A top 5 légtisztító növény, amivel csökkentheted a toxikus anyagok mennyiségét!

2017. január 30.
Szépség, egészség, ezekért nem csak krémekkel és tablettákkal, hanem akár jótékony növényekkel is tehetünk! A Café Blog Balconada bloggere, Nagy Jucó legutóbbi posztjában mutatta be a nagy befutókat!


A top ötösben a zöldike is ott van (Profimedia – Red Dot)

Kevéssé ismert tény, hogy az év jelentős részében még a nagyvárosi lakások levegője is sokkal szennyezettebb, mint a kinti levegő. A mostani szélsőséges szmog helyzetre talán nem igaz, de pont a kinti levegő kritikus volta miatt is érdemes a lakások levegőjén is javítani. Nézzük, mely szobanövények tisztítják leginkább a levegőt!

Szobanövényeink egészségünk megőrzésében is fontos szerepet játszanak. Az emberektől pont ellentétesen működnek, szén-dioxidot vesznek fel, és oxigént bocsátanak ki. Növelik a levegő páratartalmát és ezzel javítják közérzetünket. Növényekkel körülbástyázva magunkat kevesebbet köhögünk és a szemünk irritációja is csökken.

A NASA már az 1980-as évek végén vizsgálatot indított olyan növények felkutatására, amelyek alkalmasak lehetnek a levegő tisztítására. Az azóta is folyó kutatások bizonyították, hogy bizonyos dísznövények képesek kiszűrni a bennünket körülvevő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat. A NASA Clean Air Study tanulmányban összefoglalták, hogy melyik növények legalkalmasabbak egy űrhajó levegőjének javítására. Ezek a növények, amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot, és oxigént termelnek, jelentős mennyiségben kiszűrik például a formaldehidet, trikloretilént és a benzolt.
A NASA kutatásainak és kísérleteinek kiemelkedő eredménye volt, amikor 2016 januárjában kinyílt az első virág az világűrben.

Az otthonunkban levő műanyagokból, a bútorokból és a hozzájuk használt ragasztókból formaldehid válik ki, aminek a koncentrációja télen még jobban feldúsulhat a lakótérben. A lakások és irodák légterében fellelhető kemikáliák eltávolításának egyik lehetséges módja a szobanövények tartása. Azokban a helyiségekben, ahol dohányoznak is, érdemes légtisztító növényekkel növelni a levegő oxigéntartalmát.

TOP 5 légtisztító szobanövény

1.    Vitorlavirág (Spathiphyllum ‘Mauna Loa’)
2.    Csüngőágú vagy kislevelű fikusz (Ficus benjamina)
3.    Apró levelei miatt pénzteremtő képességűnek is tartják.
4.    Rákvirág (Aglaonema modestum)
5.    Zöldike (csokrosinda, Chlorophytum comosum)

A teljes listáért és a Balconada posztjáért kattints ide!