Minden, amit tudni akartál a maszkokról

2017. július 11.
A pakolások és maszkok mindig fontos részét képezték a szépségápolásnak – talán nincs is olyan nő, aki ne kísérletezett volna tojás és olivaolaj kombinációjával a haján, – de az utóbbi pár évben váltak a bőrápolás legnagyobb sztárjaivá, szerepléseik a hidratálókrémekét is megelőzik. Az új technológiák és fejlesztések forradalmasították ezt a szekciót, és a régi szabályok már nem érvényesek. Egyszóval beszélnünk kell a maszkokról.

Fátyolmaszkok

Nem kérdés, hogy a fátyolmaszkok az A-listás szupersztárjai ennek a kategóriának. Az őrület – honnan máshonnan – Koreából indult, de a gésák hagyományos rituáléja adta az inspirációt. Ma már szerencsére nem kell kimonóselyem alatt virágokat és gyógynövényeket gőzölni, ahogy ők tették, mert elképesztő mennyiségű és minőségű maszk áll rendelkezésre. Az első, pamutból készült szövetmaszkokat felváltották a mikroszálas, bio-cellulóz, hidrogél, fóliával kombinált és valódi algából készült termékek.

Magas hatóanyagú esszenciával vannak átitatva, nem ritka, hogy egy teljes 30 ml-es üveg tartalma található bennük. Legnagyobb előnyük, hogy nem engedik elpárologni a bőr felületéről a nedvességet és a hatóanyagokat, hanem védőréteget képeznek, és szinte bezárják a bőrbe az ápoló összetevőket. Nincs olyan bőrtípus vagy probléma, vagy akár testrész, amire ne létezne megfelelő szövetmaszk. Koreában a legtöbb nő minden napot egy maszkkal zár, és Szöul utcáin több, kizárólag fátyolmaszkokat árusító bolt is található. Ázsián kívüli népszerűségét azonban nem annak köszönheti, hogy jól mutat az Instagramon a maszkos szelfi, hanem annak, hogy 20 perc alatt átváltoztatja az arcbőrt. Bársonyosabb, rugalmasabb, ragyogóbb, egyenletesebb tónusú és persze “chok chok”, azaz tökéletesen hidratált lesz.

Így hozd ki a legtöbbet a fátyolmaszkokból:

Mivel az összetevők mélyen beszívódnak a bőrödbe, fontos, hogy jó minőségűt válassz, amiben nincsenek káros anyagok, mint az alkohol, ásványi olaj vagy parabén.

1. Az arcod legyen tökéletesen tiszta. Használj olajos, majd vizes alapú lemosót, és legjobb, ha leradírozod a bőröd.

2. Paskolj tonert a tiszta bőrödre. Ahogy a szivacs is jobban szívja fel a vizet, ha nedves, a bőrödbe is könnyebben szívódnak fel a hatóanyagok, ha elő van készítve, és nem száraz.

3. Nyisd ki a maszk tasakját, és óvatosan hajtosgasd szét. Ha van benne műanyag fólia – mint általában a hidrogéleknél – vedd le és dobd ki. Illeszd az arcodra a maszkot a homlokodtól indulva. Miután eligazítottad, simítsd át, hogy egyenletesen érintkezzen a bőröddel. A maradék esszenciát kendd a nyakadra, dekoltázsodra és a kézfejedre. Ha még mindig marad a tasakban, én a mosdókagyló mellé teszem, és minden kézmosás után bekenem vele a kezem.

4. Pihenj 15-20 percet. Ha erre nincs lehetőséged, ne aggódj. A viselésük semmiben nem akadályoz: rajtam most is van egy.

5. Az előírt idő után távolítsd el a maszkot, és dobd ki. A maszkok egyszer használatosak. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy addig hagyod az arcodon, amíg megszárad. Ezzel ellenkező hatást érsz el: a száraz maszk kiszívja a nedvességet a bőrből.

6. Ne öblítsd le a bőrödön maradt esszenciát: ha sok maradt rajta, finoman paskold be. Gyorsan fel fogja szívni a bőröd.

7. Ha könnyű, vizes állagú esszencia volt a maszkban, használj utána hidratálókrémet.

Tippek haladóknak:

– Nagy melegben, vagy ha irritált, piros, vagy kicsit puffadt az arcod, tedd be a maszkot egy félórára a hűtőbe használat előtt.

– Ha hidratáló vagy öregedésgátló maszkot használsz, tedd fel fürdés közben, a meleg pára segíti a jobb felszívódást. Ha nincs erre időd, egy kis törülközőt itass át meleg vízzel, csavard ki, és szorítsd az arcodra egy percig, majd illeszd az fel a maszkot.

– Próbáld ki, hogy a hatóidő felénél megfordítod a maszkot, és úgy teszed vissza az arcodra. Így még több esszencia jut a bőrbe.

– Turbózd fel a hatást szérum, vagy ha nagyon száraz a bőröd, pár csepp olaj hozzáadásával.
Ezeket a toner használata után vidd fel, majd helyezd fel a maszkot.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Éjszakai maszkok

Még egy koreai találmány: a pár éve megjelent éjszakai pakolások olyanok, mint egy éjszakai krém, ami szteroidokat szed. Hasonlóan a fátyolmaszkokhoz, gyorsan függőséget okoznak. De persze csakis a szó legjobb értelmében! Abban különböznek az éjszakai krémektől, amelyeknél fellép a már említett nedvesség és hatóanyagok lassú elpárolgása a bőrről, hogy a maszkok addig fejtik ki a hatásukat, amíg reggel arcot nem mosol. Azon túl, hogy intenzíven hidratálják a bőrt, szérum erősségű hatóanyagokat is tartalmaznak. Mindezt a maszkok lassan, fokozatosan adagolják a bőrnek, pont akkor, amikor annak a természetes regeneráló ciklusa zajlik.
És ami a legjobb: pillekönnyű az állaguk, egyik kedvencem az alakemlékező zselé, ami szinte szétolvad a bőrön. Nem zsírosak és nem ragacsosak, felfrissítik és kellemesen hűsítik a bőrt.

Így használd őket:
1. Alapos dupla tisztítás után vigyél fel tonert és esszenciát az arcodra. Ha minden rendben van a bőröddel, jöhet is az éjszakai maszk. Csak annyit tegyél fel, amennyit a szokásos hidratálódból tennél, egy mogyorónyi elég belőle. Reggel mosd le az arcod a megszokott arclemosóddal. 2. Ha tudod, hogy nem lesz meg a 8 óra alvás, vagy bármi probléma van a bőröddel, használj ennek megfelelő szérumot vagy ampullát a toner /esszencia után. Most jöhet a maszk, ami szinte bezárja a bőrbe az előzőleg használt termékek hatóanyagait, így erősítve a hatásukat.

A Chok Chok maszkjaiért kattints IDE!

Folyékony arcpakolások

Egy vadonatúj kategória, talán már mondanom sem kell, Koreából. A koncentrált folyadékokat, melyek bőrmegújító tejsavat és hidratáló, nyugtató növényi kivonatokat tartalmaznak, a hagyományos ázsiai fürdőházak szokása inspirálta, ahol a nők gyógynövényekkel áztatott vízzel fröcskölték az arcukat, hogy az egyenletesebb tónusú és ragyogóbb legyen. Ezeknek a maszkoknak csak 15 másodpercre van szükségük ahhoz, hogy a fátyolmaszkokhoz hasonló hatást érjenek el. Egyszerűen csak önts egy kupaknyit a tenyeredbe, paskold a folyadékot a nedves bőrödbe, majd vizezd be a tenyeredet, és folytasd a paskolást, amíg teljesen fel nem higítottad a maszkot. Jöhet a toner és a többi lépés.

Multimaszkolás

A bőrünk állapota állandóan változik, függ az évszakoktól, hormonális változásoktól, életmódtól és étrendtől. Nem csak a kombinált bőrűek szenvednek a száraz és zsíros területek kordában tartásával: irritáció, hámlás, vagy pattanások szinte bármilyen életkorban és bőrtípuson feltűnhetnek. A multimaszkolás pont erre nyújt megoldást. A lényege, hogy az arc minden területe a számára megfelelő ápolást kapja. Kombinált bőrnél ez például tisztító agyagmaszkot jelent a T-zónában, hidratáló pakolást az arc többi részén. Ezt meg lehet fejelni egy hidrogél szemmaszkkal. Ha vannak érzékeny, kipirosodott területek, egy kisebb méretű aloe verás hidrogél tapasz a megoldás, a többi részre mehet mondjuk egy ránctalanító maszk. Egyik kedvenc beauty hack-em az, hogy nagyobb méretű vattakorongot alaposan átitatok esszenciával, és ugyanúgy használom, mint egy fátyolmaszkot, csak célzottan a problémás területre helyezem fel.
A maszkok azon túl, hogy megszépítik a bőrünket, sokkal többet nyújtanak. Az idő, amit ezekre a rituálékra szánsz, csak a tiéd. Élvezd ki, és utána csodáld meg üde, selymesen puha bőrödet.

Forrás: Chok chok