Akkor pontosan mi is történt Renée Zellweger arcával?

2014. november 24.
A színésznő arcának sokak számára megmagyarázhatatlan változásai október fő szépségbotránya volt a celebvilágban. Akadt, aki sebészkés elfuserált nyomát látta benne, volt, aki a színésznő származásának nyomaitól való szabadulási kísérletet, míg maga az érintett semmit, csupán az idő múlását. Szakértő véleményét kérdeztük minderről, valamint arról, hogyan tudunk ma biztonságosan fiatalodni úgy, hogy ne kelljen az arcunk karakterének elvesztésétől félnünk.

Alig pár hete az egyik legvitatottabb téma az online hírvilágban Renée Zellweger arcának változása volt. Tény, hogy a Bridget Jonest alakító színésznőnek nem erőssége a tömegízlés kiszolgálása, legalábbis ami a külsejét illeti. Hol a szerepek miatt vállalt pluszkilók, hol a túlságosan sikeres visszafogyás miatt, hol pedig a bőségesen, de leginkább feltételezetten használt botoxinjekciók miatt került címlapokra.

Az utóbbi években viszonylag ritkán került a kamerák kereszttüzébe, de amikor október 20-án egy díjátadón készült fotói bejárták a világot, ismét a figyelem középpontjába került külsejének köszönhetően. Sokakat sokkolt állítólagosan „új” arca. Voltak szakértők, akik szerint csak szemhéjplasztikán (anyai ágon örökölt, jellegzetes keleties szemhéját „európaiasítva”) esett át, akadt, aki teljes arcplasztikára, botoxra és arcfeltöltésre is gyanakodott. A színésznő a nagy sajtóvisszhang miatt végül maga is megszólalt, azt állítva, hogy a külső változások hátterében csak az idő és saját belső változásai állnak. A 45 éves Renée úgy vélekedik, külseje azt a harmóniát tükrözi, amiben az utóbbi években él, és amit fiatalabb éveiben nem sikerült megtalálnia.

A harmincas éveiben készült képeket elnézve valóban szembeötlő a változás, így a találgatások elkerülése érdekében a magyarországi „arcszobrászat” mesterét, Dr. Papp Ildikót kérdeztük arról, szerinte mi áll a színésznő vonásainak drasztikus változása mögött, illetve, ha fiatalodni szeretnénk, valóban elkerülhetetlen-e, hogy elveszítsük arcunk karakterét. „Renée Zellweger arca számomra ugyanaz az arc a frissen készült képeken is. Nem is értem, hogy miért mondják, hogy átstrukturálták az arcát, vagy hogy a szemét megműttette. Egész egyszerűen nagyon erősen meg van ereszkedve a szemöldöke. Az öregedés így történik” – vélekedik a bőrgyógyász, hozzátéve, hogy sokat nyomhat a latba, hogy az említett képeken mindehhez egészen más, kevésbé kiszedett, nem annyira megrajzolt szemöldököt is visel a színésznő, mint régen. Azt mondja, tény, hogy sokkal ráncosabb, és láthatóan rosszabb a bőrének az állaga, amiben az is közrejátszhatott, hogy nagyon lefogyott. „Azt, hogy ebben az esetben pusztán arról van szó, hogy felvállalja ezt a folyamatot. Azt, hogy öregszik.”

Soklépcsős, lefelé ívelő folyamat

Az öregedés folyamata sok szinten zajlik. A csont, a bőr, a kötőszövet, az izmok-inak mind-mind lazulnak az évek múlásával, a zsírpárnák pedig elcsúsznak, megfogyatkoznak. A koponya nagyon átalakul az öregedés folyamán, felszívódnak a csontok a szemkörnyéken, ami azt eredményezi, hogy nagyobb lesz a szemüreg, és sajnos egy idő után meglazulnak a fogak és az arccsontok is, így beesett, fáradt, vagyis öregebb benyomást kelthet. Mindez Dr. Papp Ildikó szerint Renée esetében is nyomon követhető, és az előtte-utána fotók közötti drasztikus különbséget csak tovább fokozza, hogy a sztár ma már valószínűleg nem tölteti fel mesterségesen gömbölyűre az arcát, ellentétben a harmincas éveivel. „Tipikusan amerikai dolog, hogy az arccsontot labdaszerűen töltik fel. Renée fiatalon – a fotók alapján – szerintem rendszeresen töltette, ami szinte természetellenesen kerek volt, és esetében erősebb karaktert is adott az arcának, ám mindez természetesen eltűnik, ha nem töltenek utána.”

Természetes hatás

Arra a kérdésre, vajon a mai tudomány keretei között lehet-e úgy szépülni, fiatalodni, hogy közben nem negatív irányban döbbentjük meg külsőnkkel környezetünket, a doktornő azt mondja, természetesen lehet. „Itthon egyébként szerencsére a páciensek nem akarnak hírességekre hasonlítani, sokkal inkább az a jellemző, hogy a természetességre törekszenek. A többség úgy szeretne kinézni, ahogy fiatalabb korában, ezért én mindig kérek tíz évvel ezelőtti képet, és ahhoz igazítva igyekszem a fiatalos jellegét visszaadni az arcnak” – magyarűzza dr. Papp Ildikó, aki redőkbe, arcba, szem alatti karikákba szokott hialuronsavas és saját zsíros feltöltést végezni. 

A Harvard egyetemen végzett, nemzetközi kongresszusokon tanító szakértő szerint az „eredeti vonások” és az arc jellegének megtartása művészet, egyfajta komplex arcszobrászat, amikor a fő cél nem a ráncok feltöltése. „Nem oda töltünk, ahova a páciens mutatja, hanem oda, ahol tudjuk, hogy jól fog működni a töltőanyag, és visszaadja úgy a vonásokat, ahogyan azt a hozzánk fordulók szeretnék.” A hasonló, noninvazív eljárásokkal hatékonyan lehet küzdeni az idő múlása ellen, egy ideig. A vizet szépen megkötő és viszonylag drága hialuronsav maximális hatóideje másfél év, míg a saját zsír hatása több évig is eltarthat. Mindezt ma már a biztonságosabb és kiszámíthatóbb technikával is végezhetik, így hosszú, flexibilis kanüllel, aminek tompa a vége, ezért nem sért ereket, idegeket, ráadásul nagy előnye, hogy egy szúrásból fel lehet az egész arcot feltölteni. Bár ezek a beavatkozások ma már az „ebédidős” kategóriába tartoznak, és nem okoznak bevérzést, vannak kezelések, amik az eredményt tekintve felvehetik velük a versenyt.

A kockázatmentes liftingtechnikák közt az új slágernek a felszívódó bioszálak számítanak, ezekkel nemcsak az arcot, a nyak bőrét is szépen meg lehet emelni a 35–55 éves korosztály esetében, hatása pedig másfél, két évet is eltarthat, igaz, az árat tekintve ez már nem a 80–150 ezres kategória, mint a feltöltések esetében, hanem akár 400 ezer forintos költséggel is számolhatunk.

A szakember azt mondja, a páciens felelőssége, hogy orvosi diplomával rendelkezőhöz menjen, és kifejezetten fontos, hogy tájékozódjon, mielőtt kiválasztja, hol, kinek a kezei közt, milyen minőségű anyagok, eszközök segítségével szeretne fiatalodni. „Az biztos, hogy a megfelelő körültekintés már csak azért is fontos, mert nemcsak a páciens, hanem az orvos is szeretne nyugodtan, biztonságban aludni.”