A magyar sminktetováló művész, akinek állva tapsolnak Brazíliában

2022. május 04.
Szakmájában világszerte a csúcson jegyzik – saját stílusával és az önmaga által fejlesztett egyedi technikával olyan magasra emelte a szintet, hogy ma már az élvonalbeliek is tanulnak tőle. Gáspár Melinda herendi porcelánfestőként kezdte, ma pedig a parádés, hibátlan szemöldökök és ajaksatírok hosszú sora mellett elképesztően látványos, többek közt égési sérüléseket vagy hegeket kezelő, sokszor karitatív alkotások kerülnek ki a tetoválóművész kezei közül.

Tetoválóművészként emlegetnek, és ez az esetedben ez kicsit sem túlzás, több szálon is kötődik az életed a kreativitáshoz és művészethez.

Eredeti szakmám porcelánfestő, Herenden végeztem művészeti iskolát, majd a porcelángyárban dolgoztam. Az anyukám meghatározója volt a tanulmányaimnak, ugyanis ő mesterfestőként dolgozott 40 évig Herenden. Nagyapám a fa megmunkálásának mestere volt, mondhatni, mi egy kézműves család vagyunk. Életem része a kreatív megvalósítás, mert ha éppen nem dolgozom, akkor az otthonomban különböző stílusú képeket festek vagy alakítok, festek át bútorokat, amik ezáltal egy új formát kapnak.

Hogy lett a porcelánszektorból a szépészeti terület?

Sokkal bbet szerettem volna elérni, mivel azonbanegy vezető gyerekevoltam, ezért az akkori rendszerben kevés esélyem volt , hogy színvonalbeli karriert fussak be. Először egy ruhakészítő get alapítottam, ahol saját tervezésű kollekciót készítettem. Aztán jött a sok olcsó portéka, nem tudtam felvenni a versenyt, és nem is akartam. Foglalkoztatott az esztétikum, az emberi test ábrázolásmódja, és gondolkoztam, hogy én ezt hogy tudom az emberek szolgálatába beépíteni. Kitaláltam, hogy elvégzek egy sminktetováló alaptanfolyamot, majd egy újabb merész döntés jött, vettem egy jegyet Londonba, hogy ott is kipróbáljam magam ezen a területen

Akkoriban azért már akadtak páran a pályán, de nem dübörgött még ennyire ez a terület.

Én akkoriban kevés ebben a területben jártas művésszel találkoztam. A türelmetlen tanulási, fejlődési vágyam nemzetközi szinten szerettem volna megvalósítani. Élvonalbeli nemzetközi mesterek munkáját követtem, mint egy megszállott. Egy olyan intenzív önfejlesztésen mentem keresztül, amiben mindig az újabb cél és a tudás elsajátítása hajtott. Tudok a ceruzával, az ecsettel bánni, tudok rajzolni. Én már akkor tisztában voltam vele, hogy jó szakember leszek ebben, hiszen alap a vizualitás, a térbeli látásmód, a színérzékenység, a stílusérzék, ami elengedhetetlen ebben a szakmában.

Ritka az, amikor valaki így fel tudja vállalni, hogy átlagon felüli valamiben.

Én valóban egy maximalista, profi szakembert építettem fel magamból, és ma már bátran mondhatom, hogy a nemzetközi élvonalba tartozom. A munkám során a kezdeti időszakban is törekedtem arra, hogy a lehető legrealisztikusabb hatású „alkotások“ kerüljenek ki a kezeim közül. Már akkor sok olyan megoldást láttam, amik mesterkéltnek tűntek, és ezek nagyon megbélyegezték a külsőt, elvesztve ezzel az arc eredeti karakterét. Nem elég egy tanfolyamot elvégezni, ehhez kell tehetség, tudás, fegyelem és szépérzék. Régebben, amikor jóval kevesebben dolgoztak ebben a szakmában, gyorsabban és jobban tudtak boldogulni. A szépségpiac mostanra szinte határtalan, szerencsére sok tehetséges, kiváló szakembert tudhatunk magunk között a vendégek nagy örömére.

Szerinted neked miért megy?

A technika és a tudás egy dolog, azonban a legfontosabb az alázat, a fegyelem és a szorgalom. A sikert egyrészt az a kifejlesztett saját technika hozza, amivel valóban sokakon tudok segíteni. A már említett herendi múlt a másik nagy előny. Különleges mintákat, perzsa miniatúrákat festettem aprólékos eljárással, élethűen alkotva meg az arcot, formázva a testet.

Három éve megkaptad a szakma Oscar-díjat Brazíliában, a koronavírus-járvány enyhülésével újra utazol a kontinensek között workshopokat, trénerképzéseket tartani. Mire vagy a legbüszkébb?

A díjak, a kongresszusokra való felkérések jönnek egy idő után. A legelső, amire nem is csak büszke vagyok, hanem inkább nagyon jó érzéssel tölt el, az az, hogy olyan embereken tudok segíteni, akiken csak igen kevesen. Legyen az vitiligo, stria, bőrhiba, égés vagy egy baleset nyomai a bőrön. A karitatív munka egy belső igény, meg kell érni hozzá. Ilyenkor előtérbe kerül az érzelmi motiváció, az agyadat meg a kezedet az vezeti, hogy segítesz ezeken az embereken, és „csak” a hálát kapod.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gaspar Melinda PMU Artist (@gasparmelinda.pmu) által megosztott bejegyzés

Mennyire széles palettán dolgozol?

A sminktetoválások, ajak, szemhéj és szemöldök mellett a speciális szakterületem az esztétikai-orvosi tetoválások. Egyre több orvossal működöm együtt, a specialitásom között van a vitiligo esztétikai elfedése, amit egyedülálló fejlesztéssel vittem arra a szintre, ahol ez most tart. Betegségből, balesetből adódó hegek korrekciója, álcázása, és a megereszkedett bőr optikai egyensúlyba applikálása. De ott vannak a mellrekonstrukciós eljárások, amikor mellbimbó formáját állítom helyre. Az égési sérülések nyomai is már nagyon szépen kezelhetők ezekkel a technikákkal. Ezeket az esztétikai tetoválásokat ilyen eredményekkel lényegében az egyik első szakemberként kezdtem el végezni a világon.

Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy egy alapkurzus elvégzésétől még nem lesz senki tetoválóművész, kell 3-4 kemény munkával és folyamatos tanulással eltöltött év, amikor sminktetoválóként jegyeznek. Utána sincs megállás, folyamatosan jöhetnek a haladó tréningek, az új technikák elsajátítása, és szorgalom, szorgalom. Az orvos-esztétikai vonal ehhez képest is egy nagyon felelősségteljes szegmens. Rengeteg gyakorlat és tiszteletteljes szakmai hozzáállás kell, és óriási felelősség. Folyamatos koncentráció és precíz, pontos munka minden pillanatban, mert itt nincs javítási lehetőség.

Fontos az is, hogy mivel dolgozol?

Rendkívül fontos. Nem mindegy, milyen technikai berendezésekkel dolgozunk. Fontos, hogy minden szinten korszerű és maximális technikai tanúsítványnak megfelelő legyen az adott eszköznek. Az anyagok, a festékek tekintetében alapvető elvárás kell legyen, hogy bevizsgált és minden egészségügy előírásnak megfelelő legyen.

Hogy zajlik például egy színválasztás?

Előre nem lehet erre készülni. Amikor meglátom a vendéget, és megmutatja, hogy miért is jött hozzám, eleve ez diszkréciót követel, figyelek, felmérek, tervezek és döntök, hogy milyen technikával oldom meg, és milyen színmegoldást alkalmazok. Figyelembe véve az adott területet, az adott karaktert, az igényt, törekedve mindig az összhatásra. Szépérzék, empátia, tudás.

gaspar-melinda

Volt olyan vendéged, akinek a reakciója mélyen megmaradt benned?

Volt egy megégett fiú vendégem, aki mellett gyerekkorában felrobbant egy olajkályha, és évekig traumatizált emberként élt. Ő úgy nyilatkozott rólam, hogy attól félt, hogy hamar befejezzük a munkát, mert neki ez egy terápia is volt… Évekig tartó folyamattá vált, azonban nagyon szép eredményt értünk el egy ma már boldog embernél.

A hasonló tetoválások karitatív munkák?

Vannak esetek, amikor igen, írták rólam egyszer, hogy „életre festek“ testet-lelket, úgy érzem ez jól szemlélteti az emberi, a szakmai hozzáállásomat.

Miért fontos ez egyáltalán neked?

Ez a vonal mindig az életem része volt, még, ha nem is reklámozom. Minden hónapban vannak karitatív munkáim, a jószolgálat nekem fontos.

Ezt ilyenkor előre tisztázzátok?

Nem. Amikor jön egy megkeresés, hogy ebben vagy abban tudok-e segíteni, minden esetben felmérem a helyzetet, és konzultációra hívom. Általában ráérzek arra, és döntök, hogy ez részemről karitatív jelleggel fog történni. Ennek van azért egy szofisztikált kommunikációja. Ezeket a kihívásokat én mindig nagyon várom.

A kihívás miatt?

Természetesen azt is látom ebben, az anyagiak ilyenkor nem játszanak szerepet. Annyira bele vagyok bolondulva az ilyen jellegű munkákba, hogy a lehető legtökéletesebb, legoptimálisabb eredményt érjem el. Számomra ezek tervező, fejlesztő munkák, folyamatos önképzés és az adott technika maximális kihasználása.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gaspar Melinda PMU Artist (@gasparmelinda.pmu) által megosztott bejegyzés

Számos, például dél-Amerikai országban sztárokként kezelik az ismertebb tetoválóművészeket, akikért gigaméretű követőtábor rajong. Milyen országokban vagy igazán elismert Magyarországon kívül?

Brazíliában már óriási szakmai tekintélyem van. Állva tapsolnak, amikor előadást tartok, rengeteg brazil tanulóm is van, most pedig az ázsiai terület következik, egyre nagyobb innen is a követőbázis. Nemrég volt az első tréningem Bangkokban, ahol 28 tanulót oktattam, április végén pedig a Fülöp-szigetekre megyek, Manilába, majd Vietnám, novemberben pedig irány India.

Hogyan keresnek meg általában?

A social media felületein, nyilván azért jelen vagyok kongresszusokon, konferenciákon. is Látják, követik a munkásságom. Feltűnően sok orvos jelentkezik nálam, hogy meg akarják tanulni a technikáim, mindig kifejtem, hogy ez egy speciális eljárás, amihez komplex látásmód, magas szintű technikai tudás kell.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gaspar Melinda PMU Artist (@gasparmelinda.pmu) által megosztott bejegyzés

Egy pillanatra térjünk ki a sminktetoválós trendekre is. A régi erős kontúrok, kékre kopott szemöldökök nyomában most milyen vállalható irányok vannak?

Képzeld, ezeket még mindig nem hagytuk magunk mögött… Még mindig van erre igény. Tehát még mindig csinálnak ilyeneket, és még mindig van az a vendég, aki elmegy, és ezért fizet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gaspar Melinda PMU Artist (@gasparmelinda.pmu) által megosztott bejegyzés

És aki utána nálad kopogtat, hogy hozd rendbe, vállalod?

Nem igazán. Szűrnöm kell, az idő pénz, nemzetközi trénerként eleve magasabb árkategóriában dolgozom. Rengeteg olyan vendégem van, aki minimálisan sminkeli magát, és természetes hatású tetoválást akar. Ennek a titka, hogy rendkívül kifinomultan alkalmazom az anyagokat, mert ez esetben a realisztikus hatás elérése a fókusz. A mai sminktetoválások nem feltétlen trendeken alapulnak. Nyilván a divathullám itt is jelen van, ilyen most a vastag púderes szemöldök. Főleg a húszévesek szeretik a dús, porhatású verziókat. A sminkben lehetnek trendek, a tetoválás azonban más, mivel lényegében egy tartós smink, és 2-3 évig ott maradhat a bőrben.

A szálas szemöldök sokaknál, köztük a természetes hatást keresőknél vagy idősebbeknél is megoldás lehet?

A legtöbb esetben igen, és persze több korosztálynál. Más egy 20 éves, más egy 50 éves bőr, és megint más a senior korosztály. Utóbbinál már jóval árnyaltabb megoldásokkal érhető el szép eredmény. A mottóm a sminktetoválás területén: a természetes, realisztikus hatás elérésére a cél.

Olvass tovább!