Ősi erő pár csepp olajban: a sokoldalú levendula

2020. augusztus 07.
Nincs is annál felemelőbb, mint végigsétálni egy virágzó levendulamezőn, nem csoda, hogy a levendula a nyár egyik jellegzetes és meghatározó illata lett. Szerencsére az év többi szakaszában sem kell lemondanunk róla: apró üvegcsékbe rejtve a bőrápolásunk egyik alapkellékeként is használhatjuk.

Számtalan módon találkozhatunk a levendulával az otthonainkban, ez a szárított virág díszként, de illatosítóként is remekül funkcionál, ráadásul a gasztronómia is előszeretettel használja. Az aromaterápiában nyugtató hatásáról ismert, még segít álomba is ringatni minket. De hogyan is kerül bele a bőrápolásunkba?

A Római Birodalomban, a fürdőkben már 2500 évvel ezelőtt használták a levendulát baktérium- és gombaölő tulajdonsága miatt, de parfümként, izzadásgátlóként is alkalmazták. Sőt, az első világháborúban a katonák is mindig magunknál tartottak egy olajat a sebek fertőtlenítésére. Gyógyító hatását egyébként egy vegyész véletlenül fedezte fel, amikor egy robbanás után levendulaolajba mártotta sérült kezét, ami aztán gyönyörűen regenerálódott.

levendula_borapolasban

A levendula antibakteriális, fertőtlenítő, anitoxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bír, de a faggyútermelést is szabályozza, így kiváló a zsírosabb bőrre is. Puhává varázsolja arcunk, és mindezek mellett a hajunknak is jót tesz, a rendszeres illóolajos fejbőrmasszázs ugyanis serkenti a haj növekedését.

Közvetlen az illóolajat a bőrre azért óvatosan használjuk, ha lehet inkább keverjük krémbe vagy egy pár csepp jojoba-, vagy mandulaolajba, mert helytelen használattal irritációt, sérülést is okozhatunk vele.

Olvastad már?

Kedvenc levendulás kozmetikumaink

Aurelia Cell Repair Night Oil

aurelia levendula

A probiotikumokat is tartalmazó szérum a levendula mellett olyan más értékes összetevőket is rejt, mint a mandarin vagy a neroli. Az illata igazán lélekmelengető, a bőrünk pedig feszesebb, puhább és egészségesebb lesz tőle. Ha elalvás előtt egy órával feltesszük, nem a párnánk, a bőrünk fog profitálni a szuper keverékből.

 

Kiehl’s Midnight Recovery Oil

kiehl-s-midnight-recovery-concentrate1s

A márka egyik bestsellere az éjszakai ápolók gyöngye. A formula egyébként 99,8%-ban természetes összetevőket tartalmaz, az esti használata után reggelre látványosan feszesebb, egységesebb, ragyogóbb bőrrel ébredhetünk.

 

Mar Galliti Blue Poppy Balancing Moisturizer

mar-galliti-levendula

Ez a feltörekvő, a termékeiben természetes összetevőket felsorakoztató kis magyar márka kellemes rituálévá varázsolja a szépségápolási rutint. Az illóolajcsokorba ágyazott, regeneráló és kiegyensúlyozó Blue Poppy hidratálója igazi szomjoltó a bőrnek.