Így öregszik az arcunk

2016. március 03. |

Bizonyos kor fölött minden születésnapunkon meglepődünk, mennyit változtunk. A művészek ezeket a jellemző változásokat használják a különböző korú emberek ábrázolásakor. Ezt programozzák be az alkalmazásokba is, melyek megmutatják, milyenek leszünk évek múlva.


Profimedia – Red Dot

Dr. Gulyás Tamás orvos-szakértő cikkéből kiderül, hogyan változik arcunk lépésről lépésre, és – ha az idő kerekét nem is állíthatjuk meg – hogyan késleltethetjük a változásokat.

20+: amikor még nem is gondolunk az arcfiatalításra…
A kollagén és elasztikus rostok, amelyek tartást és rugalmasságot adnak az arcbőrnek, húszas éveinkben még erejük teljében vannak. Az arc izomzata is megfelelő tónusú és a bőr alatti zsírpárnák szépen megtámasztják a bőrt, így adják meg a fiatalos formát. Az arcbőr ilyenkor általában nem száraz, inkább csillogó; víz- és zsírtartalma is ideális.

Megoldás: napvédelem
Ekkor még nem is jut eszünkbe, hogy az idő telik, pedig érdemes lenne gondolni a megelőzésre. Ennek egyik eleme a megfelelő fényvédelem és a káros oxidatív hatások mérséklése. Talán a dohányzás mellőzése a legfontosabb, hiszen ez súlyos éveket öregíthet a bőrön! Antioxidáns hatása miatt sok színes növény fogyasztása is erősen ajánlott.

30+: karakteresebb vonások, egyenetlen arcszín, finom ráncok megjelenése
Harmincon túl sajnos már elindulnak a látható változások. Megjelenik egy-két barna pötty, illetve az arcszín veszít egyenletességéből. Ennek okai nemcsak a pigmentek helyi felhalmozódása, hanem az apró érfal változások, keringési egyenetlenségek. A pigmentlerakódás is elindul a homlokon, az állakon és az orcákon. A napvédelem ilyenkor még jelentősebb szerepet kell, hogy kapjon.

Ugyanakkor a napvédelem nem minden: a foltokért hormonális változások is felelősek lehetnek. Terhesség alatt sokakon jelennek meg elszíneződések, és a fogamzásgátlók is okozhatnak ilyen elváltozásokat.

A kollagén termelése már 20 éves kortól kezd csökkeni (évente 1%-ot), de láthatóan ez a harmincas évekre manifesztálódik. Ilyenkor már finom ráncok megjelenhetnek a szemek között függőlegesen, illetve a szemek mellett is, apró szarkalábak képében. A bőr alatti zsírpárnák térfogata elkezd csökkenni, különösen az arc középvonalában és az állakon, amitől a vonások karakteresebbé válnak, az arc hosszúkásabbnak hat.

Megoldás: arcfiatalítás hámlasztással, táplálással, bőrmegújítással
Az arcfiatalításra és a bőr megújítására sok módszer létezik. A hámlasztó eljárások és a bőrt tápláló anyagok segíthetnek elodázni a változásokat, a bőr megújulási képességének segítésével. Ilyenkor már ésszerű lehet lézeres vagy rádiófrekvenciás arcfiatalító kezelés alkalmazása is. Egyrészt mert megnövelik a bőr átjárhatóságát a kozmetikumok számára. Másrészt – és a fő hatásuk ez – stimulálják a bőr alján található, kollagén és elasztin-termelő sejteket, így ellene dolgoznak a kötőszövet gyengülésének. Ezen kívül a bőr egészének megújulását is képesek beindítani, a bazális bőrsejtek stimulálásával. Így nemcsak a finom ráncok, hanem a pigmentfoltok és színegyenetlenségek halványítására, eltüntetésére is alkalmasak lehetnek. Tehát valóban látványos arcfiatalító kezelést nyújtanak.

40+: szárazabb bőr, megereszkedő arc, mélyülő ráncok
Negyvenes éveinkben a bőr szárazabbá válik, nem tudja már úgy megtartani a vizet, mint egykor, ráadásul zsírtartalma is csökken. Ennek hatására a fenti folyamatok eredménye látványosabbá válik. A kötőszöveti rostok tömege ekkorra már több mint 10%-kal csökken, amitől nem csak a ráncok válnak kifejezettebbé, de a bőr egészének tartása is romlik.

A bőr alatti zsírpárnák mérete tovább csökken, amihez a kötőszöveti tartás gyengülése társul, így a bőr is kezd megereszkedni. A száj körüli mély zsírpárnák csökkenése miatt az ajkak feletti bőr az orrot is valamivel lejjebb húzza, így az orr hegye kissé lentebb ereszkedik. Ennek hatására a szemek közötti függőleges vonalakat már vízszintes ráncok is tarkítják. A szemek alatt táskák jelennek meg, az állkapocs alsó vonala kettős kontúrt vesz fel, illetve megjelenik a toka.

Megoldás: arcfiatalító kezelések (rádiófrekvenciás bőrmegújítás, intenzív hidratálás)
A korábban javasoltakon túl a megfelelő folyadékbevitel, a hidratáló krémek alkalmazása, a hialuronsav-pótlás és a kifejezettebb antioxidáns-bevitel egyértelműen javasolt. A lézeres és rádiófrekvenciás arcfiatalító kezelések hatása már sokkal erőteljesebben megmutatkozhat. A kollagén és elasztikus rostok az általuk keltett hő hatására összehúzódnak, ami javítja a tartást, csökkenti a ráncokat. Emellett az új kötőszöveti rostok termelődése is fokozódik, így az ilyen arcfiatalító kezelések használata kitolja az arc szerkezetének további romlását.

50-60+: öregedő csontszerkezet és arcizmok
A menopauzát követően a kollagén és elasztikus rostok elvesztése akár tízszeresére is gyorsulhat. A mimikai izmok tónusa is gyengül (ami még jó is lehet, hiszen például a botox kezelés is pont ezt eredményezi). A megfelelő húzás hiánya viszont a csontszerkezet átépüléséhez vezet, ami az arc jellegét is változtatja.

Az arccsont állománya csökken, az állkapocscsont tömege és szöge megváltozik. Ráadásul íny- és fogbetegségek miatt is sorvadhat az arccsont, így beesetté válhat az orca és újabb ráncok is megjelenhetnek a száj körül.

A folyamatok erősen függenek az öröklődéstől, így az alkalmazandó szépészeti eljárásokat is ezek függvényében kell kiválasztani.

Megoldás: rádiófrekvenciás arcfiatalító kezelés, orvos-esztétikai beavatkozások
A rádiófrekvenciás és lézeres arcfiatalító kezelésekkel egy ideig még ilyenkor is lépést lehet tartani a folyamattal, de eljöhet az a pont, amikor már ez sem elég. Ezekben az esetekben plasztikai sebészeti beavatkozások és fogászati eljárások segíthetnek az öregedés jeleinek további csökkenésében.

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség

Óriási trend lesz idén a táskás szem? make-up

Óriási trend lesz idén a táskás szem?