A testápolás legfontosabb szabályai

2016. április 27.
Most, hogy jön a nyár, és egyre nagyobb felület látszik a bőrünkből is, még inkább érdemes odafigyelni az arcápolás mellett a testápolásra is. Szépségbloggerünk, Tindigo cikkében ehhez találunk néhány gyors és praktikus tanácsot.


Profimédia – Red Dot

1.   Hidratáljuk bőrünket! Nyáron általában elegendő a bőrünk hidratáláshoz egy könnyű, illatmentes lotion állagú hidratálókrém is. Sokat spórolhatunk, ha egy olcsó, de szép összetevőlistás baba testápolóval hidratáljuk bőrünket.

2.    A lábfejünket nagyon igénybe veszi a mezítlábas-szandálos időszak. Érdemes áztatás után a bőrkeményedéseket finoman eltávolítani pl. habkővel, és egy sűrű krémet választani az ápolására. Különösen jók erre a magas urea tartalmú krémek, mely egy remek vízmegkötő, és segíti, hogy lábfejünk is bársonyosan puha legyen.

3.    Az anti-aging a testen is nagyon fontos. 80%-ban a bőröregedésért a napfény felelős, ezért a legfontosabb, hogy megfelelően ügyeljünk a fényvédelemre. Most, hogy jön a nyár, különösen fontos szerepet tölt be a testápolásban a fényvédelem. Ahhoz, hogy a fényvédő tényleg hasson, fontos, hogy jól válasszuk ki, és megfelelően használjuk, melyhez segítséget nyújt ez a videó.

A nyak, a dekoltázs és a kézfej bőrét kiemelten érinti a bőröregedés, ezért ezeken a területeken a fényvédelem mellett bátran használjuk (arcra használt) anti-aging kozmetikumainkat is.

4.    Bár sokan szeretnék feszesíteni a bőrüket kozmetikumokkal, sajnos ez nem ilyen egyszerű. Az igaz, hogy a megfelelően hidratált bőr rugalmasabb, ezért erre érdemes figyelmet fordítani. Azonban ha a bőr nagyon kinyúlt, sajnos nem érdemes krémektől várni a csodát, sokkal inkább érdemes plasztikai sebésszel és/vagy esztétikai kezelésekre specializálódott bőrgyógyásszal beszélni. A narancsbőr esetén a zsírsejtek csoportjai kötőszöveti hálózatba préselődnek, és kitüremkednek a bőr felszíne felé. Sajnos olyan krémek nem léteznek, amik valóban képesek lennének elégetni a zsírt, így inkább kellene az egészséges életmódban keresni a megoldást, illetve bőrgyógyásszal érdemes még konzultálni.

5.    Ha lehet, ne szappannal fürödjünk. A bőrünk savköpenye fontos szerepet tölt be bőrünk védelmében, megfelelő működésében. Ezen köpeny pH értéke 5,5 körül van. A szappan nem csupán nagyon szárít, de lúgos kémhatása miatt eltolja a bőr egészséges savköpenyének a pH-ját. Egy egészséges bőr savköpenye képes visszaállni savas pH-ra. De ha a bőrünk érzékeny, és a savköpeny pH-ja eltolódik lúgos irányba, akkor a bőr sokkal kevésbé tud védekezni, és sokkal könnyebben lesz bőrproblémánk, pl. bőrszárazság, vízhiány. Továbbá a normál flóra érzékeny egyensúlya megbomlik, és hajlamosabbá válik a bőrfertőzésekre. Tusfürdő és tusfürdő között is óriási lehet a különbség. Ha viszketünk jelenlegi tusfürdőnktől, vagy száraz a bőrünk, válasszunk bőrbarát illat- és szulfátmentes babafürdetőt, vagy gyógyszertári mosakodókrémet.