A szépségipar új csodája: a szalicilsav

2014. október 28.
A drogériák polcain kapható krémek csomagolásain egyre gyakrabban találkozhatunk egy bizarrnak tűnő, de annál inkább instenített összetevővel. A kémia órák rossz emlékeivel átitatott szalicilsav a szépségipar egyik legfrisebb szent grálja, ami csodás bababőrt ígér. De mi is ez pontosan, és mennyire jó nekünk valójában?

Fájdalom –és pattanásgyilkos

Talán sokan még készítettek házilag maszkot a pattanások ellen összezúzott fájdalomcsillapítóból. Ez azért van, mert a szalicilsav ugyanolyan gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, mint az aszpirin. A L’Oreal Paris bőrgyógyásza, Dr. Gervaise Gerstner szerint a szalicilsav folyékony formában rengeteg bőrproblémára jelenthet megoldást, antibakteriális és szárító hatásai miatt. A szalicilsav „megbontja a sejteket, amik összetapadnak a bőr pórusaiban, és ezáltal eltömítik azokat, miteszereket és pattanásokat okozva.” magyarázza Dr. Marnie Nussbaum bőrgyógyász, a Sebamed márka szóvívője. Épp ezért a szalicilsavat tartalmazó krémek és egyéb bőrápolási termékek kiváló megoldást jelenthetnek a zsíros, pattanásos bőrrel küszködőknek.  

Kiváló hámlasztó

Dr. Nussbaum szerint a pikkelysömör és sebborhoeás dermatitis ellen is kiváló megoldás lehet a szalicilsav, ugyanis fellazítja a bőrben lévő keratint, így a megvastagodott vagy pikkelyes bőr könnyebben lehámlik. Ha olyan bőrradírt választunk, amiben megtalálható ez az összetevő is, akkor nem csak az elhalt bőrréteget távolíthatjuk el, mint a hagyományos bőrradírokkal, hanem a gyengéd sav segítségével csökkenti a gyulladást és megelőzi a további pattanások kialakulását is. De csak óvatosan! A Washingtoni Bőrgyógyászati Lézeres Sebészet Intézetének munkatársa, Dr. Elizabeth Tanzi felhívja rá a figyelmet, hogy erős hámlasztás mellett csínján kell bánni a szalicilsavval. Nem érdemes mellette más, erős bőrradírt, vagy hámlasztó maszkot használni. 

A bőrnek is idő kell

Azt nem árt tudni, hogy a szalicilsav okozhat némi bőrirritációt, ezért a bőrgyógyászok csak mértékkel javasolják a használatát. Ráadásul a bőrnek gyakran kell némi idő, amíg hozzászokik ehhez az anyaghoz. Dr. Nussbaum szerint a 0,5-2 százalékos szalicilsavtartalmú termékeket lehet biztonsággal alkalmazni. „Ha most próbálnád ki először, akkor édemes csak kétnaponta használni a szalicilsavas bőrápolót, hogy lássuk, miként reagál rá a bőr.” – javasolja Dr. Tanzi. Aztán, ha két hét után minden rendben van, és nincs tartós bőrirritáció, akkor már akár mindennap élvezhetjük kedvenc szalicilsavas termékük áldásos hatásait. Fontos az is, hogy aki allergiás az aszpirinre semmiképpen se használjon olyan bőrápolót, ami ezt a hatóanyagot tartalmazza, továbbá terhes, vagy szoptató nőknek sem ajánlott. Ha valakihez olyan kegyetlen volt a sors, hogy pattanásodásra hajlamos bőre még különösen érzékeny is, mindenképpen konzultáljon egy bőrgyógyásszal, hogy a legjobb és legbiztonságosabb termékeket használhassa bőrén.