Így öregszik az arcunk

2016. március 03.
Bizonyos kor fölött minden születésnapunkon meglepődünk, mennyit változtunk. A művészek ezeket a jellemző változásokat használják a különböző korú emberek ábrázolásakor. Ezt programozzák be az alkalmazásokba is, melyek megmutatják, milyenek leszünk évek múlva.


Profimedia – Red Dot

Dr. Gulyás Tamás orvos-szakértő cikkéből kiderül, hogyan változik arcunk lépésről lépésre, és – ha az idő kerekét nem is állíthatjuk meg – hogyan késleltethetjük a változásokat.

20+: amikor még nem is gondolunk az arcfiatalításra…
A kollagén és elasztikus rostok, amelyek tartást és rugalmasságot adnak az arcbőrnek, húszas éveinkben még erejük teljében vannak. Az arc izomzata is megfelelő tónusú és a bőr alatti zsírpárnák szépen megtámasztják a bőrt, így adják meg a fiatalos formát. Az arcbőr ilyenkor általában nem száraz, inkább csillogó; víz- és zsírtartalma is ideális.

Megoldás: napvédelem
Ekkor még nem is jut eszünkbe, hogy az idő telik, pedig érdemes lenne gondolni a megelőzésre. Ennek egyik eleme a megfelelő fényvédelem és a káros oxidatív hatások mérséklése. Talán a dohányzás mellőzése a legfontosabb, hiszen ez súlyos éveket öregíthet a bőrön! Antioxidáns hatása miatt sok színes növény fogyasztása is erősen ajánlott.

30+: karakteresebb vonások, egyenetlen arcszín, finom ráncok megjelenése
Harmincon túl sajnos már elindulnak a látható változások. Megjelenik egy-két barna pötty, illetve az arcszín veszít egyenletességéből. Ennek okai nemcsak a pigmentek helyi felhalmozódása, hanem az apró érfal változások, keringési egyenetlenségek. A pigmentlerakódás is elindul a homlokon, az állakon és az orcákon. A napvédelem ilyenkor még jelentősebb szerepet kell, hogy kapjon.

Ugyanakkor a napvédelem nem minden: a foltokért hormonális változások is felelősek lehetnek. Terhesség alatt sokakon jelennek meg elszíneződések, és a fogamzásgátlók is okozhatnak ilyen elváltozásokat.

A kollagén termelése már 20 éves kortól kezd csökkeni (évente 1%-ot), de láthatóan ez a harmincas évekre manifesztálódik. Ilyenkor már finom ráncok megjelenhetnek a szemek között függőlegesen, illetve a szemek mellett is, apró szarkalábak képében. A bőr alatti zsírpárnák térfogata elkezd csökkenni, különösen az arc középvonalában és az állakon, amitől a vonások karakteresebbé válnak, az arc hosszúkásabbnak hat.

Megoldás: arcfiatalítás hámlasztással, táplálással, bőrmegújítással
Az arcfiatalításra és a bőr megújítására sok módszer létezik. A hámlasztó eljárások és a bőrt tápláló anyagok segíthetnek elodázni a változásokat, a bőr megújulási képességének segítésével. Ilyenkor már ésszerű lehet lézeres vagy rádiófrekvenciás arcfiatalító kezelés alkalmazása is. Egyrészt mert megnövelik a bőr átjárhatóságát a kozmetikumok számára. Másrészt – és a fő hatásuk ez – stimulálják a bőr alján található, kollagén és elasztin-termelő sejteket, így ellene dolgoznak a kötőszövet gyengülésének. Ezen kívül a bőr egészének megújulását is képesek beindítani, a bazális bőrsejtek stimulálásával. Így nemcsak a finom ráncok, hanem a pigmentfoltok és színegyenetlenségek halványítására, eltüntetésére is alkalmasak lehetnek. Tehát valóban látványos arcfiatalító kezelést nyújtanak.

40+: szárazabb bőr, megereszkedő arc, mélyülő ráncok
Negyvenes éveinkben a bőr szárazabbá válik, nem tudja már úgy megtartani a vizet, mint egykor, ráadásul zsírtartalma is csökken. Ennek hatására a fenti folyamatok eredménye látványosabbá válik. A kötőszöveti rostok tömege ekkorra már több mint 10%-kal csökken, amitől nem csak a ráncok válnak kifejezettebbé, de a bőr egészének tartása is romlik.

A bőr alatti zsírpárnák mérete tovább csökken, amihez a kötőszöveti tartás gyengülése társul, így a bőr is kezd megereszkedni. A száj körüli mély zsírpárnák csökkenése miatt az ajkak feletti bőr az orrot is valamivel lejjebb húzza, így az orr hegye kissé lentebb ereszkedik. Ennek hatására a szemek közötti függőleges vonalakat már vízszintes ráncok is tarkítják. A szemek alatt táskák jelennek meg, az állkapocs alsó vonala kettős kontúrt vesz fel, illetve megjelenik a toka.

Megoldás: arcfiatalító kezelések (rádiófrekvenciás bőrmegújítás, intenzív hidratálás)
A korábban javasoltakon túl a megfelelő folyadékbevitel, a hidratáló krémek alkalmazása, a hialuronsav-pótlás és a kifejezettebb antioxidáns-bevitel egyértelműen javasolt. A lézeres és rádiófrekvenciás arcfiatalító kezelések hatása már sokkal erőteljesebben megmutatkozhat. A kollagén és elasztikus rostok az általuk keltett hő hatására összehúzódnak, ami javítja a tartást, csökkenti a ráncokat. Emellett az új kötőszöveti rostok termelődése is fokozódik, így az ilyen arcfiatalító kezelések használata kitolja az arc szerkezetének további romlását.

50-60+: öregedő csontszerkezet és arcizmok
A menopauzát követően a kollagén és elasztikus rostok elvesztése akár tízszeresére is gyorsulhat. A mimikai izmok tónusa is gyengül (ami még jó is lehet, hiszen például a botox kezelés is pont ezt eredményezi). A megfelelő húzás hiánya viszont a csontszerkezet átépüléséhez vezet, ami az arc jellegét is változtatja.

Az arccsont állománya csökken, az állkapocscsont tömege és szöge megváltozik. Ráadásul íny- és fogbetegségek miatt is sorvadhat az arccsont, így beesetté válhat az orca és újabb ráncok is megjelenhetnek a száj körül.

A folyamatok erősen függenek az öröklődéstől, így az alkalmazandó szépészeti eljárásokat is ezek függvényében kell kiválasztani.

Megoldás: rádiófrekvenciás arcfiatalító kezelés, orvos-esztétikai beavatkozások
A rádiófrekvenciás és lézeres arcfiatalító kezelésekkel egy ideig még ilyenkor is lépést lehet tartani a folyamattal, de eljöhet az a pont, amikor már ez sem elég. Ezekben az esetekben plasztikai sebészeti beavatkozások és fogászati eljárások segíthetnek az öregedés jeleinek további csökkenésében.