A parfümőr, aki a Tokaji aszúból készített illatot

2018. június 01.
Minya Viktória az egyetlen olyan magyar parfümőr, aki Párizsban vált elismert orrá. A Marie Claire olvasói többször is találkozhattak egyedi inspirációjú illataival a magazinban és online, legismertebb közülük a Hedonist. Viki szakmai sikerei mellett nemrég anyuka is lett, így most egyszerre vált fontossá a karrier és a családban betöltött szerepe. Erről is mesélt nekünk.

Három évvel ezelőtt, Párizsban találkoztunk utoljára. Azóta nagyon sok minden történt az életedben. Az első, Hedonist névre keresztelt parfümöd mellett több új illatkreációd született, nemzetközi elismerésekben részesültél, és életet adtál egy kislánynak, Lily-nek.

Én már nem is emlékszem pontosan, mi történt a szülés előtt (nevet). Igen, valóban kaptam nagyon szép elismeréseket, mielőtt Lily megérkezett volna. Több rendezvényre is meghívtak világszerte, mint parfüm sztárvendéget. Ott volt például Shanghaj, ahol négy francia férfi parfümőr között álltam egyedüli nőként. Szerintem ez remekül megmutatja, hogy a parfüm világa egy francia, férfiak által uralt birodalom. Nagyon sok munkámba került, hogy elismerjenek a szakmában, mint nőt és persze főleg, mint magyar nőt. Valóban dolgoztam a saját parfümjeimen is, de amikor Lily megszületett, lelassultak a dolgok. Nagyon szerettem a terhesség alatt alkotni, mert észrevettem, mennyire átértékeltem bizonyos dolgokat. Sokkal kevesebbet stresszeltem, el tudtam engedni a felesleges problémákat, hiszen egy kis élet növekedett a szívem alatt – nagyon szép időszak volt ez.

Befolyásolta a szaglásodat a terhesség?

Volt egy olyan periódus, amikor nagyon kétségbe voltam esve, mert a hormonok megzavarták a receptoraimat. Egy-két hétig szinte alig tudtunk haladni a munkában, mert például délelőtt megszagoltam a 247-es mintát és édesnek éreztem, majd délután ugyanaz már keserűnek hatott. Ezt nagyon nehezen éltem meg, hogy “nem bízhatok az orromban”, de utána ez szerencsére visszaállt, sőt, jóval erősebben éreztem minden illatot, mint azelőtt. Az elmúlt tíz év, amit eddig a szakmában töltöttem, nagyon kifinomulttá tette az orromat, de a terhesség még erre is képes volt rátenni még egy lapáttal. A magánéletben ez már-már feszélyezett. Gyakran előfordult, hogy hajnalban felébredtem a szemét szagára, amit akkor vitt el a kukásautó. Pedig a hatodik emeleten laktunk.

Mesélted az interjú előtt, hogy Lily nemrég múlt egy éves. Újra munkába álltál, utazol, előbb egy televíziónak adtál interjút, egyszóval minden visszakerült a régi kerékvágásba. Hogyan sikerül össze egyeztetned az anyaságot és a karriert?

Én nem tudom (nevet). Franciaországban egészen máshogyan állnak az anyák a gyerekneveléshez: tizenhat hét a szülési szabadság, tehát a három hónapos babákat már bölcsibe adják. Kint anyatigrisnek számítasz, ha egy évig nem dolgozol a gyerek miatt. Én viszont a magyar gyökerekkel úgy gondoltam, minimum egy évig, de inkább tovább maradok majd otthon Lily-vel. Ahogyan sok nő, úgy én is átestem a szülés utáni depresszión, amiből tulajdonképpen (a szakmai segítségen kívül, természetesen) a munka rángatott ki. Hat hét után már tornyosultak az emailek és a rendelések, jött a kolléganőm a laborba és kérdezni kezdett – nekem pedig össze kellett szednem a gondolataimat, hogy válaszolni tudjak neki. Ez úgy hatott rám, mint egy jó terápia. Most érzem, hogy jobb lett volna akkoriban kicsit többet pihenni, ezért amikor csak tehetem, lazábbra veszem a dolgokat.

A ‘jött a kolléganőm a laborba’ kezdetű mondatot úgy érted, hogy a lakásodban van a parfümlabor?

Igen, az otthonunkban van a parfümkreációs labor, ahova csak be kell sétálnom és ott várnak az illatok. Volt, hogy Lily-t járókába tettem vagy magamra kötöttem és úgy beszéltem át a napi feladatokat a kolléganőmmel. Nyilván akkor tudtam igazán koncentráltan dolgozni, amikor Lily aludt. Mindig félve mondom ki itthon azt, hogy Lily kilenc hónapos volt, amikor heti pár napra mini bölcsődébe adtuk. Nem is annyira a munka miatt, hanem mert extra társaságkedvelő a kislányom  és nagyon vágyott más gyerekek társaságára. Mint a legtöbb anyuka, én is nagyon megszenvedtem a bölcsődébe szoktatást, Lily-nek persze meg se’ kottyant, és a mai napig imád oda menni.

Tíz éve vagy a szakmában. Ez a tíz év felöleli a legszebb húszas éveket, a sikereket, és anya is lettél. Hogyan látod magadat most a harmincas éveid közepén?

Öregnek érzem magam, na nem fizikailag, hanem a szakmában. Mára ugyanis a tanítványaim  jönnek ki az első illatkreációjukkal. Felnőtt egy új generáció, akiknek egy részét én képzetem, és ez hihetetlen a számomra. Én is sokat változtam és megint csak az anyaságot tudom felhozni példának, amely alázatosabbá tett, hiszen felelősséget vállaltam egy pici életért. Mintha a szülés óta leszálltam volna a földre, és olyan dolgokat kezdtem volna jobban értékelni, mint a család és a barátok. Más prioritást nyertek, ha így jobban tetszik. A parfümöknél az alkotói folyamatot érzem szabadabbnak, de ott talán a tíz éves rutin és gyakorlat is fontos szerepet játszanak. Az elmúlt évek örömei termékenyebbé tettek a karrieremben is.

Hol tart most a niche parfümkészítés? Manapság már az egyedi készítésű illatok is megsokszorozódni látszanak.

Ahogyan minden más termékre is igaz a világon, a parfümök terén is túlkínálat van. Szerencsém van, én ezt az eladásokban, felkérésekben még nem érzem. Én “önző” módon nem feltétlenül a piacra készítem a parfümjeimet, hanem sikerült olyan illatokat és üveget, csomagolást is kreálnom, amely parfümök inkább az álmaim megvalósulását jelképezik. Ezt pedig érzi a közönség is. Ez manapság luxusnak számít.

Egy olyan saját parfümöd van, amely eltér a többitől, ez pedig a Tokaji aszú inspirálta illatod. Az üvege valóban egy aszúra hasonlít a már védjegyeddé vált fekete dobozkában.

Kifejezett küldetéstudatom volt vele. Eau de Hongrie, azaz a Magyar víz elnevezést kapta. Egy régi-régi történet adta az inspirációt. Az 1300-as években élt egy Piast Erzsébet nevű hölgy, aki idősebb korára köszvénytől és mindenféle reumás problémáktól szenvedett. Készíttetett egy csodavizet magának, amitől a legenda szerint elmúltak a panaszai is és megfiatalodott, megszépült tőle. Beleszeretett a király és elvette feleségül, így lett magyar királynő, a csodavíz pedig ‘Magyar Királyné Vize’ néven elterjedt egész Európában.

Parfümtörténeti szempontból ez az első modern parfüm, azaz alkoholos oldatban feloldott illóolajok sokasága. Még Grasse-ban, a Parfüm Akadémián tanultunk erről, ott ültem a termemben a világ minden tájáról érkezett osztálytársaimmal, volt ott mexikói, francia, brazil, japán, orosz, stb. – és amikor szóba jött a Magyar Királyné Vize, hatalmas büszkeség járt át.

Ott helyben, kb. 10 éve (!) el is döntöttem, újjá élesztem ezt a mesét. Sokat gondolkodtam rajta, mi is képviselhetné a mai Magyarországot méltó módón – végül a világhírű Tokaji Aszú Essencia ihletett meg, amely orvosilag igazoltan gyógyító hatású. Rengeteg bort megszagoltam, eszméletlenül finom illata van! Fűszeres, likőrös, édes, simogató és egy picit citrusos is. Több év munkája volt, mire elkészült az illat.

Akartam is kérdezni, hogy mennyi időbe telik egy parfüm elkészítése az ötlettől?

A saját márkám parfümjeit körülbelül három évig készítem. Ez nem azt jelenti, hogy reggeltől-estig csak egy parfümmel foglalkozom, van, hogy párhuzamosan 6-8 illat kreálása zajlik a laborban. Ha pedig cégeknek dolgozom vagy személyre szabott parfümöt készítek, hat hónap a minimum, de inkább egy év is van, hogy elkészül az illat.