Fényvédelem az arcon

2018. április 19.
Végre itt a napütés, így hát elő a napvédőkkel! Páll Adrienn, a New School of Makeup vezető oktatója megmutatja, mire érdemes figyelnünk arcra való fényvédő választásakor.
Smink: Tóth Andrea, haj: Fehér Krisztina, fotó: Falus Kriszta

Mi az az SPF?

Érdemes tisztában lennünk az SPF (Sun Protection Factor) fogalmáról, mielőtt fényvédővel ellátott termékeket vásárolunk. Az leszögezhető, hogy 12.00- és 15.00 óra között egyáltalán nem jó napon lenni. Ezentúl mindenkinek van egy bizonyos nap-érzékenyége, mely abban nyilvánul meg, hogy mennyi idő után ég le a bőre.  A faktorszám azt jelzi, hogy ez az idő hányszorosára tolható ki, ha bekenjük magunkat. Például, ha valami SPF 15-ös fényvédővel van ellátva, és mi 10 perc után kezdünk pirulni, akkor elvileg 15-ször több, azaz 150 percet tölthetünk a napon, pirulás nélkül. Ezt a mérőszámot befolyásolja, hogy vízzel érintkezik-e a bőrünk vagy állandó dörzshatásnak ki van-e téve.

Modell: Horváth Evelin, smink: Klemis Edina, haj: Hairbert Kornél, fotó: Jámbor Zsófia

Extra figyelmet érdemel az arc

Nem győzik a szakemberek hangoztatni, hogy mennyire fontos odafigyelnünk a nap káros sugárzására. Az arcunk különösen érintett ebben a kérdésben, hiszen míg a ruhaneműk fizikai védelmet nyújtanak testünknek, addig arcunk non-stop terítéken van.

Az arc védelmét (érzékenysége miatt) mindenképp külön kell választani a testre kenhető termékektől. Elsősorban a nappali arckrémek erre a legmegfelelőbbek, a 20-as faktor ezekre a legjellemzőbb. Vásárlásnál mindenképp ellenőrizni kell az SPF-et: ahol ez nincs feltűntetve, ott nincs védelem.

Egy másik fontos tényező a fényvédővel ellátott alapozó választása. Egyre több sminkgyártó cég ismerte fel azt az igényt, hogy kifejezetten nyári alapozót dobjon a piacra. Azaz olyan termékeket, melyeknek vékony és könnyű a textúrája, és közben az egységes bőrrel kapcsolatos elvárásokat is kielégítse. Ezeknél az alapozóknál az úgynevezett optikai simítok és a speciális pigmentek felelősek a csodás fedésért úgy, hogy benne van a jótékony SPF is. Így két legyet üthetünk egy csapásra.

Modell: Bognár Luca, smink: Bartos Adelina, haj: Lencsés Dóra, fotó: Jámbor Zsófia