2020 díjnyertes hatóanyagai, amit mindenkinek érdemes kipróbálni

2020. május 27.
Idén sem kell csalódnunk: a furcsa nevű, ám rendkívül hatékony bőrápoló összetevők sora ebben az évben is bővült. Mi most három dobogós kedvencünket mutatjuk be, amelyek érzékeny és problémás bőrre egyaránt kiválóak lehet.

A tudatos bőrápolás korában igenis lényeges, hogy átlássuk, milyen hatóanyagok kerülnek a szépségkencékbe. Sőt, érdemes egy kicsit sakkozni is velük a mindennapi rutinunkban – attól függően, hogy szérum, krém vagy arcmaszk formájában szeretnénk a bőrünk mélyére juttatni őket. A retinol, hialuronsav, C-vitamin után most három új generációs összetevőt mutatunk be, amelyeknek nem csoda, hogy népszerűségi indexe napról napra csak nő.

2020-hatoanyagok-niacinamid-bukachiol-elektrolitok

Niacinamid

Ez a sztárösszetevő nem más, mint a B3-vitamin bőrápolásban használt trendi elnevezése, amelyet az utóbbi időszakban a szépségguruk hihetetlenül dicsérnek. Bombabiztosnak tűnik a bőröregedés látható jeleivel – ráncokkal, foltokkal – szemben, és mivel nemcsak a gyulladást csökkenti, hanem a faggyútermelést is szabályozza, kifejezetten ajánlott az aknékkal küzdőknek is. Vízben oldódik, így a könnyedebb szérumokban, krémekben is megállja a helyét.

View this post on Instagram

The Ordinary’s Niacinamide 10% + Zinc 1% has always been one of our most well-loved products (so much so that we recently launched it in a cuddlier, larger 60ml format for die-hard fans of the formula). ⁣🧪 ⁣⁣⁣ ⁣⁣ Niacinamide, also known as Vitamin B3, is a high-strength vitamin and mineral formula that helps to support barrier function, while reducing the appearance of visible shine and signs of congestion. This ingredient has also been shown to have a brightening effect on the skin, making it a truly multifunctional ingredient that can be easily incorporated into any routine. We have included Niacinamide at a high 10% concentration within this formula. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Additionally, this formula includes a 1% concentration of Zinc PCA, which works to support the skin's function as a protective barrier. ⁣☂️⁣⁣ ⁣⁣⁣ Niacinamide can be applied in the AM and PM alongside other water-based serums, before oils and creams. We do not recommend applying Niacinamide in the same routine as pure Vitamin C as Niacinamide has the capacity to affect the integrity of Vitamin C, potentially reducing its efficacy. If you’d like to incorporate Niacinamide and Vitamin C into your routine, we would suggest applying them at separate times. ⁣☀️🌙⁣⁣ ⁣⁣⁣ (30ml: CA$5.90/US$5.90/AU$9.90/£5.00/€5.90, 60ml: CA$10.60/US$10.60/AU$17.80/£8.90/€10.60).

A post shared by The Ordinary, NIOD, & more. (@deciem) on

Bakuchiol

Bár már tavaly is találkozhattunk ezzel a malájtea magjából és leveléből kivont kulcsösszetevővel, idén került csak igazán reflektorfénybe a kozmetikumokban. A 100%-ban természetes, erős antioxidáns hatással bíró növényi kivonatnak a hatását a retinolhoz hasonlítják, de míg az előbbinél oda kell figyelni, hogy mivel és hogyan építjük be a szépségrutinunkba, a bukachiol abszolút kompatibilis bármilyen összetevővel. Segíti a sejtmegújulást, beindítja a kollagéntermelést, anti-aging és gyulladáscsökkentő hatással bír, és halványítja a pigmentfoltokat is. Nem csoda, hogy a botox növényi eredetű helyettesítőjeként emlegetik… Ráadásul szintén alkalmazható zsírosabb, aknéra hajlamos bőrre is.

View this post on Instagram

INGREDIENT SPOTLIGHT – BAKUCHIOL 💟 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ When we launched Bakuchiol Booster back in November '18, it was heralded as the hot, new, 'it' ingredient and since then, it's pretty much everywhere. However the truth is, bakuchiol, derived from the babchi plant, is nothing new. In fact, it's been used in traditional Ayurvedic and Chinese medicine for literally thousands of years. Found in the Indian subcontinent, bakuchiol has been used to treat everything from skin concerns to medical conditions due to it's anti-inflammatory properties long before it made it's way into Western skincare.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Powerful & potent yet far gentler than similar ingredients like retinol, it's not hard to see why its use has transcended millennias 🌱 #PlantPower

A post shared by BYBI Beauty (@bybibeauty) on

Eletrolitok

2020-ban már nemcsak a sportitalokban, hanem a szépségkencéinkben is megtaláljuk őket. Az elektrolitok olyan ásványi anyagok (ide tartozik például a kalcium, a magnézium, a kálium, a nátrium, a foszfát és a klorid), amelyek vízzel keveredve a szervezetünkben elektromos töltetet hoznak létre – támogatva ezáltal például a mozgásunkat, de az agyi teljesítményünket is. Hozzájárulnak az általános sejtműködéshez, véráramláshoz, a bőr és az izmok rugalmasságához is. Arról nem is beszélve, hogy ezek az apró kis ásványi anyagok a bőrbe juttatva energiatermelésre ösztönzik a sejteket, így pedig kollagéntermelést idéznek elő. Nagymértékben fokozzák bőrünk hidratáltságát, de segítségül lehetnek más kozmetikumok hatékonyabb felszívódásában is.

Extra tipp: Ha a stressz-szintünket is csökkentenénk, a magnéziumot semmiképp ne hagyjuk ki az összetevőlistából.

Olvastad már?

Fotó: Getty Images