Kipróbáltuk, milyen 100 százalék vegán, állatkísérletmentes sminkeket viselni

2018. október 15.
Nádasdi Krisztina, az Elysium Vegán Beauty alapítója kisminkelte online szerzőinket, hogy bebizonyítsa, vegán, állatkísérletmentes termékekkel is el lehet érni az a professzionális sminkhatást, amit egy-egy fotózás megkövetel.

„Büszke vagyok, hogy olyan hivatásom van, amely örömet nyúlt másoknak, szépet teremt, felébreszti a lelkiismeretünket, részvétet ébreszt és -ami talán ennél is fontosabb- sokak számára lehetővé teszi azt , hogy egy időre kilépjenek erőszakkal terhelt világunkból.”–Krisztina kedvenc idézete, mely Audrey Hepburntől származik, hűen tükrözi a hitvallását: „Szeretem azokat a sminktermékeket és eszközöket, amelyek növényi, illetve ásványi alapúak és nem tesztelték őket állatokon, –  hiszen ugyanolyan jó minőségűek, mint hagyományos társaik, kiválóan lehet velük dolgozni az arcon, és a legkülönbözőbb kreatív sminkek is elkészíthetőek velük. Mostanra sikerült teljes egészében lecserélnem a sminkpalettámat vegán és állatokon nem tesztelt márkákra, a vendégeim és ügyfeleim megelégedésére”– mondja.

Mi pedig bátran vetődtünk be a vegán sminkmester székébe, hogy első kézből tapasztalhassuk meg a biosminkekben rejlő potenciált.

 

„Én viszonylag korán, 20-21 évesen – a kozmetikus nagynéném intelmeinek hatására – kezdtem az arcápolást, ha randomszerűen is. A krémekben a márkákra mentem eleinte, dekorkozmetikumok terán a pigmentekre, színekre. A véletlenszerű kísérletezések, make up-túlkapások a harmincas éveimre lecsengtek, ma már tudatosabb vagyok, megnézem, mit „kenek fel”. Az összetevőket, a márkát igyekszem leellenőrizni, és ha lehet, a tiszta és/ vagy növényi alapanyagokból készült termékek után nyúlok. Az arcomra különösen vigyázok, a sminkcuccaim komoly része már natúr, vagy bio. Pont ezért a bio smink sem volt extra meglepő élmény, csak újabb bizonyíték, hogy igenis meseszép eredményt érhetünk el velük dekorkozmetikai téren. Überszofisztikált eredmény, kellemes, finom és jótékony összetevőkkel.”

Sütő Emese Franciska 

„Már a napját se tudom, mikor léptem ki utoljára szempillaspirál nélkül az utcára. Szeretek sminkelni, egészen sötét rúzsokkal és szemhéjpúderekkel játszani, divatfotósként pedig mindig izgatottan figyelem a modelleken, ahogy a sminkesek egy újabb arcukat mutatják meg a sminkecsettel. Számomra ez a reggeli rituálé része, önkifejezés, amely segítségével hiszem, hogy magabiztosabbnak érzek magam. Kriszti nekem egy franciás, visszafogott, de élénk rúzzsal megkoronázott sminket álmodott meg. Először szokatlan volt, hogy a mindennapokban kihangsúlyozott alsó szemhéjam nincs satírozva, a világos szemhéjpúderrel pedig teljesen más tekintettel találtam szembe magam a tükörben. A piros rúzs abszolút kompenzálta a szolid szemsminket, a párizsi sikknek pedig elengedhetetlen komponense, így hamar tudtam azonosulni vele. Az, hogy mindezt Kriszti állatokon nem tesztelt, csupa növényi összetevőkből kikevert termékkel vitte fel az arcomra, nemcsak megnyugtatott, hanem arra ösztönzött, hogy ezentúl tudatosabban válasszak a kozmetikumok és márkák közül, nem csak kozmetikumokat illetően.”

Bodnár Zsófia

„A hétköznapokon általában csak alapozót, pirosítót és szempillaspirált használok. Rúzsozni ritkán szoktam, valahogy mindig elkenem, és kiszárítja a számat. A biosmink például emiatt is nagyon megtetszett, – a rúzs, amit kaptam, majdnem délutánig rajtam maradt, és nem szárította ki estére a számat. Eddig bevallom, sosem mérlegeltem azt, hogy ne csak a táplálkozás, de a szépségcuccok terén is figyelembe kellene vennem az összetevőket és a jól bevált termékeket valami egészségesebbre cseréljem. De mivel, – ahogy a fotózáson is megtudtuk Krisztinától,– ezek a szépségtermékek sem kerülnek többe, mint bizonyos márkák ki tudja milyen összetevőket tartalmazó szépségcuccai, ezentúl biztos, hogy oda fogok figyelni rá, hogy inkább ilyeneket vásároljak. Itt az ideje, hogy jót tegyek a bőrömmel is!”

Tóth-Szántó Krisztina 

„Már évek óta cruelty-free és/vagy vegán, sőt, főleg csomagolásmentes és üvegtégelyes kozmetikumokat használok. Néha azért kicsit bio ufóként érzem magamat a témában, ezért is tett nagyon jót a lelkemnek, hogy egy profi vegán sminkes profi környezetben varázsolt biosminket az online szerkesztőségünk arcára és megerősített abban, hogy jó úton járok. Krisztitől egy Audrey Tautou-inspirálta sminket kaptam, hatalmas őzikeszemekkel és nedves hatású finish-sel. Szuperül tartott késő estig a sminkem, és akárhányszor elmentem egy tükör előtt, vissza kellett fordulnom megnézegetni a profin felrakott highlightot az arcomra…”

Bobák Szilvia

Fotós: Bodnár Zsófia