Vegyük fel a kesztyűt a hajhullás ellen

2017. május 03.
Az erős, sűrű, és legfőképp egészséges haj több pusztán életerő jelképénél. Főleg nőként valóságos tragédia, lelki megrázkódtatás is lehet, ha a hajszálaink rohamosan gyengülni, rosszabb esetben pedig erősen ritkulni kezdenek. Megnéztük, hogy a hajszálak számára fokozott stresszfaktort jelentő téli hónapok után mivel tehetünk azért, hogy a hajunk ismét sűrű, erős és egészséges legyen!

Az évszakváltás sok nő számára előtérbe helyezi a hajhullás problematikáját. A téli, szélsőséges hideg, a jeges szél, ezzel párhuzamosan a fűtött helyiségek meleg levegője, a vitaminhiány, a kevesebb ásványianyag-bevitel… Számos okozó állhat az akár napi 100 szálnál is nagyobb mennyiségű hajhullás mögött. A fakó, élettelen tincsek önmagukban is nagy kihívást róhatnak ránk, de a jelentős hajhullás különösen nagy lelki teher, amelyet pusztán néhány „fényesítő szupertermék” alkalmazása még messze nem old meg.

Akár hosszadalmas, kétségbeesett folyamat is lehet az okok pontos feltérképezése, amit semmiképp sem érdemes halogatni, mert van, hogy a fésűben egyre szaporodó számú szálak kihullásának nem szab gátat néhány hajnövekedést serkentő hajtabletta-kúra, ahogyan önmagukban a kozmetikai szektor legújabb hajszérumai is kevésnek bizonyulhatnak.

Profimedia – Red Dot

Az oknyomozás elengedhetetlen

Egyes felmérések szerint 90 százalékában a genetikai okok a felelősek a hajhullásért, ahogyan az érintettek túlnyomó többségét férfiakban jelölik ki a hajhullással foglalkozó források. Ezzel párhuzamosan, vagyis inkább ellentétben, úgy fest, hogy a hajápolási szektor az utóbbi egy-két évben mégis meglepően nagy szeletet szentel az új bevezetések között a női hajhullást kezelő termékeknek. Külön hajhullást kezelő termékcsaládok, naponta használható ampullák, szérum-szériák, , hajnövesztő étrendkiegészítők, gyógynövényekkel, új, szabadalmaztatott hatóanyagokkal csábító szérumok látnak napvilágot, csak győzzünk választani. A kínálat zavarbaejtő, az árak pedig széles skálán mozognak. Mielőtt azonban mindent bevetnénk költséget nem kímélve, érdemes kitérnünk, vagyis lehetőleg meg is bizonyosodnunk a hajhullást kiváltó okokról

Hajkoronánk szépségéből veszíthet örökletes tényezők, egyes betegségek, gyulladások, stressz vagy hormonális változások (szülés, menopauza) hatására is, így komolyabb hajhullás esetén, ahelyett, hogy vaktában lövöldözve vásárolnánk a hajápolási piac remekeiből, tényleg érdemes pontosan utánajárnunk, hogy mi is okozza a fokozott hajhullást.

Ha a laboreredmények, a fogászati és más vizsgálatok nem hoznak eredményt, akkor célszerű szakorvoshoz vagy hajgyógyászati központokba bejelentkeznünk, ahol valóban célirányosan kutatják, majd kezelik a hajproblémákat.

A hajhullás közismertebb okai mellett rengeteg más kiváltó probléma is lehet, amire talán nem gondolnak a páciensek. A gombás fertőzések, a szervezet elsavasodása, emésztőszervi problémák, autoimmun betegségek és érrendszeri problémák egyaránt okozhatnak komolyabb hajhullást, ahogy a hormonháztartást befolyásoló gyógyszerek, szteroidok, antidepresszánsok, daganatellenes készítmények is.” – mondja Kis Éva, a Nice Hajgyógyászat hajhullásszakértője. A „nyomozásban”, vagyis az okok felderítésében komoly segítség lehet a mikrokamerás hajvizsgálat, a skalpdiagnosztika, míg a műszeres vizsgálatok eredményével együtt mindez már szakszerű térképet állít fel, a probléma forrását jelezve.

Abban a pillanatban pedig, amikor akár több hónapos, vagy éves hajhullást követően végre tisztul a kép, és fény derül a gócokra, anyagcserezavarokra, szervi eltérésekre, esetleg energetikai és lelki blokkokra, következhet az ezekre hangolt kezelés.

Súlyosabb hajhullás esetében is van ok derűlátásra, hiszen a már régóta nem működő tüszőkből is kinőhet haj.” – siet megnyugtatni a szakértő a komolyabb hajhullással küzdőket, hogy amíg a pihék még látszanak a fejbőrünkön, megfelelő terápiával nem csupán a hajhullás, hanem a kopaszodás is megállítható. Sőt, akár vissza is fordítható.

A problémás szervek célirányos méregtelenítése ilyenkor elsőrendű. Kezdődhet a máj, a vese, a belek időszakos tisztítása, valamint működésük harmonizálása. A lényeg, hogy megszüntessük a hajhagymák éhező állapotát, és az, hogy a hiányzó anyagokat a fejbőrön keresztül megfelelő készítményekkel pótoljuk. Ezzel elejét vehetjük a haj minőségének további romlásának, és további fokozott hajhullásnak.

A legnépszerűbb hatóanyagok:

Koffein: jelentősen serkenti a fejbőr mikrocirkulációját, miközben segít elindítani a haj növekedését
PP + B6 vitaminok: vitalitás ad a hajnak és élénkíti a haj növekedését
Aminexil: a hajhagymát olyan összetevőkkel láthatja el, amelyek szükségesek a hajszálak növekedéséhez
Arganin: serkentheti a vér mikrokeringését, valamint a haj növekedését
SP94: segít küzdeni a hajszál elvékonyodása ellen, és elősegíti a vastagabb haj kialakulását

Kérastase Densifique hajsűrűsítő ampulla, Paul Mitchell Scalp Care hajerősítő tonik ritkuló hajra, Dercos Aminexil Clinical 5 hajhullás elleni ampulla, Yves Rocher Anti-Chute hajhullás elleni kúra

Nice hajkondícionáló balzsam, Vichy Dercos energiát adó sampon hajhullás ellen, Helia-D hajerősítő balzsam, New (Dúsít, fényesít, serkent -piros), Copperhead (Bőrhelyreállító és nyugtató – barna), Seanik (Hajdúsító hatású – kék), Lush szilárd samponok, Lush  Rehab erősítő hajsampon

Helia-D Regenero Koffein hajerősítő sampon, Kanebo Sensai Shidenkai hajhullás elleni szérum, Garnier Grow Strong hajnövekedést serkentő, hajápoló maszk, Yves Rocher hajerősítő szérum