Ilyen a tökéletes smink

2016. szeptember 23.
Az ötkövetős blogoktóról és a többezres nézőszámmal büszkélkedő Youtube-csatornákról is őrületes mennyiségben áradnak ránk a sminktippek és tanácsok, de nem biztos, hogy amit a képernyőn látunk, tényleg jó lesz nekünk. Bloggerünk, Páll Adrienn sminkmester ezúttal segít nekünk, hogy megtaláljuk a hozzánk leginkább passzoló sminkeket.

Mostanság „füstöl” a youtube sminktutoriál részlege. Bloggerek, profi sminkesek, lelkes rajongók és persze sarlatánok mutogatják magukon vagy modelljeiken a különböző sminkdizájnok elkészítésének fortélyait, és az azokhoz felhasznált termékeket.

Az elmúlt időben üzleti megfontolásból sok ilyen jellegű videót néztem végig. Mit mondjak? Rendkívül tanulságos volt. Néhol azt vettem észre magamon, hogy egy perc után dühösen kilépek az ablakból, de néha csodálva tapadtam a képernyőre, és habzsoltam az ikonikus tehetségű sminkmester által bemutatott fogásokat. Ami közös a videókban, hogy nem tudjuk meg belőlük, hogy vajon nekünk jól áll-e az adott smink.

Pályám során nagy szerencsémre és örömömre sokféle karakterű és életkorú hölgyet sminkelek. Sminktanácsadóként több száz nőnek tartottam már személyre szabott sminkoktatást. Ez bebizonyította, hogy ha valaki igazán jól szeretné magát sminkelni, az egyéni szaktanácsadás a leghatékonyabb. Minden arc-, szem- és szájkarakternek megvannak a specifikus jellemzői, amihez mi sminkesek más és más sminkdizájnt alkalmazunk. Bőrünk eltérő típusú, akár állagra, akár színezetre, így nyilvánvalóan más és más termék fog beválni az adott személynek. Óriási a ”zaj” és a káosz a neten, ezért nagyon nehéz eligazodnunk a hasznos-haszontalan, helyes-, vagy éppen félrevezető tutoriálok sokaságában.

A tökéletes smink

A sminkmesterség egy gyönyörű szakma, amely elsajátításához tehetség, ízlés, művészi hajlam és rengeteg szorgalom szükségeltetik. A jó szakemberek ismerik bármely arc rejtelmét és minden esetben személyre – és témára szabottan tudnak eljárni a megfelelő pro termékek felhasználásával.

Önmagát viszont minden elszánt hölgy meg tudja tanulni sminkelni, ha személyre szabottan, profi segítséget kér, és elfogadja azt a tényt, hogy elsőre semmi nem lesz tökéletes. Mint mindenre ami fontos, erre is időt kell szánni. De ha valami, ez megéri.

Nagy szeretettel gondolok vissza azokra a nőkre, akiknek megtanítottam, hogyan sminkeljék magukat. Sok visszajelzés bizonyítja, mit tesz hozzá egy nő életéhez a harmonikus megjelenés. Voltak, akik új szerelmet, voltak, akik jobb munkahelyi pozíciókat kaptak, és voltak, akik kihűlt házasságukat izzították fel a szakszerű smink által nyert önbizalmukkal. Legyél hát Te is saját magad sminkmestere!

Az első lépés, hogy ismerd meg arcod sajátságait. Milyen arc-, szem- és szájkarakterrel rendelkezel. Hogyan válassz arcápolást, alapozót és színeket a festéshez.

A szép smink alapja a bőr igényes előkészítése. Kezdjük a témát az alapoktól, az arcápolással:

Hat alap bőrtípust különböztetünk meg: normál, zsírhiányos, olajos, vízhiányos, vegyes és pattanásos- érzékeny.

Válassz a bőrtípusodnak megfelelő lemosót, arcradírt, krémet, szemkörnyék-ápolót és ajakhidratálót!

Fontos:

  • Mindig alaposan letisztított bőrrel feküdj le!

  • Heti egyszer használj bőrradírt.

  • Ne felejtsd el a szemkörnyékedet és az ajkadat is külön termékkel ápolni!

  • Igyál mindeközben sok vizet!

Normál bőr esetén igazából a hidratáláson túl, sok dolgunk nincs. Amennyiben zsírszegény a bőröd, használj növényi olajakban gazdagabb arcápolókat. Ne téveszd össze a száraz érzetet a vízhiánnyal. A vízhiány minden korosztályra jellemző, a szárazság általában 50 fölött jelentkezik. A bőr hidratálását 18 évesen érdemes gél állagú termékekkel elkezdeni, majd a kor előrehaladtával lehet váltani erősebb hatóanyagúakra. Olajos bőr esetén érdemes faggyúszabályzóval ellátott anyagokat használni, mely lassítja a zsírosodását, de a hidratálást ugyanúgy elvégzi. Ezek a termékek tartósabbá teszik az alapozó mattító jellegét is, ezért sokáig nem fényesedünk át. A vegyes bőr, korunk legelterjedtebb típusa, itt érdemes a bőrt helyileg kezelni. Ahol szárazabb az érzet ott hidratálni, ahol fényesedünk (jellemzően T vonalban), ott faggyútermelést szabályzó készítményt felvinni. A problémás pattanásos bőrt mely érzékeny is körültekintően olyan készítményekkel kell ápolnunk, mely nem irritálja a gyulladást, hiszen a gyulladt bőr könnyen produkálhat allergiás tüneteket.  Ilyen bőrtípussal rendelkező hölgyeknek ajánlott bőrgyógyásszal konzultálni.