidálódhatnak és helyükre nem jönnek létre újabb sejtek. A hajszál durva lesz, elveszti a fényét és érzékenyebbé válik a nedvességre.

A hajszál köztes rétegeiben:

Az UV B sugarak megtámadják a sejtek közötti kötőanyagot, főként a lipideket, így a hajszál védelme tovább gyengül, a haj porózussá válik. A haj védővonalát adó pikkelyek szétnyílását a víz jelenléte még jobban felerősíti, így a napsugárzás és a víz károsító hatása között ördögi kör indul.

A hajszál szívében:

Az UV B sugarak a hajszál legmélyéig is bejuthatnak. Itt, a hajszál szívében képesek lebontani a diszulfid hidakat és a keratint, melyek a hajszál szerkezetét alkotják. Ennek eredményképp a haj letörhet, a hajvégek szétnyílhatnak.
Ebben a rétegben találhatóak továbbá a haj színét adó pigmentek, melyek akárcsak a bőr esetében, kulcsszerepet játszanak az UV sugarak elnyelésében. Azonban ezen pigmentek mennyisége – nem úgy, mint a bőrnél, mely élő szövet révén képes fokozni a melanin, azaz pigment termelését – nem képes természetesen megemelkedni. A hajban lévő pigmentek a napsugárzás hatására eloxidálódhatnak, helyükre új festékanyag nem termelődik, a hajszín kifakul és a hajszálak tovább veszítenek természetes védelmükből.

Mit tehetünk?

Érdemes olyan termékekkel ápolni a hajunkat nyáron, amely véd a fent említett káros hatások ellen, valamint extra táplálást biztosít hajunknak a kritikus időszak alatt.

Úgy gondoltam, hogy a könnyen elérhető, de professzionális fodrásztermékek közül választom ki a nyári hajápolóimat, így keveredtem a L’Oréal Professionel SOlar Sublime termékcsaládhoz, ami kifejezetten ezekre a káros hatásokra válaszol. Mindegyikre jellemző, hogy véd az UV sugarak ellen, és megakadályozza a haj lipidveszteségét, így védi a hajszál belső szerkezetét.

1.    SOlar Sublime sampon:
Napozás utáni hajvédő sampon, amely egy védő réteget képez a haj felszínén, amely visszatükrözi a káros sugarakat, és megóvják a haj lipid és nedvességtartalmát.

2.    SOlar Sublime pakolás:
Napozás utáni tápláló pakolás, amely regenerálja a hajat a napozás közben ért káros hatások után. E vitamin tartalma gátolja az öregedést, új MEXORYL S.O UV védő technológiája pedig megóvja a hajat a nap által okozott roncsolódástól.

3.    SOlar Sublime védőspray:
Nem kiöblítendő, napozás alatti hajvédő spray, amely láthatatlan védelmet jelent a hajszálaknak az UV sugarakkal szemben. Könnyed, nem zsíros texturája nem nehezíti el a hajat. Száraz vagy nedves hajra kell permetezni  napozás előtt vagy alatt.

Természetesen rengeteg márka dobott piacra hasonló jellegű termékeket, érdemes körbenézni! Ha valaki nem a teljes hajápolási rutinját szeretné lecserélni, akkor legalább egy UV védő spray beszerzését mindenképpen javasolnám, ezt bátran lehet fújkálni a strandon és a hétköznapokban is. Ezzel már sokat teszünk a hajunk egészségéért, és ha hetente 1-2 alkalommal egy tápláló pakolással is megtámogatjuk, akkor azért túl nagy baj nem történik a nyári hónapok alatt.

Ti milyen termékeket használtok nyáron a hajatokra?

Magdi