A legújabb sztárhóbort: dizájnervitaminok

2014. augusztus 26.
Piacra került Elle Macpherson új vitaminpora, a Super Elixir, amelyből egyhavi adag ára 96 fontra rúg, és 45-féle überegészséges összetevőt tartalmaz. Victoria Beckham és Gwyneth Paltrow is esküsznek a szuper étrend-kiegészítőre.

A tökéletes reggeli, amelyben minden együtt van, a szuperegészséges lúgosító étkek palettájáról: lucerna, spenót, zöld búzafű, ananász, alma, goji bogyó, cékla, brokkoli… Szerencsére nem igényel hosszú órákat az aprítás sem: a megaegészséges összetevőket egyetlen varázslatos őrlemény formájában készen fogyaszthatjuk. Látványra nem valami étvágygerjesztő – ízre azonban meglepően finom. És nem csak az ígéret miatt, amely szerint ha ezt fogyasztjuk, éppen úgy fogunk kinézni, sőt úgy is érezzük magunkat, akár egy szupermodell. Mint például Elle Macpherson, a gyönyörű ausztrál modell, aki maga indította be a zöld por sikerét, amely Super Elixir néven a múlt hónapban került piacra, a híres dietetikus, dr. Simone Laubscher ajánlásával – számol be a Daily Mail. „45 értékes, felbecsülhetetlen összetevője sejtszinten támogatja és optimalizálja mind a 11 energiarendszerünk tökéletes működését” – állítja a szakember.

A szuperétkekért szuperárat fizetünk

Közel 100 font egy üveg, amely mindössze egyhavi adagot tartalmaz. A multivitaminok sorában ez lett tehát az az „A listás” szer, amelyről minden sztár áradozik, és szívesen hagyják ott érte az árcédulán szereplő borsos összeget.
Nemrég Victoria Beckham osztotta meg kedvencét: a Bee – ami ugyancsak csodaszernek számít – egyesíti a nyers méz, a virágpor, a propolisz és a méhpempő legelőnyösebb, energetizáló tulajdonságait. Azt azonban még Victoria is elismeri, hogy a 35 fontos árért csupán egy egészen pici adagot kapunk.

Belső kozmetikusaink

Mások, mint Miranda Kerr, Gwyneth Paltrow vagy Rosie Huntington-Whiteley pedig a kozmetikai kezeléseket is meghazudtoló, csodatévő turmixokat készítenek, extra tápértékű hatóanyagokat vegyítve a bőr öregedése ellen: maca por, chiamag, kék alga, szárított acai bogyó és jótékony virág- és növényi porok.

Mindegyik összetevőről azt állítják, olyan ősi szuperétkek, amelyek növelik a libidónkat, elűzik a depressziót, és óriási energiákat mozgósítanak a szervezetünkben. Azonban ahogyan az összetevők egyenkénti költsége sem áll meg 5 fontnál, a kész mix akár 70 fontot is elérheti.

A lúgosítás dizájnerei

Ahogyan a ruhákat vagy a táskákat, a vitaminokat is híres dizájnerek tervezik. Ian Marber táplálkozási szakértő ahhoz hasonlítja ezt, mint amikor valaki vásárol egy méregdrága luxusarckrémet, amire csak kevesen költenének annyit. Ők azonban esküsznek a minőségre, amire a borsos ár is méltó bizonyíték.
Marber moderntáplálkozás-elmélete szerint a lúgosításból sosem elég. A mai ember túlzottan savas étrenden el, ami túlműködésre készteti a zsírsejtjeinket, hogy azok elbírjanak a felesleges savakkal, amelyek nemcsak létfontosságú szerveinket károsítják, de az olyan, sokak által ismert panaszok hátterében is állnak, mint pl. az ízületi gyulladás vagy a krónikus fáradtság.

Valóban erre volna szükségünk?

Versenyre kelni a legekkel rendkívül izgalmas, és komoly presztízsértékkel bír, de biztos, hogy erre van szüksége a szervezetünknek? Általánosan elfogadott tény, hogy mindenkinek azok a legjobb szuperétkek, amelyek a közvetlen élőhelyükön az adott idényben megteremnek. A makrobiotika ősrégi tudománya is ezt támasztja alá. Ha több nyers ételt fogyasztunk, mint feldolgozottat, odafigyelünk arra, hogy az évszaknak megfelelő friss primőrökkel pakoljuk meg tányérunkat – emellett pedig sokat mozgunk, és többet nevetünk, mint amennyit bosszankodunk -, máris sokat tettünk az egészségünkért, a vitalitásunkért és az energiaszintünk megőrzéséért.