Lúgosító diéta a szupermodellek új kedvence

2015. november 11.
Azt már megszokhattuk, hogy időről-időre végigsöpör a világon egy új, minden eddiginél jobb és hatásosabb diéta-láz, ami alapjaiban rengeti meg a világunkat, és többnyire valamelyik tökéletes testű szupermodell esküszik rá. Elle Macpherson szerint most a lúgosítás a fogyni vágyók szent grálja.

Még alig ürült ki a poharakból a Gwyneth Paltrow által magasztalt organikus búzafűlé, máris itt van a legújabb dili. Ez pedig az Elle Macpherson által népszerűsített lúgosító diéta. Az étrend lényege, hogy helyreállítsuk a szervezetünk sav-bázis egyensúlyát, oly módon, hogy kevés savasító hatású élelmiszert – például húst tojást és gabonaterméket – fogyasztunk, ezzel szemben sok lúgósító ételt viszünk be, legfőképpen zöldségeket és gyümölcsöket.


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Egyesek azt állítják, hogy a túl magas savtartalmú ételek csökkentik energiaszintünket, rontják memóriánkat, súlygyarapodást és álmatlanságot okozhatnak, de a szakértők még mindig szkeptikusak a diéta szabályrendszerét illetően. Egyébként a lúgosításon belül is több iskola létezik, vannak akik teljesen vegán, illetve nyers életmódra állnak rá, de egyesek szerint megengedett a tejtermékek és a hal fogyasztása is. Sajnos az alkohol abszolút tiltólistán van, helyette maximum egy nagy pohár citromos víz csúszhat le. Abból viszont jó sok, az életmód egyik alapköve ugyanis a „szuperhidratálás” azaz a napi 2,5 liter víz elfogyasztása.

Elle Macpherson annyira elkötelezett, hogy állítólag még pH-érték tesztelőt is hordoz magánál, és esküszik rá, hogy ez az étrend a kulcsa 51 évesen is tökéletes alakjának. És bár természetes, hogy sokan szeretnének szupermodell-testalkatot, de amikor szinte naponta kapkodjuk fejünket a rákkeltő vöröshúsokkal és a különböző típusú sókkal szegélyezett gasztronómiai útvesztőben, ne feledkezzünk meg a kritikai hozzáállásról sem.