Már lehet pályázni a szépségmárka állatkísérletek megszüntetéséért létrehozott nemzetközi díjára

2018. április 19.
A Lush-díj mára a legnagyobb olyan nemzetközi díjprogrammá nőtte ki magát, mely azokat a kutatókat és aktivistákat támogatja, akik az állatkísérletek megszüntetéséért dolgoznak a vegyi anyagok biztonsági tesztelésének területén. Azért is érdekes kezdeményesés ez -amellett, hogy rengeteg izgalmas pályázat született már a korábbi években -, mert a fiatal kutatóknak is külön esélyt biztosítanak a kisebb összegű díjak odaítélésével.

Az idén hetedik évébe lépő Lush-díj ezidáig világszerte több mint 1,8 millió fonttal támogatta az állatmentes tesztelést és az állatkísérletek elleni kampányokat. Az utóbbi időben sok élvonalbeli technológiával dolgozó szakember került fel a díjazottak listájára. Tavaly például a Tudományos díjat a Harvard Egyetem egy munkacsoportja kapta, mely élő emberi sejtekkel teli anyagból 3D nyomtatással hoz létre „szervek-a-chipen” típusú rendszereket.

Emberi sejtekkel működő 3D nyomtató segít az új állatmentes tesztek kidolgozásában.
A készüléket a Harvard Egyetemen működő Lewis Bioprinting Team tagja, Jennifer Lewis tervezte, aki munkájáért 2017-ben elnyerte a Lush-díj Tudományos díját.

A fiatal kutatóknak odaítélt 10 000 fontos díjak nagyon jelentős részt képviselnek a díjalapban, tavaly 13-an részesültek ilyen elismerésben, többek között Kínában, Brazíliában és Németországban. Díjat kaphatnak azok a csoportok is, melyek lobbitevékenységet folytatnak az állatkísérleteket kötelezővé tevő törvények megváltoztatásának érdekében.

A Lush-díj központi gondolata, hogy olyan jövőt szeretnénk, melyben a vegyi anyagok biztonsági tesztelése a mainál humánusabb és megbízhatóbb módon történik. Ennek eléréséhez pedig szükségünk van mindenkire, aki ezen a területen dolgozik, vegyen részt akár a kampányszervezésben, az oktatásban, az új tudományos módszerek kifejlesztésében vagy a lobbitevékenységben. A Lush-díj az egyetlen olyan program, mely mindezeket a területeket átfogja. A nevezéseket idén áprilistól július elejéig fogadjuk, és kérünk mindenkit, jelezze, ha tud olyan projektről, amelynek a 2018-as nyertesek között van a helye.” – fogalmazott Rob Harrison, a Lush-díj igazgatója.

A Lush-díjra 2018. április 4. és július 4. között lehet nevezni itt!